Eurostat: România a avut, în mai, a doua creştere anuală a comenzilor industriale din UE

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 24 iulie 2008

Eurostat: România a avut, în mai, a doua creştere anuală a comenzilor industriale din UE

România a înregistrat, în luna mai, o creştere a comenzilor industriale de 20,2% faţă de aceeaşi lună din 2007, al doilea avans din Uniunea Europeană, după Danemarca, pe locul al treilea fiind Lituania, potrivit datelor publicate ieri de Eurostat.

Cifrele Eurostat arată evoluţii anuale semnificative ale comenzilor industriale, care au crescut cel mai mult în Danemarca, cu 24,6%, urmată de România, cu 20,2% şi de Lituania, cu 17,8%. Cele mai mari scăderi ale cererii anuale de produse industriale au fost marcate în Ungaria, de 11,4%, Franţa, de 8,9% şi Olanda, de 7,5%.

În mai, comparativ cu luna anterioară, comenzile indus-triale din ţara noastră au cres-cut cu 7%, România fiind al treilea dintre statele europene unde s-au înregistrat ritmuri ridicate ale cererii de produse industriale, după Danemarca, cu un plus de 14,8% şi Irlanda, cu o creştere de 9,7%. La polul opus, în mai faţă de aprilie, s-au înregistrat scăderi importante ale comenzilor industriale în Letonia, de 14,2%, Ungaria, de 7,5%, Slovacia, de 6,6% şi Italia, de 6,4%.

La nivelul Uniunii Europene, comenzile industriale în mai 2008 faţă de aceeaşi lună din 2007 au fost cu 2,8% mai mici, iar în zona euro acestea au scăzut cu 4,4%. În mai 2008, comparativ cu aprilie 2008, acestea s-au diminuat cu 4,7% în statele membre ale Uniunii, după ce comenzile industriale crescuseră cu 3,6% în aprilie 2008 faţă de martie 2008. În zona euro, comenzile industriale s-au redus în mai cu 3,5% faţă de aprilie, după o creştere de 2% înregistrată în luna anterioară.

Comenzile industriale anuale au crescut în nouă state membre şi au scăzut în 10, pentru restul ţărilor membre nefiind publicate date statistice.

Cele mai mari aprecieri ale cererii de produse industriale, în UE, în perioada mai 2007-mai 2008 au fost pentru produsele chimice, de 2,3%, în timp ce comenzile pentru echipamente de transport au scăzut cu 7,2%, iar domeniul textil a înregistrat un declin de 6,4%.

Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, în luna mai, comenzile noi primite de companiile din sectorul industrial au fost mai mari cu 0,9% faţă de luna precedentă, în special ca urmare a avansului puternic al comenzilor din sectorul bunurilor de folosinţă îndelungată. Avansul a avut la bază creşterile cu 8,6% a comenzilor din industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 7,8% a celor din industria bunurilor de uz curent şi cu 1,7% - din industria bunurilor de capital. Comenzile noi din industria bunurilor intermediare au scăzut, în schimb, cu 2,8%.

Comparativ cu luna mai 2007, comenzile noi din industrie au sporit pe ansamblu cu 20,2% în luna mai a acestui an, creşterea fiind susţinută de toate marile grupe industriale. Astfel, industria bunurilor intermediare a înregistrat creşteri de 21,6%, industria bunurilor de uz curent - de 18,1%, industria bunurilor de folosinţă îndelungată - de 15,1% şi industria bunurilor de capital - de 12,9%.

În primele cinci luni din 2008, comenzile noi din industrie au crescut pe ansamblu cu 13,3%, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+25,7%) şi industria bunurilor intermediare (+20,0%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb