Eurostat: Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,3% în Uniunea Europeană, în luna mai

F.D.
Internaţional / 3 iulie

Eurostat: Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,3% în Uniunea Europeană, în luna mai

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au scăzut cu 0,3% în Uniunea Europeană şi cu 0,2% în zona euro, în mai, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un declin de 0,7% în UE şi de 1% în zona euro, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), relatează Agerpres.

În mai, comparativ cu luna precedentă, cea mai mare creştere a preţurilor producţiei industriale în UE s-a înregistrat în Irlanda (7,7%), Bulgaria (4,5%) şi Estonia (2,1%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Croaţia (minus 4,1%), Grecia (minus 2,9%) şi Suedia (minus 1,8%).

În România, preţurilor producţiei industriale au crescut cu 0,6% în mai, raportat la aprilie, când s-a înregistrat un declin de 0,2%.

Eurostat precizează că preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de o scădere cu 1,3% a preţurilor la energie şi cu 0,2% a preţurilor bunurilor de folosinţă îndelungată, în timp ce au crescut preţurile bunurilor intermediare (0,1%), a bunurilor de folosinţă imediată (0,2%) şi cele ale bunurilor de capital (0,1%).

În mai, comparativ cu perioada similară din 2023, preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au scăzut cu 4% în Uniunea Europeană şi cu 4,2% în zona euro. Cea mai mare creştere a preţurilor producţiei industriale în UE s-a înregistrat în Luxemburg (17,7%), Suedia (1,3%) şi Cehia (1%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Slovacia (minus 20,7%), Polonia (minus 6,8%), Franţa şi Letonia (ambele cu minus 6,7%).

În România, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 2,2% în mai, comparativ cu perioada similară din 2023, după ce în aprilie s-a înregistrat un declin de 5,7%.

Eurostat precizează că preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de o scădere cu 10,3% a preţurilor la energie şi cu 3% a preţurilor bunurilor intermediare, în timp ce au crescut preţurile bunurilor de folosinţă îndelungată (0,1%), a bunurilor de folosinţă imediată (0,9%) şi cele ale bunurilor de capital (1,7%).

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este pusă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în România preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 0,7% în luna mai a acestui an faţă de luna precedentă, cele mai importante scumpiri fiind înregistrate în industria energetică, unde preţurile au consemnat un avans de 1,2%.

Preţurile consemnate în industria bunurilor de capital au urcat cu 0,7% în mai faţă de aprilie, cele din industria bunurilor intermediare s-au majorat cu 0,3%, iar în industria bunurilor de uz curent creşterile de preţ au fost de 0,3%. Scăderi de preţ au fost înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (minus 0,06%).

Comparativ cu luna mai 2023, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 1%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Steptam BNRul sa prabuseasca PPIul cocotat in lustra.. sau se rupe lustra cu el..?!

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb