Exces de tomate autohtone pe piaţă

O.D.
Ziarul BURSA #Companii / 22 iunie 2018

Exces de tomate autohtone pe piaţă

Programul de sprijin pentru fermierii care cultivă tomate a avut succes. Pieţele sunt pline de roşii autohtone, ba chiar au apărut informaţii că în unele zone agricultorii au ajuns să îşi arunce o parte din producţie.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a ţinut să facă precizări legate de această situaţie legată de fermieri care ar fi aruncat pe câmp tone de roşii: "În această situaţie se află doi fermieri, unul dintre ei depunând la Direcţia Agricolă Judeţeană un decont pentru o cantitate de 2.080 kg de roşii, iar cel de-al doilea a depus decont pentru 2.200 kg. Din documentele prezentate de aceştia a reieşit faptul că au mai valorificat alte 2.400 kg, respectiv 2.300 kg, realizând astfel un total de aproximativ 5 tone fiecare. La o asemenea cantitate de roşii există şi pierderi prin putrezire, fie pe plantă, fie în procesul de recoltare, transport sau valorificare. Aceste pierderi sunt inerente, în cazul de faţă, la cei doi producători agricoli care au valorificat cca. 5 tone de tomate, pierderile semnalate intră în procentul de pierderi tehnologice. Reflectarea în mass-media a acestui caz izolat a indus în mod eronat ideea că o mare parte din legumicultorii din sudul ţării s-ar confrunta cu astfel de probleme, fapt ce contravine situaţiei reale. Este adevărat că, acum pe piaţă, este un exces de produse, în mod firesc, datorită producţiilor realizate de către cei peste 12.000 de fermieri care s-au înscris în programul de sprijin pentru tomate, din care peste 5.500 au livrat minim 2.000 de kg şi au fost deja plătiţi, în conformitate cu prevederile legale. În judeţul Dolj s-au înscris 1.700 de cultivatori de legume. Până la această dată, 160 dintre aceştia au fost plătiţi cu suma de 480.000 euro. Plăţile sunt în continuă desfăşurare, urmând ca şi restul fermierilor, pe măsură ce depun documentele justificative la Direcţia Agricolă, să primească banii cuveniţi."

Ministrul Petre Daea a vorbit şi el despre supraproducţia de tomate: "Este pentru prima dată în România când, după foarte mulţi ani, pieţele sunt pline de tomate româneşti iar supermarketurile, de asemenea. Scăderea preţului la consumator este un obiectiv urmărit îndeaproape, fiind sus-ţinut printr-o producţie importantă. Susţinerea prin subvenţii a vizat acordarea de sprijin atât pentru fermieri, cât şi pentru aprovizionarea cu tomate a pieţelor la preţuri rezonabile pentru consumatori. Nu excludem existenţa unor nereguli atât în sistemul de aprovizionare, cât şi în cel de comercializare al roşiilor, dar urmărim cu atenţie întregul lanţ de producţie şi valorificare a produselor legumicole".

Recent, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a avut loc o întâlnire de lucru între producătorii de legume şi reprezentanţii retailerilor, pentru ca toată producţia să fie valorificată.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce aberații! Urmărim...cine urmărește? Ca și cum tomatele" românești" nu sunt la fel de otrăvite ca cele din import!

    Să nu mai facem derogare dl. ministru de la data până la care ar trebui să vină producătorii cu roșiile. Dacă nu reușesc acum până la 31.05 atunci o pot face și în octombrie. Așa vom avea o producție constantă o perioadă mult mai îndelungată. Program foarte bun dar că la noi la români aplicat prost.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb