Evaluarea activelor Fondului Proprietatea la preţ de piaţă - în conformitate cu standardele internaţionale

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 1 octombrie 2007

Alexandru Păunescu

Alexandru Păunescu

Evaluarea Fondului Proprietatea ca afacere, adică a activelor la preţ de piaţă, va începe în viitorul foarte apropiat. Domnul Alexandru Păunescu, preşedintele Consiliului de Supraveghere a fondului ne-a declarat: "Fondul Proprietatea urmează să facă evaluarea activelor la preţul de piaţă în conformitate cu standardele internaţionale de evaluare. Aproape am finalizat caietul de sarcini şi estimăm că în cel mult două săptămâni vom demara şi procedura de selecţie a cel puţin doi evaluatori. Va fi foarte mult de muncă, procesul de evaluare putând să dureze circa două-trei luni de zile". Domnul Păunescu spune că probabil nu va fi făcută evaluarea tuturor companiilor din portofoliu, ci a celor mai importante, care au o pondere semnificativă raportat la valoarea portofoliului Fondului Proprietatea. "Primele 20-25% din companiile din Fondul Proprietatea reprezintă aproximativ 95% din capitalul social şi eu zic că ar fi suficient pentru o evaluare corectă", a adăugat domnul Alexandru Păunescu.

În prezent, are loc o evaluare a activelor ce formează capitalul social

În prezent, compania de evaluare a "Finevex" SRL Constanţa evaluează activele ce formează capitalul social al Fondului Proprietatea, potrivit prevederilor ordonanţei 81/2007. Domnul Alexandru Păunescu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului, ne-a declarat că este vorba de o metodă de evaluare în conformitate cu care se va obţine o valoare finală a capitalului social iniţial al Fondului Proprietatea, întrucât nu a fost făcută niciodată o evaluare a acestor active.

Compania de evaluare "Finevex" Constanţa a fost aleasă întrucât este atestată de CNVM şi a avut preţul cel mai mic, ne-a mai spus domnul Păunescu.

Evaluarea activelor care formează capitalul social iniţial al Fondului Proprietatea se realizează, potrivit ordonanţei 81, în cazul societăţilor comerciale, societăţilor naţionale şi companiilor naţionale neadmise la tranzacţionare prin metoda capitalurilor proprii înregistrate la data de 31 decembrie 2004. În cazul celor admise la tranzacţionare, evaluarea se face pe baza preţului mediu ponderat aferent ultimelor 90 de şedinţe de tranzacţionare anterioare intrării în vigoare a HG nr.1481/2005.

Pentru activele nou intrate în capitalul fondului se foloseşte aceeaşi metodă de evaluare a activelor însă având ca dată de referinţă momentul intrării în vigoare a ordonanţei 81, adică anterior momentului 29 iunie 2007.

În cazul în care la evaluarea "Finevex", care se face matematic, capitalul social este mai mare decât capitalul social iniţial, de circa 14 miliarde de lei, atunci se majorează capitalul social în conformitate cu raportul de evaluare. Acţiunile nou emise revin în totalitate statului român.

În conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă nr.81/2007, în cazul în care rezultatul evaluării efectuate de către "Finevex" este mai mic decât valoarea capitalului social iniţial, acţiunile aferente capitalului social subscris şi nevărsat se blochează, revin în întregime statului, nu dau drept de dividend sau de vot urmând ca toate sumele primite de la statul român să fie folosite în scopul completării capitalului social subscris şi nevărsat, acţiunile astfel plătite liberându-se progresiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb