EUROSTAT: Romania a înregistrat cea mai mare scadere a cheltuielilor legate de locuinte

Miscellanea / 10 decembrie 2020

Romania a înregistrat cea mai mare scadere a cheltuielilor legate de locuinte

În 2019, gospodăriile din UE au cheltuit peste 1 700 miliarde EUR (echivalentul a 12,3% din PIB-ul UE) pe "Locuinţe, apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili", conform unui comunicat.

Aceasta reprezintă aproape un sfert (23,5%) din cheltuielile totale de consum şi este de departe cea mai mare cheltuială gospodăriilor din UE, înaintea "Transporturilor" (13,1%), "Alimentelor şi băuturilor nealcoolice" (13,0%), "Restaurante şi hoteluri ", precum şi" Recreere şi cultură "(ambele 8,7%).

Oamenii din Finlanda si Slovacia au cele mai mari cheltuieli in privinta gospodariei locuintei, in timp ce in Malta se cheltuie cel mai mutin in acest scop.

În marea majoritate a statelor membre ale UE, "Locuinţe, apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili" reprezintă cel mai important element al cheltuielilor gospodăriei.

În 2019, ponderea cheltuielilor gospodăriilor destinate locuinţei a fost cea mai mare în Finlanda (28,8%), Slovacia (28,4%) şi Danemarca (27,9%), urmată de Cehia (26,4%), Franţa (26,2%), Suedia (25,8%) ) şi Irlanda (25,4%).

În schimb, Malta (12,3%), Lituania (14,9%), Cipru (15,6%) şi Croaţia (16,2%) au înregistrat cele mai mici cote din cheltuielile gospodăriilor pentru locuinţe.

România a inregistrat cea mai mare scădere a cheltuielilor in ceea ce priveşte locuinţele, Finlanda şi Irlanda cea mai mare creştere.

Între 2009 şi 2019, ponderea locuinţelor în cheltuielile totale ale gospodăriei a scăzut sau a rămas stabilă în majoritatea statelor membre ale UE.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată în România (de la 25,2% din cheltuielile totale ale gospodăriilor în 2009 la 17,7% în 2019, sau o scădere de 7,5 pp), urmată de Polonia (-2,6 pp), Cipru (-2,5 pp), Ungaria (- 2,3 pp), Letonia (-2,2 pp) şi Slovacia (-2,1 pp).

În schimb, această pondere a crescut în 11 state membre ale UE: Irlanda (de la 22,0% în 2009 la 25,4% în 2019 sau o creştere de 3,4 pp) şi Finlanda (de la 25,4% în 2009 la 28,8% în 2019 sau o creştere de 3,4 pp, de asemenea), înaintea Olandei (+2,1 pp), Belgia, Luxemburg şi Portugalia (toate +1,4 pp).

Sorin Mierlea, Presedinte InfoCons: "Avem incheiate contracte pentru furnizarea de energie electrica si termica, servicii de apa si canalizare, servicii de telecomunicatii, dar ne cunoastem oare drepturile? Informatiile transmise de catre operatorii cu care avem incheiate toate aceste contracte sunt ele transmise intr-un limbaj adecvat pentru a putea fi inetelese de toti consumatorii?! Avem drepturi si obligatii si acestea trebuie respectate! Consumatorii pot schimba operatorul de energie electrica pana la data de 31 Decembrie 2020, incepand cu data de 01 Ianuarie 2021 piata de energie electrica va fi liberalizata. Alegerea unui nou furnizor nu implica costuri suplimentare."

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce legatura are poza pampalacului astuia cu titlul articolului si cu Eurostat? Asociati aiurea poza unui cu Eurostat. Impachetat tot in costum de parca el este Eurostat sau de parca el lucreaza la Eurostat.

    Expresia este gresita!

    Una este sa cheltuie alta este sa consume! 

    Nu poti compara in expresie "nominala" (in cazul de fata moneda euro) costurile tarilor din cosul respectiv! 

    A cehltuie (a consuma in cazul nostru) trebuie raportat la Metri cubi apa, kilowat-ora, kilocalorii, etc... se face cosul total de consum exprimat real ca medie; din acesta rezulta raportul corect per locuinta /familie care ce crezi median este egal in mai toate statele dezvoltate in rapost cu industria si tehnologizarea pietei respective. 

    Deci omul consuma in egalitate cu trendul economic al zonei din care face parte (ca medie); unde expresiile nominale pot fi mai mari sau mai mici in functie de particularitatile balantelor de tranzactionare diferite bunuri si servicii! 

    Asta nu inseamna ca unul care consuma in nominal mai mult (adica plateste mai mult) consuma si in real (raport corect consum media anuala) mai mult!

    El poate sa consume real la aceeasi constanta sau chiar mai putin in timp ce in nominal facturile sa ii creasca din cauza ciclului / trendului economic al natiei respective; cat si a formelor de generare credite in piata sau datoriile guvernamentale a tarii respective ce va impinge inevitabil preturile la o cotatie mai sus! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb