EUROPARLAMENTARUL PSD CĂTĂLIN IVAN: "Strict economic vorbind, România - pregătită să intre în zona euro"

A.S.
Ziarul BURSA #Politică / 25 septembrie 2017

"Strict economic vorbind, România - pregătită să intre în zona euro"

(Interviu cu europarlamentarul Cătălin Ivan)

"Fiecare guvernare vrea să facă istorie şi răscoleşte tot sistemul financiar"

Reporter: Care credeţi că este viitorul blocului european?

Cătălin Ivan:La ora actuală, Europa se află într-o puternică criză de identitate. Încă înainte de valul de refugiaţi şi imigranţi, Uniunea Europeană a început să îşi piardă din susţinerea pe care o avea în rândul cetăţenilor. Motivele au fost întotdeauna unele ce ţineau de birocraţia excesivă, distanţarea şi slaba comunicare a instituţiilor europene cu cetăţenii, discursul prea tehnic şi ermetic. Nu mai vorbim de reacţiile prea lente şi lipsa răspunsurilor la probleme ce ţin de recesiune şi locuri de muncă, în special pentru tineri. Jean Claude Juncker a mai stârnit controverse prin susţinerea unei Europe Unite, dar cu mai multe viteze. Cele cinci scenarii pe care le-a lansat în spaţiul public au fost, pe de o parte, criticate, pe de altă parte lăudate. Personal sunt bucuros că măcar s-au pornit dezbaterile asupra viitorului UE fiindcă în ultimii ani viitorul acestei construcţii devenise tabu. Indiferent de scenariul care va fi abordat, este bine că am început dezbaterile. Cred, totuşi, că UE se îndreaptă, chiar şi informal, spre zone economice, sociale, financiare concentrice. Important este ca România să nu rămână la periferia decizională!

Reporter: Consideraţi că România este pregătită să intre în spaţiul Schengen?

Cătălin Ivan:Ţara noastră îndeplineşte criteriile tehnice de securizare a graniţelor UE de peste cinci ani! Acest fapt a fost recunoscut de toţi partenerii noştri europeni. Motivul pentru care suntem în continuare ţinuţi în afara spaţiului Schengen este unul strict politic, fără nici o legătură cu criteriile tehnice necesare accederii în zona de liberă circulaţie. Evident, nici clasa noastră politică nu a ajutat prea mult, astfel încât corupţia endemică din România a ajuns criteriu de neacceptare a noastră în Schengen.

Reporter: Cum apreciaţi declaraţiile liderilor austrieci care s-au declarat împotriva dorinţei preşedintelui executivului european Jean-Claude Juncker de a vedea cât mai multe ţări din UE alăturându-se zonei euro, evocând precedentul crizei din Grecia?

Cătălin Ivan:Liderii austrieci sunt clar adepţii unei Europe cu mai multe viteze, considerând că acel club al privilegiaţilor trebuie să fie foarte restrâns. Să nu uităm că precedentul Greciei a fost cauzat şi de ignorarea cu bună ştiinţă a instituţiilor financiare europene a rezultatelor necredibile pe care diferitele guverne greceşti le-au falsificat! Prin urmare, o situaţie similară poate fi prevenită prin abordarea onestă de ambele părţi.

Reporter: Când credeţi că România ar putea să adopte moneda euro şi care ar fi avantajele şi dezavantajele adoptării euro pentru România?

Cătălin Ivan:Strict economic vorbind, România ar putea fi pregătită să intre în zona euro. Problema principală ţine de stabilitatea şi constanţa ritmului de dezvoltare economică, plus predictibilitatea mediului de afaceri. Din păcate, aici avem cele mai mari probleme, fiecare guvernare vrea să facă istorie şi răscoleşte tot sistemul financiar.

Reporter: Care este viitorul României ca membru al Uniunii Europene?

Cătălin Ivan:Viitorul României este clar în Uniunea Europeană! Nu văd alte configuraţii în care ţara noastră să se poată democratiza şi dezvolta aşa cum ne dorim decât într-o construcţie europeană onestă şi echitabilă. În această lumină îmi doresc să ne urmărim interesul nostru ca popor, să avem un cuvânt greu de spus la masa negocierilor şi să avem, ca ţară, un obiectiv ţintă pe termen lung. Încă ne mai bâlbâim vizavi de proiectul de ţară, iar aici responsabilitatea principală, chiar dacă nu totală, aparţine Preşedinţiei. Încă mai organizăm comitete şi "comiţii" pentru a vedea care autostradă o construim prima şi ajungem să nu mai construim niciuna. Îmi doresc o Românie demnă în Europa, iar pentru a fi respectaţi, trebuie să începem să ne respectăm noi pe noi înşine!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. la televizor se vorbeste numai de cate Probleme va aduce Romania in zona Euro. Fiindca nimeni nu cunoaste ce inseamna Romania Saraca, aceea care sustine concernul OMV in repararea greselilor de Strategie si Erste in fuziuni srerse de pe propriul site in valoare de 5,5 miliarde EUR. Si inca mai e ceva de supt...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb