În trimestrul doi din 2021, angajaţii din Uniunea Europeană cu vârsta între 20 şi 64 de ani au lucrat în total cu 3% mai multe ore la locul lor de muncă principal, comparativ cu precedentele trei luni, fiind înregistrate creşteri în toatele statele membre UE, arată datele publicate astăzi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit Agerpres.
Cea mai mare creştere a volumului de ore lucrate a fost în Grecia (18%), România înregistrând un avans de 2,3%. În contrast, angajaţii din şase state membre au lucrat mai puţine ore la locul lor de muncă principal în trimestrul doi din 2021, iar scăderea a variat de la 0,2% în Luxemburg la 3,6% în Belgia.
La nivelul UE, numărul total de ore lucrate de femei a urcat uşor mai mult (3,3%) decât numărul total de ore lucrate de bărbaţi (2,7%). Creşterea mai ridicată a numărului de ore lucrate de femei comparativ cu bărbaţii a fost reflectată în toate statele membre UE. Unele ţări au avut diferenţe mai pronunţate, de exemplu în Grecia, unde numărul total de ore lucrate de femei la locul de muncă principal a urcat cu 23,9%, în timp ce în cazul bărbaţilor creşterea a fost de 14,5%.
Direcţia schimbării nivelului orelor lucrate la locul de muncă principal a fost aceeaşi pentru bărbaţi şi femei în majoritatea statelor membre UE, fiind înregistrate atât creşteri cât şi scăderi. Singurele excepţii au fost Slovenia (unde numărul total de ore lucrate de femei a scăzut cu 0,1%, în contrast cu o creştere de 2% a numărului total de ore lucrate de bărbaţi), Luxemburg (femei: avans de 0,7%, bărbaţi: scădere de 0,8%) şi Bulgaria (femei: avans de 0,4%, bărbaţi: scădere de 2,7%).