România se situa anul trecut pe penultimul loc în Uniunea Europeană (UE) cu 38% din nivelul mediu de bunăstare al blocului comunitar, exprimat în produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, potrivit unor date publicate ieri de biroul statistic european Eurostat.
Astfel, în 2006 PIB-ul României la paritatea puterii de cumpărare era de 192,96 miliarde euro, care corespunde unei valori de 8.900 de euro pe locuitor. Aceste cifre plasează România pe locul 26 (penultimul) în rândul statelor memnre ale UE, care aveau o medie a PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 23.600 euro, potrivit datelor Eurostat. România depăşea la acest indicator doar Bulgaria, cu 8.800 euro/locuitor la paritatea puterii de cumpărare sau 37% din media UE.
Dintre cele trei state candidate la aderare, Croaţia se situa în 2006 la 50% din media bunăstării din UE, în timp de Turcia era la 29% din acest nivel, iar Macedonia la 27%.
Cea mai prosperă ţară membră a blocului comunitar era anul trecut Luxemburg, cu 180% peste nivelul mediu al PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare al UE. Următoarele ţări în clasamentul bunăstării erau anul trecut Irlanda (cu 44% peste media UE), Olanda (31% peste media UE), Austria (29% peste medie) şi Danemarca (27% peste nivelul mediu din UE). În apropierea mediei europene se situau anul trecut Italia (cu 4% peste media UE 27), Spania (cu 2% peste aceeaşi medie) şi Cipru (94% din media UE 27), potrivit estimărilor Eurostat, citate de NewsIn. Dintre ţările din fostul bloc socialist, Slovenia era anul trecut cea mai prosperă ţară, situându-se la 87% din media UE, urmată de Republica Cehă (79%), Estonia (67%), Ungaria (66%) şi Slovacia (63%). Lituania era anul trecut la 58% din media europeană, Letonia la 56%, în timp ce Polonia, antepenultima ţară în clasamantul UE, era la 53% din media blocului comunitar.
În termeni nominali, PIB-ul României a fost anul trecut de 97,1 miliarde euro (342,4 miliarde lei), care corespunde unui nivel de 4.500 euro/locuitor (penultimul loc în UE), în timp ce Bulgaria se situa tot pe ultimul loc, cu PIB de 25,1 miliarde euro (3.300 euro/ locuitor).
Paritatea puterii de cumpărare se determină pe baza diferenţelor de preţuri între ţări. Astfel, un euro la paritatea puterii de cumpărare (sau standard al parităţii de cumpărare - PPS) permite cumpărarea aceleiaşi cantităţi de bunuri sau servicii în oricare din ţările analizate.