Evoluţia ROBOR - "pariu exotic" la Stanleybet

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 iulie 2018

Evoluţia ROBOR - "pariu exotic" la Stanleybet

Specialiştii: "Pariul pe ROBOR nu necesită supravegherea unui organism secial"

MAKE: "Activul de bază al acestor pariuri face parte din piaţa bancară, iar pariurile însele sunt similare derivatelor din piaţa de capital, tranzacţiile care rezultă în urma acestor pariuri trebuind să fie subiect al reglementării în piaţa de capital"

ROBOR nu conteneşte să uimeas­că. În creştere alertă de aproape un an, spaima debitorilor împrumutaţi în lei şi subiect de analiză pentru specialişti, acest indice constituie, mai nou, obiect de pariuri.

Ajuns, ieri, la 3,42% de la mai puţin de 1% în septembrie 2017, ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează dobânda pentru majoritatea împrumuturilor în lei, constituie evenimentul special pe care se poate paria, mai nou, la Stanleybet.

Operatorul oferă o cotă de câştig de 1,4 pentru persoanele care pariază că indicele va ajunge la 3,5% până la finalul lunii iulie şi o cotă de 2,75 pentru cei care vor paria că nivelul ROBOR la trei luni nu va atinge acest prag până la 31 iulie. În acelaşi timp, pariorii care vor miza că acest indice monetar va atinge 4% până la 31 decembrie 2018 vor avea o cotă de câştig de 2,5, iar cei care vor paria că nu va ajunge la acest nivel vor avea o cotă de 1,5.

Noul produs al companiei de pariuri a produs opinii contradictorii în piaţă, o parte dintre specialişti apreciind că acesta nu este tocmai inspirat, alţi experţi în domeniu considerând că este un produs ca oricare altul pe care se poate paria.

Evenimentele de tipul evoluţiei ROBOR sunt considerate de către organizatorii din domeniu "pariuri exotice", ne-a spus Cătălin Moise, director de marketing în cadrul Stanleybet România.

Domnia sa ne-a declarat: "Noi suntem primii care au introdus în piaţa de profil acest mod de pariere, pe evoluţia ROBOR. Face parte din noua noastră strategie de poziţionare pe piaţă, prin a le oferi jucătorilor români diverse modalităţi de pariere, pe lângă pariurile sportive. Stanleybet este o companie britanică, iar în Marea Britanie suntem renumiţi pentru pariurile speciale pe care le oferim".

Domnul Moise ne-a explicat că echipa de traderi a Stanleybet monitorizează evoluţia indicelui ROBOR şi ajustează cotele în funcţie de aceasta: "Noi oferim pariuri în cotă fixă pe probabilitatea ca evenimentul să se întâmple sau nu. Aşa cum oferim pariuri pe un eveniment sportiv, la fel oferim pariuri pe evoluţia indicelui ROBOR. Considerăm acest gen de evenimente pariuri exotice, în termenii noştri interni. Ele nu atrag, de obicei, volume foarte mari de pariori. Sunt pariuri pe care jucătorii le acceptă doar de amuzament".

Reprezentantul companiei unde se poate paria pe evoluţia ROBOR susţine că nu are încă un profil al jucătorului pentru respectivul gen de eveniment, el fiind lansat de curând, respectiv în 12 iulie. "Aşteptarea noastră este ca pariorul român să zâmbească atunci când observă acest tip de pariuri", a conchis Cătălin Moise.

Specialiştii: "Pariul pe ROBOR nu necesită supravegherea unui organism special"

Pariul pe ROBOR nu necesită supravegherea unui organism special, afirmă experţii din domeniu. Odeta Nestor, fost preşedinte al Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), ne-a precizat: "Vorbim de un contract între părţi. Operatorii nu au o limită din punct de vedere al tipului de pariuri, atât timp cât respectă regulile din domeniul gamblingului".

La rândul său, Sorin Constantines­cu, expert în jocurile de noroc, ne-a spus că nu există o entitate care să autorizeze şi să supravegheze aceste tipuri de activităţi: "O societate de pariuri are dreptul să pună orice doreşte la evenimentele pe care se pariază, indicii precum ROBOR neavând un tratament special. Similar pariurilor sportive, operatorul are un departament special de analiză a riscului care stabileşte în ce cote poate afişa pariul respectiv. Nu este cazul existenţei unui organism financiar special pentru astfel de activităţi. De obicei, se pun la pariuri evenimente imprevizibile sau mai puţin obişnuite. S-a mai pariat, de exemplu, pe alegerile prezidenţiale".

Un avocat specializat în piaţa de capital confirmă spusele celor doi, apreciind că pariul pe ROBOR nu intră în categoria instrumentelor financiare supravegheate de instituţiile abilitate: "Sigur că indicele ROBOR poate fi activul suport al unui instrument financiar, dar, în acest caz, este vorba despre un pariu care nu intră sub incidenţa definiţiei instrumentelor financiare conform directivei MiFID II şi a noii legi 126/2018, deci nu este în sarcina ASF să supravegheze aceste operaţiuni, ele fiind reglementate de legislaţia specifică pariurilor, respectiv OUG 77/2009 privind domeniul jocurilor de noroc".

În acelaşi timp, MAKE, preşedintele ziarului BURSA, consideră: "Activul de bază al acestor pariuri face parte din piaţa bancară, iar pariurile însele sunt similare derivatelor din piaţa de capital. Astfel, tranzacţiile care rezultă în urma acestor pariuri ar trebui să fie subiect al reglementării în piaţa de capital".

Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) nu au răs­puns solicitării noastre pe subiect, până la închiderea ediţiei.

Dan Suciu, purtător de cuvânt în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), este de părere că ideea de a paria pe evoluţia acestui indice nu este inspirată. "Nu mi se pare prea inspirată această idee, dar, desigur, noi (n.r. BNR) nu putem interveni. Ne jucăm cu nişte emoţii ale unor oameni care nu merită", ne-a spus Dan Suciu.

Adrian Mitroi: "În lumea dezvoltată se poate paria pe orice fenomen incert"

În lumea dezvoltată se poate paria pe orice fenomen incert, subliniază Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale. Domnia sa ne-a precizat: "Acest eveniment nu poate influenţa evoluţia ROBOR, pentru că nu este un instrument derivat, ci doar un pariu. Dacă ar fi fost un instrument financiar, atunci am fi putut spune că ar exista posibilitatea manipulării prin arbitraj, pariorii financiari inducând arbitrajul între contract - care este unul futures, adică pentru viitor - şi ROBOR, care este o cotaţie a prezentului, dar cred că această temere este foarte îndepărtată".

Printre cele mai de succes modele de mini-business sunt casele de pariuri, iar evoluţia ROBOR este binevenită pentru acest tip de afacere, mai evidenţiază specialistul.

Adrian Mitroi consideră că vremea ROBOR în formatul actual "a cam trecut", apreciind: "ROBOR ridică doar parţial condiţiile de lichiditate şi percepţie în piaţă, dar trendul lui nu poate fi ignorat, pentru că arată o prognoză. Probabil că este opera celor 9 foarte profitabili jucători din piaţa bancară (nu înţeleg profitabilitatea sistemului, care pare imun la încetinirea economică şi la inflaţie). ROBOR indică o înăs­prire a condiţiilor monetare şi este în siajul a ceea ce se întâmplă în general în America şi Europa, dar faptul că economia noastră se autofinanţează înseamnă că singura pertinentă explicaţie de ROBOR mai mare este eşteptarea la o inflaţie mai mare. Cum aşteptările pe inflaţie sunt de temperare, nu înţeleg de ce nu începe un trend de coborâre a indicelui ROBOR, care ar fi trebuit să scadă".

Isar: "Piaţa monetară din România poate fi manipulată"

În opinia fostului bancher Lucian Isar, piaţa monetară din România - cea care dă, în teorie, în mod liber indicele ROBOR - poate fi manipulată. Lucian Isar consideră: "Deşi indicele este stabilit de zece bănci comerciale ce operează în piaţa monetară, singurul jucător care poate muta piaţa în sus sau în jos după voie este BNR. Cotaţiile de la ora 11 în baza cărora se stabileşte ROBOR nu se bazează neapărat pe tranzacţii reale şi nu sunt în sume materiale pentru piaţă. Mai mult, BNR poate veni în ecranele de tranzacţionare ale băncilor contributoare manipulând verbal cotaţia (cerere de «actualizare» a paginii de fixing) sau anunţând intenţia de a organiza operaţiuni de politică monetară, atragere sau plasare de lichiditate în piaţă. O altă formă de a pune presiune pe indicele ROBOR în sensul dorit de Guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi aflată la îndemâna BNR este reprezentată de intervenţiile pe piaţa valutară, piaţă ce «comunică» prin oportunităţile de arbitraj cu piaţa monetară.

Pariuri pe indicele ROBOR cu Isăres­cu putând manipula atât de uşor indicele nu constituie doar o problemă de etică, ci şi un subiect de anchetă, deoarece «mici» câştiguri personale sunt în realitate plătite de sute de mii de persoane fizice şi firme cu credite în lei".

Guvernatorul BNR spunea, recent, că evoluţia ROBOR este mediatizată excesiv şi că nu se simte confortabil cu "apocalipsa" din presă referitoare la creşterea acestui indice. "ROBOR a mai fost 4%-5% şi nu a murit nimeni în Ţara Românească", a menţionat, recent, Isărescu.

Ca urmare a creşterii ROBOR, rata unui credit contractat prin Programul Prima Casă a cunoscut o majorare cu 34%, potrivit calculelor FinZoom. Astfel, o persoană care doreşte să se împrumute prin acest program guvernamental trebuie să ştie că va plăti lunar cu 315 lei mai mult faţă de acum doi ani, respectiv cu 308 lei mai mult comparativ cu anul trecut.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Roborul in crestere ii avantajeaza pe cei cu actiuni la banci .DA DOAMNE SA CREASCA LA 10%!

    1. unde nu e cap, ploua'n gat!

      In 2009 cand robor era in cer bancile cresteau in jos :)

    Produsele derivate ar trebui scoase din piata bursiera si incluse la jocurile de noroc,

    daca stai intrun picior lai prins pe robor de coada il tii si nui mai dai drumul camatarii nu folosesc cuvintul camata ,. folosesc cuvintul ,m roobboorr .,,,mmnbn

    1. Chirila, taci! ok.....,.,mnbvm

      Dupa cum scrie Chirila ori e ruda cu Dancila ori e din TR. Nu

      mai scapam de el. 

      Sunt disperat! Mi-e frica de prosti, iar Chirila ma inspaimanta. Horror!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb