EXCELENŢA SA, AMBASADORUL EXTRAORDINAR ŞI PLENIPOTENŢIAR AL FEDERAŢIEI RUSE ÎN ROMÂNIA, DOMNUL O.S.MALGINOV, CU OCAZIA ZILEI DIPLOMATULUI: "Există nevoia obiectivă pentru crearea unui sistem internaţional policentric mai echitabil"

Ziarul BURSA #Internaţional / 10 februarie 2016

"Există nevoia obiectivă pentru crearea unui sistem internaţional policentric mai echitabil"

Folosesc cu plăcere posibilitatea de a mă adresa cititorilor popularului ziar românesc "BURSA", astăzi, 10 februarie, când aniversăm sărbătoarea noastră profesională - Ziua diplomatului.

Aceasta este ziua tuturor acelora care şi-au dedicat viaţa servirii intereselor politicii externe a Rusiei. Ea a fost instituită prin Decretul Preşedintelui Federaţiei Ruse din 31 octombrie 2002, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei.

Ţara noastră se mândreşte cu diplomaţi remarcabili, precum A.Griboedov, A.Gorceakov, A.Gromyko şi alţii. Printre aceştia se află de asemenea, talentatul poet şi diplomat Antioh Cantemir, fiul mai mic al domnitorului moldovean Dimitrie Cantemir, unul dintre oamenii cei mai apropiaţi ai lui Petru I.

În prezent există nevoia obiectivă pentru crearea unui sistem internaţional policentric mai echitabil. Complexitatea actualei arhitecturi globale este atât de mare încât gestionarea sa de către un singur centru, fără a se baza pe acordul tuturor celorlalţi parteneri, este pur şi simplu imposibilă. De aceea, astăzi, sarcina imperioasă este aceea de a conduce într-un mod civilizat competiţia globală în creştere şi de a se acorda prioritate contracarării provocărilor comune pentru toţi. Suntem gata pentru acest lucru, pe baza unui consens larg cu toţi partenerii.

O altă prioritate a vremurilor noastre este găsirea de soluţii la problemele globale: sărăcia, foametea, migrarea în masă, încălzirea globală, protecţia mediului şi altele. Niciun stat nu este în măsură să facă faţă de unul singur acestor provocări. Principala ameninţare globală a devenit terorismul internaţional, care este alimentat de extremismul naţional-religios în creştere şi de radicalismul politic.

Anul trecut a fost dificil. A crescut rivalitatea pentru influenţă asupra procesului continuu de transformare a sistemului internaţional. Multe situaţii conflictuale serioase s-au agravat în Siria, Irak, Yemen, Libia, iar tensiunea din Ucraina continuă. S-au acumulat şi alţi factori de instabilitate, în special în economia globală. Toate acestea se întâmplă în contextul creşterii explozive a activităţi teroriste. ISIS, care s-a proclamat drept stat, alte grupări extremiste, care deţin importante teritorii în Siria şi Irak, au comis nenumărate crime barbare, inclusiv acte teroriste împotriva cetăţenilor din Rusia, statele membre ale UE, Orientul Mijlociu, Africa, Statele Unite ale Americii, au declanşat un exod în masă al populaţiei, inclusiv în direcţia UE. Acţiunile lor au creat o ameninţare reală nu numai pentru securitatea regională, dar şi pentru cea internaţională.

În aceste condiţii, noi toţi trebuie să ne unim eforturile, şi să elaborăm măsuri eficiente în lupta împotriva acestui rău teribil. Rusia, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, a activat intens nu numai pentru apărarea intereselor sale naţionale, ci şi pentru înfăptuirea responsabilităţii pentru situaţia din lume. Un element-cheie al eforturilor noastre a fost promovarea iniţiativelor Preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, cu privire la formarea, pe baza dreptului internaţional şi sub egida ONU, a unei largi coaliţii antiteroriste.

Este clar că terorismul nu poate fi învins numai pe cale militară. Acţiunile militare trebuie combinate cu procesele politice pentru a se soluţiona conflictele, cu măsuri care să nu permită teroriştilor să utilizeze infrastructura economică, pe care au acaparat-o.

Noi am contribuit în mod activ la constituirea Grupului International de Sprijin pentru Siria şi lansarea "procesului de la Viena", aprobat prin Rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU. Principiul cheie este acela că viitorul Siriei ar trebui să fie determinat de sirieni înşişi, pe baza menţinerii suveranităţii, unităţii şi integrităţii teritoriale a acestei ţări. Acest principiu ar trebui să prevaleze, în pofida unor dezacorduri serioase.

Desigur, prioritatea politicii externe ruse este de a extinde cooperarea în CSI, în cadrul formelor multilaterale existente, cu participarea Rusiei, inclusiv Comunitatea ca atare, Comunitatea Economică Eurasiatică şi Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă.

Noi considerăm că în secolul XXI, cooperarea multilaterală poate fi construită doar pe baza egalităţii autentice, a intereselor comune, cooperării în vederea atingerii scopurilor comune.

Acesta este modul în care se realizează activitatea structurilor de integrare în spaţiul post-sovietic, inclusiv Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), Uniunea Economică Eurasiatică (CEEA), Comunitatea Statelor Independente (CSI). Pe aceste principii de lucru şi formate promiţătoare, cum ar fi BRICS şi Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (SCO), ale căror summit-uri au avut loc în luna iulie a anului trecut, în oraşul Ufa în Rusia.

În acelaşi timp, ocupându-ne de procesele de integrare în spaţiul post-sovietic, nu ne opunem altor asociaţii, fapt menţionat în mod repetat de către conducerea rusă. Suntem gata să lucrăm la armonizarea proceselor de integrare şi să construim punţi, în special între Europa, Asia, regiunea Asia-Pacific.

În anul care a trecut, a fost semnat un acord important de liber schimb între CEEA şi Vietnam, o serie de state şi-au manifestat interesul de a semna documente similare. A fost realizat un acord de principiu pentru a lucra la conjugarea activităţii CEEA cu proiectul chinezesc Centura economică "Drumul mătăsii", care oferă oportunităţi foarte largi pentru eforturile comune.

La iniţiativa preşedintelui rus Vladimir Putin se deschid perspective suplimentare pentru cooperare în legătură cu începerea, împreună cu partenerii noştri din CEEA a consultărilor cu membrii SCO şi ai Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) cu privire la formarea unui posibil parteneriat economic. Aceste aspecte vor fi pe ordinea de zi a viitorului summit Rusia-ASEAN, care va avea loc în luna mai la Soci, şi care va fi dedicat aniversării a douăzeci de ani a relaţiilor noastre cu această asociaţie.

Suntem gata pentru o cooperare cât mai strânsă şi constructivă şi cu partenerii occidentali, inclusiv Europa, Statele Unite ale Americii, suntem deschişi pentru dezvoltarea ascendentă a cooperării cu aceştia. Dar exclusiv pe bază de egalitate, fără amestecul reciproc în treburile interne şi cu respectarea intereselor fundamentale ale fiecărei părţi.

Rusia în mod constant şi de mai mulţi ani a solicitat o discuţie serioasă cu privire la modul de a construi arhitectura de securitate indivizibilă şi egală în zona euro-atlantică, pe temelia solidă a principiilor care au fost convenite în cadrul OSCE, ONU şi al Consiliul NATO-Rusia.

Ţara noastră desfăşoară o politică independentă, responsabilă şi coerentă în afacerile internaţionale, bazându-se pe normele fundamentale ale dreptului internaţional, Carta ONU, metodele colective de rezolvare a problemelor internaţionale, respectul pentru diversitatea culturală şi civilizaţia lumii contemporane.

Desigur, partea cea mai importantă a politicii noastre externe a fost dintotdeauna consolidarea prezenţei internaţionale umanitare a Rusiei, sprijinul pentru compatrioţii ruşi.

Călăuzindu-se după principiile echilibrului de interese, a supremaţiei dreptului internaţional şi a rolului central al ONU, diplomaţia rusă a contribuit la succesul eforturilor colective pe o serie de direcţii importante ale agendei internaţionale. Menţionez finalizarea în anul care a trecut a procesului de lichidare a potenţialului chimic militar sirian, a acordului privind soluţionarea situaţiei din jurul programului nuclear iranian. Consider drept o mare realizare înţelegerile de la Minsk, din 12 februarie, 2015. În toată perioada ulterioară am realizat în mod perseverent soluţionarea conflictului din Ucraina pe baza punerii în aplicare a angajamentelor conţinute în acest Pachet de măsuri.

Mă bucur să menţionez că ţara noastră şi diplomaţia rusă au avut o contribuţie deosebită la dezvoltarea statului român şi a relaţiilor ruso-române. Timp de secole, Rusia a sprijinit în mod constant lupta pentru eliberarea de sub jugul otoman a Moldovei şi Ţării Româneşti. Stabilirea la 15 octombrie 1878 a relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări a devenit un eveniment de referinţă pentru cooperarea bilaterală. Rusia este gata pentru o cooperare extinsă cu România, în beneficiul popoarelor noastre.

Diplomaţia rusă va continua activitatea intensă în interesul îmbunătăţirii relaţiilor internaţionale, va susţine o agendă de fuziune, constructivă în politica mondială. Suntem deschişi pentru aprofundarea cooperării cu toţi cei care împărtăşesc această atitudine.

În concluzie, aş dori să îi felicit pe toţi diplomaţii ruşi cu ocazia sărbătorii lor profesionale, să le urez succes în activitate spre binele Patriei, şi toate cele bune!

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Da' fiind atit de preocupati de echitatea mondiala se pare ca ati uitat sa ne restituiti niste teritorii istorice pe care ni le-ati furat. N-ar fi drept si cinstit sa ni le restituiti, mai ales ca ati constatat ca nu aveti nevoie de ele si le-ati lasat la discretia porcilor?

    Ei iaca, era sa uit de tezaur! 

    1. Te-a interesat vreodată să citești perspectiva istorică a ucrainienilor asupra teritoriilor pe care ei le consideră ale lor? Este fundamental diferită de ceea ce credem noi și nu am habar cine are dreptate. Însă ai grijă. Cu ucrainienii nu este deloc ușor de discutat despre teritorii. Sunt de-a dreptul paranoici și duși cu pluta - sar imediat cu cuțitul la beregată. Despre ce alte teritorii putem vorbi că sunt ocupate de un alt stat? Sper că nu te referi la Republica Moldova, un stat independent.

      Ucrainieni incearca si ei saracii sa-si construiasca un stat. Se simt alltceva decit rusii. Marea lor greseala este ca incerca sa si-l faca cu teritoriile altora, cum l-au mostenit de la defuncta URSS. Cu cit mai repede vor scapa de teritoriile care nu le apartin, cu atit va fi mai bine pentru ei. Evident, trebuie ei sa ajunga la aceasta concluzie si s-o puna in practica.

      Actuala RM este un avorton al URSS, tinut in viata de niste politicieni porci si timpiti, care prin jaful practicat si-au dus la limita rabdarii propriul popor. Saracii romani moldoveni, jefuiti, saraciti si amariti, au o singura cale de a scapa de nenorocire: cetatenia romana. Calea spre Rusia, istoria a dovedit ca nu-i calea corecta. Ce sa le ofere Rusia? 

      Dar perspectiva istorica a pretentiilor ungurilor asupra ardealului?!?

      Sincer să fiu, nu m-au interesat pretențiile asupra Ardealului. Din simplul motiv că este un subiect închis. Nici ungurii nu se mai încurcă cu Ardealul plin de români. Ce a fost acum 1500 de ani ... nu mă interesează. M-a interesat să citesc culisele negocierilor de pace din cadrul Conferinței de Pace de la Paris (Stalin, ungurii, românii). Nici chiar atunci, ungurii nu solicitau Ardealul în întregime și nici Stalin nu l-ar fi dat. Deci, când mai auzi securiști de pe la SRI care spun cum se ocupă ei de problema asta, să le spui că mint.

       

      Ungurii au acum o singură problemă reală: Ținutul Secuiesc. Dar nu pentru a-l lua, ci pentru a îl face autonom în cadrul României. SRI probabil că tratează acest subiect ca amestec nepermis în schimbarea neconstituțională a administrației. Bine, bine, aș zice eu. Dar cu amestecul SRI în viața politică a Moldovei , stat independent, nu este tot așa?

    sistem international echitabil fata de cine?

    fata de romanii deportati din moldova in ultimii 200 de ani si inlocuiti cu vinituri precum rusi, ucrainieni, gagauzi bulgari si altii? tare ma indoiesc...

    viniturile ne sunt acum sunt prezenentate ca cetateni cu drepturi depline, in numele carora rusia spera sa faca ce vrea 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb