EVOLUŢIA PRINCIPALELOR MATERII PRIME Cotaţia aurului lasă în urmă nivelul minim al ultimelor patru luni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 13 iulie 2015

Cotaţia aurului lasă în urmă nivelul minim al ultimelor patru luni

Preţul cuprului scade, petrolul creşte

--------

Actualizare 14:00 Preţul petrolului scade, în aşteptarea unui acord în domeniul nuclear cu Iranul

Preţul petrolului evoluează în scădere astăzi, continuând declinul de săptămâna trecută, cel mai mare după luna martie, investitorii analizând perspectiva creşterii exporturilor de ţiţei ale Iranului pe o piaţă suprasaturată, în aşteptarea unui acord referitor la programul nuclear al Iranului, potrivit Bloomberg.

La bursa din New York, contractele futures pentru petrolul WTI cu livrare în august erau în declin cu până la 1,48 dolari, la 51,26 dolari pe baril. Preţul petrolului WTI a scăzut cu 2,9% în acest an.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, cu livrare în august, era în coborâre cu 1,89 dolari, respectiv 3,2%, la 56,84 dolari pe baril. În ultima săptămână, preţul petrolului Brent a scăzut cu 2,6%.

"Preţul petrolului reacţionează mai mult la Iran şi China decât la Grecia. Ideea că acordul cu Iranul este ca şi făcut este luată deja în calcul. În prezent, o amânare a acordului ar fi pozitivă pentru preţurile petrolului", a declarat Eugen Weinberg, director pentru cercetări în domeniul mărfurilor la Commerzbank în Frankfurt.

Ieri, secretarul american de Stat John Kerry a declarat că a avut o întâlnire foarte bună cu ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif şi şi-a exprimat încrederea că acordul este aproape.

(A.C.)

--------------

Preţul futures al aurului s-a redresat la finele săptămânii trecute, pe pieţele externe, după ce, anterior, scăzuse până la nivelul minim al ultimelor patru luni. Avansul a fost generat de revenirea pieţelor din China, care se prăbuşiseră la data de 8 iulie. Pe lângă redresarea burselor din China, dinamica preţului aurului a fost influenţată de publicarea minutelor celei mai recente şedinţe a băncii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed), din 16-17 iunie, care sugerează precauţie a acestei instituţii cu privire la o viitoare majorare a dobânzilor, pe termen apropiat.

Cotaţia spot a aurului a urcat cu 0,3% în prima parte a zilei de vineri, la Londra, atingând 1.162,90 dolari uncia.

La Comex New York, preţul aurului cu livrare în august urcase cu 0,2% la ora 05.32 dimineaţa, ajungând la 1.161,90 dolari uncia.

Pe parcursul săptămânii trecute, cotaţia aurului a scăzut la 1.146,75 dolari uncia - cel mai redus nivel din martie până în prezent.

"Fed este, în mod cert, îngrijorată de situaţia de pe pieţele din China şi de vânzările masive din Asia, astfel că a devenit mai precaută în privinţa unei posibile majorări de dobândă", declară, potrivit Business Day, Naeem Aslam, analist-şef la Ava Trade. În opinia sa, odată ce Fed va majora dobânda cheie, preţul aurului va scădea către 1.050 de dolari uncia.

Preţul aurului a coborât anul acesta, în condiţiile în care investitorii aşteaptă majorarea dobânzilor de către Fed. Dobânzile mai ridicate reduc interesul pentru plasamentele în metale preţioase, considerate investiţii sigure.

Pe piaţa metalelor de bază, cotaţia futures a cuprului a scăzut în ultima zi a săptămânii trecute, săptămână în care aceasta a coborât semnificativ pe fondul volatilităţii de la Bursa din China, ţara care este cel mai mare consumator mondial de metale. După prăbuşirea pieţei din China, la data de 8 iulie, cotaţia metalului de bază coborâse până la nivelul minim al ultimilor şase ani şi jumătate, dat fiind că investitorii se temeau că cererea de metale din China va slăbi (China generează 40% din cererea mondială de cupru).

Preţul cuprului cu livrare la trei luni a scăzut cu 1% vineri dimineaţă, la Bursa din Londra (London Metal Exchange - LME), ajungând la 5.577 dolari tona. În schimb, la Shanghai Futures Exchange preţul cuprului a urcat cu 0,8%, la 40.360 yuani (6.501 dolari) tona.

La Comex New York, preţul cuprului cu livrare în septembrie a coborât cu 0,5%, la 2,538 dolari livra (o livră = aproximativ 500 de grame).

Cotaţia petrolului, influenţată de negocierile privind programul nuclear al Iranului

Cotaţia futures a petrolului a crescut vineri dimineaţă, în contextul impasului negocierilor pe maginea programului nuclear al Iranului.

Cotaţia petrolului WTI cu livrare în august a urcat cu 0,6% la ora 06.07, la New York Mercantile Exchange, atingând 53,10 dolari/baril. La ICE Futures din Londra, cotaţia ţiţeiului Brent cu livrare în aceeaşi lună a câştigat 0,8%, ajungând la 59,06 dolari/baril.

Joi, petrolul tranzacţionat la New York a câştigat 2,2%, punând capăt unui şir de cinci zile cu declin.

Totuşi, analiştii atrag atenţia că nu există nicio susţinere fundamentală pentru continuarea creşterii preţului petrolului.

La rândul său, Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) din SUA avertiza, vineri, că preţul petrolului urmează să fie supus unor noi presiuni, ca urmare a scăderii cererii globale de profil şi a creşterii supraofertei.

În primele sale estimări pentru 2016, IEA prognozează că, anul viitor, consumul mondial de petrol va creşte cu 1,2 milioane barili pe zi, la o medie de 95,2 milioane barili/zi, după un plus de 1,4 milioane în acest an.

"Nivelul «de jos» al pieţei nu a fost atins deocamdată. Reechilibrarea care a început în urmă cu un an, cu o scădere iniţială a preţului cu 60%, încă nu s-a încheiat. Recentele evoluţii sugerează că procesul se va întinde şi în 2016", a menţionat IEA.

IEA mai atrage atenţia că o revenire a petrolului iranian pe piaţă, precum şi o eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar putea pune noi presiuni pe preţul petrolului.

Teheranul nu a reuşit să ajungă la un acord cu Occidentul cu privire la programul său nuclear. Însă, dacă sancţiunile împotriva sa vor fi ridicate, Iranul ar putea exporta imediat cele 40 de milioane de barili de ţiţei stocate în prezent în navele sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb