EUROSTAT: România rămâne ţara cu cel mai mare procent de proprietari de locuinţe din UE

G.B
Miscellanea / 30 decembrie 2021

România rămâne ţara cu cel mai mare procent de proprietari de locuinţe din UE

Peste 96% din populaţia ţării noastre trăia în 2020 într-o locuinţă proprietate personală, acesta fiind cel mai mare procent înregistrat în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, arată datele publicate astăzi de Eurostat, potrivit Agerpres.

În timp ce la nivelul Uniunii Europene, 69,7% din locuitori deţineau în 2020 locuinţa în care trăiau, în scădere uşoară faţă de 69,8% în 2019, în ţara noastră tendinţa este inversă, procentul celor care trăiesc în locuinţa proprietate personală crescând de la 95,8% până la 96,1%.

Alte state cu un grad ridicat de proprietate a locuinţei sunt Slovacia (92%), Ungaria şi Croaţia (ambele cu 91%).

Eurostat subliniază că, în majoritatea statelor, cu excepţia Germaniei, procentul celor care deţin locuinţa în care trăiesc este mai mare decât cel al chiriaşilor. În Germania, jumătate (50,4%) din locuitori sunt proprietarii locuinţelor în care trăiesc în timp ce cealaltă jumătate (49,6%) trăiesc într-o locuinţă închiriată. Datele arată însă că în cazul Germaniei procentul proprietarilor scade de la un an la altul, de la 51,1% în 2019 până la 50,4% în 2020, în timp ce procentul chiriaşilor creşte, de la 48,9% până la 49,6%.

Alte state unde procentul proprietarilor de locuinţe este redus sunt Austria (55%) şi Danemarca (59%).

Datele Eurostat mai arată că, la nivelul UE, 53% din populaţie trăieşte într-o casă şi 46% într-un apartament, în timp ce restul de 1% trăieşte în alt tip de spaţiu precum casă pe râuri, rulote, etc. Irlanda cu 92% este ţara cu cel mai mare procent de locuitori care trăiesc într-o casă, la polul opus fiind Spania unde 66% din locuitori trăiesc în apartament.

În ţara noastră, 65,9% din locuitori trăiesc la casă şi 34,1% trăiesc în apartament. Însă România este pe ultimul loc în UE când vine vorba de mărimea locuinţei, măsurată după numărul mediu de camere per persoană. În timp ce în UE media este de 1,6 camere pentru o persoană, în ţara noastră este 1,1 camere pentru o persoană. Cel mai bine la acest capitol stau Malta cu 2,3 camere pentru o persoană, urmată de Belgia şi Irlanda, ambele cu 2,1 camere pentru o persoană.

De asemenea, când vine vorba de calitatea locuirii, care poate fi măsurată în mai multe feluri inclusiv prin procentul populaţiei care trăieşte într-o locuinţă aglomerată, ţara noastră este ţara cu cea mai ridicată rată de aglomerare (45,1%), în timp ce la nivelul UE mai puţin 18% din populaţie trăia în 2020 într-o locuinţă aglomerată, în scădere faţă de 19,1% în 2010.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Intamplator sau nu - mai degraba nu - Romania , Slovacia ,Ungaria si Croatia sunt foste state comuniste , dar ,sigur , nu e corect politic sa spui ceva pozitiv despre "odioasa dictatura "!

    1. Doar ca majoritatea uriasa, a devenit proprietar abia dupa 1990, in Romania, cand disparuse dictatura. In vremea cealalta se confiscau proprietati, milioane de parcele de teren agricol, etc, etc.

      Sa nu ne facem ca uitam.  

      Au devenit proprietari fiindca au cumparat locuintele oferite de statul comunist,locuinte in care stateau aproape moca.Parintii mei in acest mod si-au cumparat apartamentul.Eu am stat prin ,,gazda,,,am platit o caruta de bani si dupa multa munca am reusit sa-mi cumpar o locuinta.Acum e mai greu ,daca stai in chirie platesti de te gasesc dracii.Noi ne comparam cu nemtii?Am auzit ca si la ei au aparut probleme acum insa tot nu ne putem compara cu ei.Ei isi permit sa stea cu chirie,la noi cu banii aia platesti rata la banca si dupa nu stiu cati ani macar e locunita ta fiindca indiferent de situatie undeva tot trebuie sa locuiesti.Ne adaptam locului si vremurilor.

      Insist, nu de statul comunist au fost vandute, ci de statul democrat ( in felul lui ) de dupa.

      Comunistii doar au luat, nu au dat.

      Regret, 

    romania tara ce pierde cele mai multe proprietati in favoarea institutiilor financiare... ce le salta si le trantesc la fiecare bula financiara ... pierzand astfel familii intregi detineriel la proprietati cumparate in bule financiare cu dobanzi valiabile /teaser rate ce se activeaza dupa o anumita tate; si unde contracte facute pe gehnuchi depasesc si limitele impuse de bancile nationale (canalul de de dobanzi variabile practicate in raport cu politicile bancii centrale).

    Romania tara ce pierde pe capete populatie dar in acelasi timp simultan speculatiile financiare ingradesc accesul la detineri si cumparari proprietati a oamenilor ce trebuie sa intemeieze familii si sa impacteze pozitiv valul generatiei. 

    s em n at co me n tur i cre ti ne  

    1. Prietene comenturi cretine, dă și tu o statistică ca să arăți ce procent dintre cele 96% din locuințe sunt deținute de proprietar și câte sunt gajate băncii (prin credit). Părerea mea e că mult peste 50% sunt deținute de proprietar și nu de bancă (prin credit). Statutul de proprietar (fără credite) crește INDEPENDENȚA și LIBERTATEA individului de sistem!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb