Eurostat: Cotele de piaţă ale celor mai mari producători de energie din UE sunt în scădere

S.B.
Miscellanea / 14 martie 2023

Eurostat: Cotele de piaţă ale celor mai mari producători de energie din UE sunt în scădere

Cotele de piaţă ale celor mai mari producători de electricitate şi gaze naturale din Uniunea Europeană au scăzut în majoritatea ţărilor, din 2013, când s-a început colectarea acestor informaţii, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), informează Agerpres.

În 2021, pe piaţa electricităţii, cea mai ridicată cotă de piaţă se înregistra în Cipru (88%), Franţa (79%), Croaţia (76%) şi Estonia (64%). În România, procentul este de 29,6%.

La polul opus, cota de piaţă a celui mai mare producător pe piaţa electricităţii era de sub 20% în Lituania, Polonia, Italia (toate cu 17%) şi Suedia (19%).

În ritm anual, în 2021, cea mai mare creştere a cotei de piaţă s-a înregistrat în Irlanda (32%), iar cel mai semnificativ declin în Portugalia (minus 32%). Creşterea cotei de piaţă indică o sporire a concentrării pieţei, de exemplu după o fuziune în rândul unor companii. La polul opus, scăderea cotei de piaţă arată o reducere a concentrării pieţei.

Comparativ cu 2013, cota de piaţă a celui mai mare producător pe piaţa electricităţii în 2021 a fost mai scăzută în majoritatea statelor membre UE. Declinul cotei de piaţă a variat de la minus 39 puncte procentuale (pp) în Luxemburg (în urma liberalizării pieţei electricităţii) şi minus 20 pp în Slovacia, la minus 1 pp Bulgaria şi minus 4 pp în Finlanda. În contrast, procentul a rămas stabil în Suedia şi Polonia, şi a crescut în Ungaria (10 pp), România (3 pp) şi Spania (2 pp).

Pentru importurile şi producţia de gaze naturale, cea mai ridicată cotă de piaţă (100%) se înregistra în Estonia, Malta şi Suedia, unde o singură entitate domină producţia naţională şi importurile.

În contrast, cea mai mare companie care se ocupă de producţia şi importurile de gaze naturale are cel mai scăzut nivel de penetrare a pieţei în Irlanda (22%) şi Cehia (23%).

În ritm anual, din 2020 în 2021, cea mai mare scădere cotei de piaţă a fost înregistrată în Croaţia (minus 45%) şi Cehia (minus 38%). Numărul principalelor companii care importă sau produc gaze naturale pentru piaţa locală a crescut de la 5 la 6 în Cehia şi de la 3 la 5 în Croaţia.

Comparativ cu 2013, cota de piaţă a celui mai mare importator şi producător de gaze naturale a scăzut în 14 state membre UE, cel mai semnificativ declin fiind în Grecia (minus 61%), Letonia (minus 53%) şi Cehia (minus 46%). Cota de piaţă a rămas aceeaşi în Suedia (la 100%) şi a crescut în Lituania (22 pp), Estonia (16 pp), Slovacia (13 pp) şi Belgia (7 pp).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Iar cele americane CRESC,

    încă o teapa data Europei 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb