EUROPARLAMENTARUL SIEGFRIED MUREŞAN: "Propun să consolidăm activitatea agenţiilor din domeniul securităţii UE - Frontex, Europol, Eurojust"

ADI IACOB
Ziarul BURSA #Politică / 16 martie 2017

"Propun să consolidăm activitatea agenţiilor din domeniul securităţii UE - Frontex, Europol, Eurojust"

Creşterea economică a locurilor de muncă şi siguranţa cetăţenilor- priorităţile raportului de buget al UE

Parlamentul European a adoptat raportul privind bugetul UE pentru 2018 elaborat de Siegfried Mureşan

Valoarea estimată a Bugetului Uniunii Europene de anul viitor este de aproximativ 155 - 160 de miliarde de euro

Europarlamentarul spaniol Benito Ziluaga: "Vrem ca oamenii să se identifice cu un concept, dar nu cu acela în care mor migranţii în mare şi în care statele membre au datorii şi în acelaşi timp curtează bancherii"

Parlamentul European a adoptat, ieri, cu 445 de voturi "pentru", 134 "împotrivă" şi 101 abţineri, raportul privind priorităţile politice ale Parlamentului European (PE) pentru Bugetul Uniunii Europene (UE) din anul 2018, elaborat de deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PMP), în calitate de negociator-şef al Parlamentului pentru Bugetul UE din 2018.

Valoarea estimată a Bugetului Uniunii Europene de anul viitor este de aproximativ 155 - 160 de miliarde de euro.

Creşterea economică, locurile de muncă şi siguranţa cetăţenilor reprezintă priorităţile raportului bugetar al Uniunii Europene, pentru 2018, prezentat în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, de Siegfried Mureşan.

Pe lângă aceste trei priorităţi, documentul elaborat de eurodeputatul român mai prevede continuarea sprijinului acordat fermierilor europeni aflaţi în situaţii de criză, alocări mai mari pentru statele din vecinătatea estică şi sudică, inclusiv Republica Moldova, dar şi finanţarea în premieră a Programului "Discover EU" prin care se acordă câte un abonament gratuit de tren de o lună pentru fiecare tânăr din UE care împlineşte 18 ani şi care doreşte să viziteze Europa (valabil pe liniile feroviare din 30 de ţări europene).

După adoptarea priorităţilor bugetare ale Parlamentului European, eurodeputatul Siegfried Mureşan a afirmat: "Am transmis un mesaj clar că Bugetul Uniunii Europene din 2018 trebuie să contribuie la finanţarea priorităţilor de creştere economică ale Uniunii Europene cu accent pe principalele domenii care creează locuri de muncă şi aduc valoare adăugată economiilor europene: investiţiile în infrastructură, cercetarea, inovarea, IMM-urile. Însă, pentru a atinge aceste obiective, este nevoie ca cetăţenii şi companiile europene să se simtă în siguranţă, de aceea susţin finanţarea corespunzătoare a instituţiilor care ne asigură siguranţa la nivel european, precum şi a acţiunilor care contribuie la soluţionarea crizei refugiaţilor. Aşadar, mă aştept ca proiectul de buget pe care îl va prezenta Comisia Europeană să fie centrat pe aceste priorităţi care permit economiei Uniunii Europene să crească într-un climat de siguranţă pentru cetăţenii săi".

Anterior, Siegfried Mureşan a declarat, în Parlamentul European: "Vă voi prezenta priorităţile (raportului bugetar): creşterea economică, locuri de muncă şi securitatea. Aş dori ca acestea să devină priorităţile demersurilor dumneavoastră pentru că acestea sunt domeniile în care cetăţenii aşteaptă acţiuni din partea Uniunii Europene".

Eurodeputatul a subliniat faptul că obiectivele raportului pentru bugetul UE din anul 2018 din punct de vedere al creşterii economice şi a locurilor de muncă pot fi îndeplinite prin investiţii în infrastructură, inovaţie, cercetare, activitate antreprenorială de înaltă calitate, dar şi prin susţinerea IMM-urilor.

Referitor la domeniul securităţii, Siegfried Mureşan a precizat: "Aici există două componente: securitatea internă şi securitatea externă. Pentru securitatea internă există mijloace financiare în secţiunea trei (raportul privind bugetul UE pentru 2018), dar sunt foarte limitate. Întrebarea este cum vom putea avea impactul scontat, cu resurse limitate. Eu propun să consolidăm activitatea agenţiilor Uniunii Europene care au responsabilităţi în acest domeniu: Frontex, Europol, Eurojust. Acestea trebuie să aibă o activitate mai bine susţinută şi să coopereze între ele pentru a crea un efect de sinergie. În ceea ce priveşte securitatea internă, trebuie să existe proiecte pilot de apărare care au fost lansate de Comisia Europeană, pentru că, până acum, am cheltuit bani în cele 28 de state membre din Uniune pentru obiectivele de apărare, dar acum trebuie să cheltuim banii împreună, pe plan european, şi să partajăm rezultatele. Securitatea are însă şi o dimensiune externă şi aş dori să fim, din acest punct de vedere, solidari şi în ceea ce priveşte vecinătatea estică a UE, pentru că există ţări care au semnat acorduri de asociere: Ucraina, Georgia şi Republica Moldova. Aceste ţări, în clipa de faţă sunt supuse unei politici agresive din partea Federaţiei Ruse. Noi trebuie să consolidăm independenţa justiţiei, statul de drept şi să contracarăm spălarea de bani în aceste state vecine".

Programul, iniţiat de eurodeputatul german Manfred Weber (PPE), a fost introdus în premieră de eurodeputatul Siegfried Mureşan pe lista priorităţilor de negociere pe care le va purta, în calitate de negociator-şef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2018, cu reprezentanţii Consiliului UE (format din miniştrii statelor membre) şi ai Comisiei Europene (organismul executiv al Uniunii Europene).

Comisarul european Gunther Oettinger şi-a exprimat acordul faţă de raportul elaborat de Siegfried Mureşan şi a precizat că până în momentul de faţă, Comisia Europeană este de acord cu priorităţile şi aşteptările raportului pentru exerciţiul bugetar 2018.

Totuşi, domnia sa a adăugat: "Pe lângă priorităţile noi, ar fi bine să ne gândim cu grijă şi la permiterea co-existării unor proiecte deja începute (...) Noile priorităţi nu trebuie să îndepărteze programele existente şi trebuie să găsim o cale inteligentă pentru a face acest lucru".

Monica Macovei şi-a exprimat opinia privind raportul pentru exerciţiul bugetar 2018, precizând că bugetul actual destinat securităţii de 700 de milioane de euro pentru toate ţările membre ale blocului comunitar este prea mic şi trebuie majorat pentru combaterea terorismului şi securitatea cetăţenilor.

Nu au lipsit şi criticile cu privire la raportul elaborat de Sigfried Mureşan. Europarlamentarul spaniol de stânga, Benito Ziluaga a afirmat: "Noi vrem ca identitatea europeană să existe. Vrem ca oamenii să de identificare cu un concept, dar nu cu acela în care mor migranţii în mare şi în care statele membre au datorii şi în acelaşi timp curtează bancherii. Uniunea Europeană se ocupă de politica materială, dar lasă oamenii pe dinafară. Iată de exemplu, să analizăm ideea fantastică de a oferi o călătorie tinerilor ca să se simtă europeni. Ce jignire pentru tineret! Vă gândiţi cum pleacă un tânăr în călătorie când familia lui nici măcar nu reuşeşte să supravieţuiască".

Raportorul Parlamentului European (denumit şi negociator-şef) pentru bugetul anual al Uniunii Europene trasează priorităţile politice ale Parlamentului pentru bugetul european şi negociază, în numele acestuia, cu preşedinţia Consiliului UE şi cu Comisia Europeană forma finală a bugetului anual. Procedura bugetară anuală începe cu transmiterea de către Comisia Europeană către Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene a unui proiect de buget până cel târziu la începutul lunii septembrie, însă, în practică, se întâmplă până la sfârşitul lunii mai a anului anterior bugetului anual. Consiliul UE se pronunţă în primă fază asupra acestei propuneri, iar, apoi, Parlamentul European poate amenda această poziţie a Consiliului UE. Ca urmare, se poate ajunge la procedura de conciliere bugetară, în care Consiliul UE, pe de o parte, şi Parlamentul European, pe de alta, negociază forma finală a bugetului pentru anul următor, care trebuie să se facă în termen de maximum 21 de zile de la demararea procedurii de conciliere. După aceasta, Parlamentul European votează în plen forma finală a bugetului anual. În cazul în care în cele 21 de zile prevăzute de procedura concilierii, cele două instituţii nu reuşesc să ajungă la un acord, Comisia Europeană este obligată să prezinte un nou proiect de buget, iar procedura enunţată mai sus se reia. Consiliul se pronunţă şi asupra acestui proiect, Parlamentul din nou poate amenda poziţia Consiliului, iar, ulterior, se intră într-o nouă conciliere bugetară.

Deputatul european Siegfried Mureşan este primul român desemnat negociator-şef al Parlamentului European pentru Bugetul anual al UE.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. [Text eliminat conform regulamentului]

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb