EXCLUSIV Bani pentru campania agricolă de toamnă

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 10 august 2009

Bani pentru campania agricolă de toamnă

Agricultorii vor primi un pachet financiar de 378,97 lei la hectar

Sprijinul poate fi completat prin împrumuturi în baza Legii creditului agricol

Producătorii agricoli vor primi, şi anul acesta, un pachet financiar din partea Ministerului Agriculturii pentru lucrările agricole de toamnă, în ciuda dificultăţilor bugetare.

Potrivit unei note a Ministerului Agriculturii, obţinută de BURSA, valoarea totală a sprijinului financiar posibil pentru campania agricolă de toamnă este de 378,97 lei la hectar.

Producătorii agricoli vor avea posibilitatea să-şi completeze acest pachet financiar cu credite (angajate prin Legea creditului agricol) pentru care statul acordă un grant de 30%.

Ce prevede pachetul financiar

Pachetul financiar pregătit de Ministerul Agriculturii prevede, în primul rând, subvenţionarea motorinei pentru lucrările agricole, valoarea sprijinului fiind de 39 de lei/hectar.

Statul va subvenţiona costurile cu motorina cu un leu/litru, pentru o cantitate de 39 litri/hectar, pentru aceasta fiind estimat un efort bugetar de 120.900.000 lei, necesar pentru înfiinţarea unei suprafeţe de 3,1 milioane de hectare.

În al doilea rând, producătorii agricoli vor primi un avans, (începând cu 16 octombrie), de 70% din valoarea SAPS-ului aferentă anului 2009, valoarea estimată a sprijinului fiind de 209,07 lei/hectar (calculată la un curs de 4,2 lei/euro).

În plus, agricultorii, beneficiari ai schemei de plată pe suprafaţă, vor avea posibilitatea să ia credite (în baza adeverinţelor emise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură) în limita a 31,18 euro/hectar (reprezentând 70% din valoarea plăţii naţionale directe complementare) prin cesiuni de creanţă în favoarea băncilor pe sumele ce urmează să le încaseze de la APIA.

Creditul va fi garantat în proporţie de 50% de către stat, valoarea estimată a sprijinului prin această operaţiune fiind de 130,97 lei/hectar.

Per total, valoarea totală a sprijinului acordat prin avansul de 70% la plăţile pe suprafaţă pentru 2009 este de 339,97 lei la hectar (209,07 lei/hectar pentru SAPS plus 130,97 lei pentru plăţile complementare).

În al treilea rând, Ministerul Agriculturii urmăreşte angajarea de către producătorii agricoli - beneficiari ai mecanismului certificatelor de depozit - de credite reprezentând minim 50% din valoarea certificatului.

Creditele vor fi garantate în proporţie de 100%, iar certificatele de depozit vor fi securizate.

Complementar celor trei măsuri de sprijin care însumează 378,97 lei/hectar (339,97 lei prin avans plus 39 de lei pentru motorină) producătorii agricoli mai au posibilitatea să-şi suplimenteze veniturile prin credite obţinute în baza Legii 150/2003 (Legea Creditului Agricol).

Statul acordă un grant de 30% din valoarea creditelor agricole pentru producţie angajate de agricultori.

Spre exemplu, la un credit de 600 lei/hectar - credit de completare la valoarea sprijinului de 378,97 lei/hectar - la rambursare se acordă un grant de 30%, respectiv 180 de lei/hectar.

În acest context, valoarea totală a sprijinului este de 558,97 lei/hectar, reprezentând 55,9% din cheltuielile de

înfiinţare a culturilor de toamnă, costurile estimate fiind de circa 1.000 de lei la hectar. n

Pentru finanţarea campaniei agricole de toamnă, bugetul Ministerului Agriculturii urmează să fie suplimentat, la următoarea rectificare bugetară, cu 60 de milioane de lei. Alte 650 milioane de lei urmează să fie asigurate din Trezorerie pentru acordarea unui avans de 70% pentru plăţile pe suprafaţă aferente anului 2009.

Pentru finanţarea campaniei agricole de toamnă, bugetul Ministerului Agriculturii urmează să fie suplimentat, la următoarea rectificare bugetară, cu 60 de milioane de lei. Alte 650 milioane de lei urmează să fie asigurate din Trezorerie pentru acordarea unui avans de 70% pentru plăţile pe suprafaţă aferente anului 2009.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. bravo guvernul boc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb