Evanghelizarea Elveţiei

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 9 octombrie 2018

Cătălin Avramescu

Care ar fi ştirea aberantă a lunii? Aici competiţia este aprigă. Favorita mea este ştirea cu Guvernul României. Cum care Guvern al României? Acela condus de personajul agramat care aterizează cu elicopterul în curtea unei şcoli într-un sat aflat la câteva zeci de kilometri de destinaţie. (Uluitor, însă adevărat). Aşadar, acest Guvern a alocat din bani publici o sumă echivalentă cu aproape jumătate de milion de euro pentru... a construi un "centru parohial"... în Elveţia.

Vă asigur că nu glumesc. Ştirea este adevărată şi aberantă în acelaşi timp. Bogatul stat român îi plăteşte pe amărâ-ţii din Elveţia. Pentru ce?

Din câte observ, de ceva ani Statul român şi-a propus să evanghelizeze Occidentul. Nu râdeţi. În istorie au mai fost exemple. Doar că acelea erau foarte diferite... Pe atunci era vorba despre misionari catolici trimişi să îi creştineze pe (să spunem) huronii din zona Marilor Lacuri. Sau misionari luterani trimişi să facă muncă de caritate prin Africa.

Acum avem de-a face cu acest mis-terios fenomen. Un Stat presupus democratic dă bani unei Biserici ortodoxe (aceea din România) pentru a evangheliza Vestul capitalist. De ani de zile se cheltuiesc, din buzunarul public, sume uluitoare pentru a umple cu biserici oraşele Europei. Nu ştiu pe nimeni să fi analizat sensul teologic al acestei bizarerii.

Aparent este vorba despre "comunitatea" credincioşilor ortodocşi din rândurile Diasporei. Explicaţia nu ţine. Mai ales în oraşele mari din Vest există deja numeroase biserici ortodoxe. Dacă nu româneşti, atunci ruseşti, sârbeşti, ucrainene sau greceşti. Unii vor spune că "Nu e tot aia!". Ba e "tot aia", confesional vorbind.

Însă problema principală este, evident, alta. Banii în cauză nu sunt ai credincioşilor şi nici ai BOR. Sunt publici, administraţi de stat. Adică de politicieni. Iar aceşti indivizi nu dau nici un semn că ar avea dileme teologice de vreun fel. Aşa că misterul rămâne.

Ţineţi seamă şi de altceva. Nu este vorba, aici, de o donaţie acolo, de o sponzorizare aici. Este vorba de o campanie sistematică prin care Statul foloseşte BOR. Sau BOR îşi imaginea-ză că foloseşte Statul. Aşa că trebuie să descoperim care este interesul Statului în această afacere.

Necazul este că tot de ani de zile nu se oferă nici un fel de explicaţie cât de cât plauzibilă. Alte programe finanţate de la Buget sunt discutate, analizate, justificate. (Bine sau rău - asta este altă problemă). Însă acest transfer masiv, sistematic şi ţintit de fonduri nu a fost niciodată justificat de Stat. Aşa că întreb: de ce vrea Statul român să evanghelizeze Elveţia?

În realitate, trucul este simplu. Statul român a fost capturat de ani de zile de o oligarhie rapace şi penală. Într-o lume normală, aceşti indivizi ar fi ajuns fie după gratii, fie în stradă. Însă în România ei se perpetuează la putere. Cum? Una dintre metode este să îşi găsească aliaţi.

Revoluţia din Decembrie 1989 a prins BOR într-o poziţie nu prea cucernică... A tăcut din gură atunci când biserici istorice au fost demolate, iar Patriarhul BOR a lăudat politica represivă a regimului Ceauşescu. Aşa încât o vreme, după Revoluţie, BOR a jucat cartea neutralităţii politice.

N-a fost să fie. Policienii-penali au avut nevoie de sprijin, iar BOR avea nevoie de bani. Şi aşa s-a născut o alianţă de facto. Vă mai amintiţi cum Liviu Dragnea (infractor dovedit în tribunal) primea o "decoraţie" de la actualul lider BOR, Dan Ilie Ciobotea?

Aceasta este alianţa care au făcut posibile tot felul de proiecte supra-realiste. "Catedrala Mântuirii Neamului" este cel mai exorbitant. La fel ca evanghelizarea Elveţiei, nu are nici un sens teologic. Cristos nu a anunţat nicăieri mântuirea "neamurilor". (Ba dimpotrivă).

După cum nici un sens politic nu are mobilizarea BOR în campanii electorale. Dar asta nu i-a împiedicat pe politicieni să încerce. În fond, de când au ei simţul ridicolului?

Aşa s-a ajuns la toată această farsă a "referendumului pentru familia tradiţională". Liviu Dragnea şi asociaţii săi au crezut că au dat lovitura. Au pus pe masă o temă garantată, la prima vedere, să mobilizeze preoţii. Şi-au imaginat, pe baza "sondajelor de opinie" (altă "dudă" a timpurilor noastre tulburi) că electoratul rural se va mobiliza să salveze ţara de la asaltul Nefirescului.

Operaţiunea a fost montată în stilul cunoscut, al unor amatori fără scrupule. Şi-au dat mâna aici tot felul de personaje, de la grupuscule neo-protes-tante din America până la informatori ai Securităţii care plângeau, la comandă, pe umărul Naţiunii.

Rezultatul? Un dezastru. Mitul potenţei politice a BOR s-a prăbuşit. Imensa majoritate a alegătorilor a stat acasă. Prezenţa a fost ireal de mică. Doar 20,41%.

Acesta este sfârşitul. BOR a fost scoasă în decor ca forţă politică. În zadar au făcut unii politică în biserică. În zadar actualul Patriarh, Dan Ilie Ciobotea, a îndemnat oamenii să vină să voteze. Alegătorii au cântărit şi au judecat mai raţional decât cei care pretind că le sunt îndrumători spirituali.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb