EXCLUSIVITATE "Alegerile prezidenţiale ar putea aduce o schimbare în bine doar printr-un joc al hazardului"

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 noiembrie 2014

"Alegerile prezidenţiale ar putea aduce o schimbare în bine doar printr-un joc al hazardului"

(Interviu cu domnul Călin Georgescu, preşedintele Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma)

"FMI a pus umărul la îndatorarea României ca să fie o pradă mai uşoară pentru hienele care stau la pândă"

"Aşa numita "dreaptă" s-a culcat mereu cu aşa-numita "stângă" în imensul pat de bordel care este politica românească"

"Statele aservite, precum România, nu pot lupta cu adevărat împotriva corupţiei interne"

"Democraţia directă nu este posibilă într-un stat servil, cu o economie neoliberală de tip extractiv"

Alegerile prezidenţiale abia încheiate ar putea aduce o schimbare în bine doar printr-un joc al hazardului, este de părere Călin Georgescu, preşedintele Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma, care adaugă: "Sistemul se apără foarte bine, se adaptează uşor, îşi aduce actorii pe scenă, şi cedează doar de frică, atunci când este încolţit".

Călin Georgescu, care între 1997-2013 a fost Director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă din România, ne-a vorbit, într-un interviu, despre cum vede situaţia ţării noastre şi viitorul său.

Numele lui Călin Georgescu a fost vehiculat de mai multe ori ca posibilă propunere pentru preluarea funcţiei de premier al ţării noatre.

Despre scenariul "Klaus Iohannis - preşedinte, Călin Georgescu - premier", domnia sa ne-a spus: "Eu sunt gata să-mi slujesc oricând ţara, să colaborez cu oricine, dar nu în orice condiţii. Iar cu privire la interesul naţional, pentru mine nu există negociere".

Clubul de la Roma este o denumire simbolică pentru o organizaţie al cărei scop este să supună atenţiei întregii lumi diverse aspecte referitoare la viitorul planetei.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la noul preşedinte ales al României?

Călin Georgescu: Obiectivul principal al oricărui preşedinte al României ar trebui să fie apărarea interesului naţional, care se traduce, în principal, prin întărirea pe plan intern şi extern a poziţiei statului naţional unitar modern. În acest moment, însă, cred că este mai important să discutăm despre aşteptările poporului român şi cum putem reînvia încrederea lui în conducători şi în viitor. Cu o populaţie nemulţumită nu se poate face reformă.

Să iei puterea nu e greu, contează ce faci cu ea pentru ţară.

Mesajul transmis prin vot a fost foarte clar: schimbaţi-vă sau veţi fi schimbaţi. În campania electorală am asistat doar la o luptă pentru putere între două clanuri, aşa cum a fost mereu timp de 25 de ani. Nici cel ales şi nici cel care a pierdut nu au prezentat un proiect de ţară solid, un program politic, o viziune despre viitor şi despre marile provocări interne si internaţionale. Am asistat doar la dezbinarea ţării, nu la unitatea ei.

Reporter: Cum arată România, la 25 de ani de la căderea comunismului? Aţi declarant: "România este un sens giratoriu permanent, ne învârtim în cerc de 25 de ani". Ce eveniment/măsuri ar putea să ne scoată din acest sens giratoriu? Consideraţi că alegerile prezidenţiale din acest an pot aduce o schimbare?

Călin Georgescu: România, după 25 de ani de post-comunism, este o ţară în care cei care au condus şi conduc au fost dispuşi să cedeze ori să distrugă totul doar pentru a avea puterea. Rezultatul este o ţară în faliment, trăind pe datorie, pentru care colapsul a devenit o chestiune de probabilitate matematică, pe fondul unei polarizări uriaşe a sărăciei şi a bogăţiei. Singura salvare poate veni dintr-un proiect de ţară îndrăzneţ, gândit pe termen lung şi foarte lung, şi ancorat în realităţile profunde ale României. Pentru acest mare proiect se va putea ridica un steag, sub care să se adune toţi românii din ţară şi de pretutindeni; un proiect în elaborarea şi aplicarea căruia să ne regăsim independenţa de gândire şi de acţiune, ca ţară; un proiect care se poate realiza în esenţă prin resursele şi capacităţile proprii. Numai astfel, prin noi înşine, vom face din România o ţară respectată care să conteze în politica mare, la scară europeană şi mondială.

Azi, România este un stat complet aservit, prea slab pentru a avea un cuvânt de spus în lume. O ţară deprofesionalizată, cu mari probleme demografice, care şi-a cedat suveranitatea şi a dinamitat conceptul de şcoală a muncii, pe fondul creşterii alarmante a analfabetismului. Nu mai suntem o destinaţie, în sens politic, ci un teritoriu pe care-l survolezi cu avionul, în drum spre alte zări. În sens economic, ţara e o ţintă predilectă doar pentru acele transnaţionale care jefuiesc patrimoniul natural sau îmbolnăvesc populaţia, fizic şi spiritual, cu produsele lor otrăvite. Suntem un loc cunoscut pe harta crimei organizate, a traficului de persoane, pentru jefuirea obiectelor de patrimoniu şi a pădurilor, ca depozit de deşeuri şi câte alte asemenea activităţi infracţionale. Statele aservite, precum România, nu pot lupta cu adevărat împotriva corupţiei interne. În pofida retoricii oficiale, ele nu pot beneficia în mod real de alianţe sau de parteneriate cu naţiunile puternice. Într-o situaţie limită, un stat puternic nu va salva un stat complet subordonat aflat la ananghie, oricâte garanţii formale i-ar fi oferit, ci doar va dispune de el. Ţările Române au avut astfel de experienţe, în trecutul nu foarte îndepărtat, gândiţi-vă la nefericitul an 1812. Iar azi, exemplul Ucrainei este mai mult decât grăitor.

În 25 de ani, România a avut o retragere masivă din istorie, din orice dezbatere cu privire la provocările mari ale lumii, a absentat de pe scena diplomaţiei.

Ţara trebuie adusă la nivelul unei chemări. Iar asta se face printr-un proiect mare, care să descătuşeze energiile întregii naţiuni. Un proiect care să identifice nişa României în competiţia mondială a secolului XXI, să reconstruiască ţara pe baza acestei premise fundamentale; să creeze locuri de muncă sigure şi bine plătite, un sistem de sănătate centrat pe grija faţă de fiinţa umană şi nu pe profitul industriei de medicamente şi al asigurărilor de sănătate private; un proiect care să regândească strategic toate activităţile economice, să reindustrializeze ţara pe baza tehnologiilor nepoluante şi a principiilor economiei civice - modelul economic pe care eu îl propun; să reprofesionalizeze ţara şi să readucă plăcerea românilor de a munci; mai presus de orice, un proiect cu o strategie perfectă pentru învăţământ, cercetare, inovaţie, cuplată cu una demografică, spre a asigura dăinuirea neamului, în veşnicie. Pentru asta avem nevoie de învăţători şi profesori entuziaşti, plini de dăruire pentru cauza naţională, modele de urmat pentru tineri. Să renască dragostea pentru frumos, pentru artă în toate oraşele României. Să nu ezităm să aducem specialişti străini acolo unde este nevoie. Acest lucru este absolut firesc şi se întâmplă peste tot în lume unde dorinţa de performanţă e mai presus de orice - vezi cazul guvernatorului canadian al Băncii Angliei. Marile teme internaţionale, cum ar fi energia sau resursele, să se discute la Bucureşti. Instituţii internaţionale serioase, şi nu sediile unor firme fantomă, să fie localizate în România. Asta înseamnă să ai cotă internaţională, să exişti şi să fii respectat.

Spiru Haret spunea: "Investeşti în educaţie, culegi în economie". Forţe malefice au distrus cu bună ştiinţă dragostea de ţară, patriotismul, au tăiat panglica istoriei, pentru a ne lipsi de dragostea de glie şi de voinţa de a fi o naţiune demnă. Cel mai mare gânditor politic al naţiunii române, Mihai Eminescu, spunea: "Fără cultul trecutului nu există iubire de ţară".

Revenind la alegerile abia încheiate, ele ar putea aduce o schimbare în bine doar printr-un joc al hazardului. Sistemul se apără foarte bine, se adaptează uşor, îşi aduce actorii pe scenă, şi cedează doar de frică, atunci când este încolţit.

Reporter: Consideraţi că vom asista la o reformare a clasei politice, în contextul în care "generaţia Facebook" a ieşit masiv la vot şi i-a taxat pe cei care au ignorat-o? Consideraţi că intelectualii s-au trezit din amorţire?

Călin Georgescu: Reţelele de socializare nu vor putea produce o reformare a clasei politice. Pot fi doar un catalizator al reformării, dar rămân simple mijloace de comunicare în masă ale vremurilor actuale, pe care le utilizează atât oamenii cinstiţi, cât şi escrocii. Generaţia Facebook, obişnuită să tot "gugălească" pe telefoanele inteligente, este copleşită de cantitatea de informaţii care o asaltează. Preia totul pe fugă şi nu mai are răbdare să aprofundeze lucrurile. În România nu se mai studiază profund şi nu se mai citesc cărţi. De altfel, se vând cu 85% mai puţine cărţi decât în urmă cu 25 de ani. Iată de ce populaţia poate fi manipulată prin lozinci şi devize propagandistice extravagante, golite de adevăr şi conţinut. În România, unele clanuri au folosit mai abil decât altele reţelele de socializare şi, drept urmare, au înregistrat un avantaj politic temporar. Cât despre puterea "democraţiei directe" care îi entuziasmează pe tinerii de pe Facebook, în mare parte este o iluzie. Ea există în spaţiul virtual, dar este foarte greu de transpus în realitate, în cadrul actualului sistem neoliberal. Să nu uităm că sistemul însuşi foloseşte Internetul pentru a-şi cosmetiza imaginea şi pentru a manipula populaţia. Eu sunt întru totul pentru democraţia directă, participativă. Ea nu este însă posibilă într-un stat servil, cu o economie neoliberală de tip extractiv. Ea poate înflori doar într-o economie civică, având drept partener un stat puternic, un stat animat de o logică partenerială, în care toţi actorii participanţi la dialogul social luptă pentru un ideal comun. Este nevoie în primul rând de o democraţie economică. La noi, în discursul public este absentă noţiunea de lucrător-proprietar; această "moleculă" a economiei civice este generată de răspândirea largă a proprietăţii productive graţie formelor cooperaţiei moderne sau organizării micilor producători în sistem cluster, pe modelul Mondragón sau Emilia Romagna. Vorbim de "descentralizare" când, de fapt, ar trebui să vorbim de sisteme "distribuite". Vorbim de "creştere infinită" când, de fapt, avem nevoie de o revoluţie a sustenabilităţii.

Binomul centralizare/descentralizare aparţine vechii paradigme, socialiste şi neoliberale. Economia civică pe care o propun eu, şi care este deja o forţă în multe părţi din lume, gândeşte în termenii sistemelor "distribuite", dinamicilor parteneriale ("peer to peer"), producţiei locale de serie mică. Agricultura ţărănească, ajutată de know-how-ul agriculturii postindustriale, este mai productivă decât agricultura industrială, eminamente distructivă. În România, agricultura ţărănească este însă privită ca o frână de cei aflaţi în fruntea bucatelor.

Dacă sistemul economic românesc stă să facă implozie, nici în sfera culturii şi a spiritului nu stăm mai bine. Greu mai găseşti un intelectual integru astăzi. Limba română este, pur şi simplu, masacrată, parcă a devenit o limbă străină, stricarea ei este promovată din plin de la cele mai înalte tribune. Biserica oficială este pângărită, iar biserica ascunsă este prigonită. Mare parte a populaţiei este condusă prin impostură de către fariseii care, vieţuind în păcat, sunt mereu temători pentru scaunele lor şi atunci caută să se înconjoare de iobagi plătitori de impozite, folosite pentru desfrâul şi vanităţile stăpânilor.

S-a vorbit mult de reforma clasei politice. Este un fals, pentru că se urmăreşte doar redistribuirea puterii şi dobândirea de avantaje pentru cei care o deţin, prin rotaţie. Singura ocupaţie constantă a clasei politice în ultimii 25 de ani a fost şi este deturnarea banului public, îmbogăţirea fără scrupule. Clasa politică actuală este nereformabilă. Trebuie schimbată.

Reporter: Cum vedeţi măsurile Guvernului român din ultimul an? Ce decizii consideraţi că au fost pro-business şi care au afectat mediul de afaceri?

Călin Georgescu: Îmi este greu să mă gândesc la măsuri pro-business, având în vedere haosul generalizat din ultimul an. Chiar dacă au existat măsuri punctuale benefice, precum reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, ele nu pot fi scoase din contextul dezastruos. De altfel, chiar şi măsura reducerii CAS a fost aspru criticată la nivel politic, din cauza neprezentării de o manieră transparentă şi credibilă a resurselor bugetare care să compenseze reducerea încasărilor la bugetul de stat. Din acest motiv, o măsură considerată foarte bună de mediul de afaceri a fost percepută ca o bâlbâială sau pomană electorală. Mediul de afaceri a fost afectat prin impozitul pe construcţii speciale (cunoscut ca "taxa pe stâlp"), a cărui introducere a însemnat venituri sporite la buget, încasări făcute însă din conturile contribuabililor serioşi, care şi aşa suportau o povară fiscală copleşitoare.

Pe de altă parte, majoritatea actelor normative din România sunt făcute pentru un mediu economic infracţional. Din cauza nivelului extrem de ridicat al evaziunii fiscale, legile încearcă mai degrabă să îngrădească infracţionalitatea, decât să încurajeze mediul de afaceri. Ca o consecinţă direct, avem tratarea nediferenţiată a agenţilor economici, de parcă ar face parte cu toţii din categoria infractorilor. Absolut toate societăţile sunt tratate de actele normative şi organele de cotrol din această perspectivă; se blochează conturi, se trimit somaţii şi se perturbă activitatea agenţilor economici, ignorându-se "interesul fiscal naţional". Astfel, statul gândeşte ca un muşuroi de furnici, în care toţi cară bobul, dar nu există matcă. Nu se are în vedere rezultatul final, care ar trebui să fie reprezentat de sprijinirea mediului de afaceri şi de crearea de locuri de muncă.

Lipsa unor măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale pe întreg circuitul economic a dat posibilitatea oamenilor de afaceri de carton să se îmbogăţească. Astfel, în domeniul comerţului, de exemplu, statul nu are control asupra achiziţiilor intracomunitare, abundând aşa-zisele firme fantomă, evaziunea continuând pe întreg circuitul, până la desfacerea către consumatorul final (persoane fizice) fără bon fiscal.

În România, nu există un control al numerarului. A existat o propunere de act normativ cu privire la restricţionarea tranzacţiilor în numerar, dar proiectul este blocat în Parlament. Astfel, toţi aşa-zişii bani negri din economie circulă liber, într-un circuit financiar ce dă posibilitatea beneficiarilor din tranzacţii ilicite să se îmbogăţească, achiziţionându-şi proprietăţi şi alte bunuri în numerar, uneori cu sume astronomice. Plafonarea plăţilor şi încăsărilor în numerar ar forţa o mare parte din banii negri existenţi în economie să se albească, statul urmând să beneficieze nemijlocit de fiscalizarea acestor sume.

Reporter: Activitatea DNA a fost foarte intensă, în perioada campaniei electorale. Ce aşteptări aveţi în continuare de la această instituţie?

Călin Georgescu: Justiţia română este selectivă, abuzivă şi demonstrativă, îi execută în pas de defilare pe diverşi oponenţi sau pe cei care mediatic susţin alte interese, iar apropiaţii sunt protejaţi. Undeva, mai la vale, oricum toţi ajung la o înţelegere; dacă justiţia ar fi fost corectă, ar fi fost la datorie pentru toţi, iar corupţilor din puşcărie le-ar fi fost confiscate averile. Sumele uriaşe furate de la statul român ar fi putut constitui o bază bună pentru proiecte naţionale de investiţii - ceea ce nu se întâmplă.

Reporter: Care este şansa de dezvoltare a României? Care ar fi paşii proiectului dumneavoastră pentru dezvoltarea ţării noastre?

Călin Georgescu: Plecând de la ceea ce ştim cu siguranţă că se va întâmpla în lume, adică o criză a hranei şi a apei, se poate identifica nişa României în economia globală. Eu am propus o revoluţie a sustenabilităţii şi un proiect de ţară, "Hrană, Apă şi Energie", prin care România poate cuceri lumea, nu doar să se refacă pe ea însăşi. Este soluţia prosperităţii prin revenirea la simplitate. Cu alte cuvinte, un model economic al proximităţii, în care se întăreşte proprietatea privată productivă, i se oferă omului şansa de a-şi securiza familia, iar surplusul muncii lui intră în circuitul economic local şi naţional. "Micro" este distribuit în masă, iar micile firme îşi asigură autonomia economică prin cooperare în reţea. Pe acest model s-au dezvoltat vertiginos ţări ca Taiwanul sau regiunea Toscana şi, parţial, Sillicon Valley, ca să dau doar câteva exemple. Investind în infrastructura viitorului, vom putea face din România un model pentru multe alte ţări. Mai ales pe fondul disfuncţionalităţilor grave ale modelului neoliberal, degradării vieţii în toată Europa şi lipsei de viziune a UE, care continuă să se afunde în criză.

Reporter: Numele dumneavoastră a fost vehiculat în repetate rânduri ca propunere pentru funcţia de premier. Ce şanse are scenariul Klaus Iohannis - preşedinte, Călin Georgescu - premier? Aţi accepta o astfel de funcţie, în condiţiile actuale?

Călin Georgescu: Eu sunt gata să-mi slujesc oricând ţara, să colaborez cu oricine, dar nu în orice condiţii. Iar cu privire la interesul naţional, pentru mine nu există negociere.

Reporter: Aţi declarat că necesităţile politicii externe a României sunt, mai ales, păstrarea identităţii statului în faţa atacului entităţilor non-statale, adică al corporaţiilor şi "investitorilor strategici" de genul fondurilor speculative. Ce pârghii are statul ca să-şi păstreze identitatea, în condiţiile globalizării?

Călin Georgescu: Cea mai preţioasă instituţie creată de om în istorie este statul. O societate fără stat e ca un trup fără cap; pe o astfel de societate o aşteaptă anarhia, fragmentarea şi disoluţia finală. Când statul devine captiv, cum este acum în România, nu mai este stat. Este doar haos bine dirijat de cei care au căpuşat statul. Statul practic s-a privatizat şi nu mai poate răspunde socialului. Binele comun nu mai există ca ţel suprem al statului.

Nu există bază mai solidă decât binomul stat-cetăţean. Când statul este lovit, subminat, incapacitat, cetăţenii săi devin populaţie, o masă amorfă, se transformă în creaturi supuse manipulării şi dezrădăcinării.

Uitaţi-vă la românii din ziua de azi, au ajuns pribegi în ţara lor!

Statul este un zid de apărare a ceea ce înseamnă viaţa şi cultura românească. În absenţa lui, identitatea, dăinuirea noastră sunt în pericol.

Eu sunt pentru un stat puternic.

România este azi o ţară sub asediul marilor corporaţii fără patrie, al căror unic scop este profitul imediat, prin exploatarea resurselor naturale şi a oamenilor transformaţi în resursă. Când nu va mai fi interes politic străin, pentru că nu vor mai fi resurse, sau când nota de plată va fi prea mare în comparaţie cu costurile de exploatare, ţara va fi abandonată ca o mină epuizată. Şi atunci se va trece la împărţirea ei între hienele din jur, pentru că singura miză rămasă va fi doar geopolitica. Adică statutul de colonie al unei ţări "între ape", recunoscută exclusiv prin "vocaţia" de a fi vândută străinilor pe 30 de arginţi de către vasalii cocoţaţi în funcţii publice.

Toţi politicienii români au susţinut necondiţionat, în aceşti 25 de ani, modelul neoliberal extractiv. Acesta nu s-a opus comunismului, l-a continuat cu alte mijloace, ambele sisteme având nevoie de sclavi ca să funcţioneze. Transpus în viaţă, proiectul "Hrană, Apă, Energie" ar însemna, pentru România, ieşirea din captivitatea babilonică la care au condamnat-o trădarea, impostura şi hoţia. Economia civică are nevoie, pentru a prospera, de oameni liberi, integri, cu mentalitate şi demnitate de proprietari. Nici un partid politic nu a urmărit să emancipeze poporul, în sensul de a oferi fiecărui român oportunitatea de a fi stăpân pe propriul său destin, într-o ţară puternică şi respectată. Interesul naţional? "O vorbă de dânşii inventată". Aşa numita "dreaptă" s-a culcat mereu cu aşa-numita "stângă" în imensul pat de bordel care este politica românească.

De 25 de ani, neoliberalii din România, de la stânga sau de la dreapta eşicherului politic, tot încearcă să ne convingă că statul nu are ce căuta în economie. Haosul economic controlat de clanurile infracţionale, în care întreprinderile de stat au fost privatizate pentru a fi jefuite, este numit eufemistic "stat minimal". Eu sunt un critic al conceptului de "stat minimal" şi susţin renaşterea întreprinderii de stat acolo unde există monopoluri fireşti, impuse de cerinţele de securitate naţională (resurse naturale, baraje hidroelectrice, linii de înaltă tensiune), şi trebuie asigurate serviciile publice esenţiale (poştă, transport în comun, sănătate, educaţie, distribuţia apei etc.). Cu o menţiune, însă, foarte importantă: gestiunea întreprinderilor de stat trebuie să fie supusă disciplinei pieţei, iar administrarea lor trebuie să fie impecabilă. Vom putea limita şi chiar elimina influenţa nefastă a entităţilor non-statale, dacă vom transforma România într-o fortăreaţă economică. Zidurile ei de apărare, în domeniul economic, ar fi întreprinderile de stat, sectorul extins al economiei de proximitate, un sector financiar caracterizat prin revigorarea şi dominaţia băncilor populare şi a uniunilor de credit, o agricultură ţărănească dezvoltată pe bazele celor mai performante metode ale agriculturii postindustriale. Iar apărătorul cel mai motivat să apere economia României este, ca unitate socială, familia, iar ca unitate economică, micul producător, lucrătorul-proprietar din asociaţii (inclusiv asociaţiile profesionale de tipul breslelor), gospodăria ţărănească, designerul şi inovatorul, meseriaşii secolului XXI.

Eu sunt ferm convins că România are nevoie de o stare de spirit, nu de doctrine, iar aceasta poate fi dată de asumarea de către toată naţia română a unui mare proiect de ţară. Nimic nu trebuie să fie ascuns, ocult, ambiguu. Totul să fie transparent, clar explicat, pe înţelesul tuturor, pentru ca românii să ştie pentru ce luptă. Atunci se va vedea ce forţă avem şi de ce suntem în stare.

Reporter: Vă menţineţi opinia că România nu trebuie să adere la moneda Euro? Cum argumentaţi?

Călin Georgescu: Bineînţeles că mi-o menţin! Şi mai mult, spun că moneda naţională este singurul atu important care ne-a mai rămas în mână pentru a ne păstra independenţa ca stat.

Pentru informarea corectă a cetăţenilor este nevoie de o dezbatere foarte serioasă înainte de a decide dacă România ar trebui sau nu să adere la zona Euro. Există efecte secundare care trebuie analizate - spre exemplu, creşterea artificială a preţurilor.

Fără a intra în prea multe detalii tehnice (există un studiu al lui Giovanni Mastrobuoni, de la Princeton University, care explică foarte bine partea tehnică), putem spune că - în ciuda rapoartelor oficiale care au concluzionat că trecerea la Euro a avut un impact limitat asupra creşterii preţurilor - fenomenul nu a fost niciodată investigat pe deplin. Până acum analiza s-a limitat la dinamica inflaţiei, însă inflaţia este un indicator sintetic al creşterii preţurilor care nu ia în considerare elemente esenţiale, precum nevoia de timp a oamenilor de a se obişnui cu ceva nou sau faptul că inevitabil anumite preţuri vor fi "rotunjite". Percepţia majorităţii cetăţenilor Uniunii Europene este că trecerea la Euro a cauzat creşteri semnificative de preţuri. Până şi nemţii, îl numesc Teuro (Teur înseamnă "scump" în germană).

Un alt efect secundar este cedarea unei pârghii foarte importante - politica monetară. Într-un moment în care nu mai există un consens între ţările mari din Vest asupra politicii monetare (vezi situaţia de anul trecut, când Germania, Olanda şi Austria au votat împotriva scăderii ratei dobânzii de către BCE), cum va putea o ţară ca România să-şi apere interesele?

Luaţi, vă rog, exemplul Marii Britanii. Este în UE şi îşi menţine moneda naţională, lira sterlină. Oare de ce? Şi ne amintim imediat că Londra este adevăratul centru financiar-bancar al Europei şi al lumii.

Numai nişte netrebnici pot accepta atât de uşor ceva atât de dubios, pentru simplul fapt că este "european" sau pentru că aşa li se spune să facă.

Înaintea interesului naţional nu stă nimic, nici măcar viaţa!

Dar, din păcate, în România, la nivel decizional, se gândeşte mic şi se acţionează şi mai mic.

Noi trebuie să gândim "out of the box", să gândim liber dacă vrem să înlocuim actualul model economic falimentar. Nu mai putem lăsa sfera financiară să domine economia reală. Sursa răului în lume este banul cămătăresc (debt-money), proprietate exclusivă a sistemului bancar. De ce n-ar putea poporul suveran să emită monedă? Sute de oraşe din lume emit "monedă locală" - de ce n-ar face-o şi un stat suveran? Mă gândesc la o monedă care să aparţină cu adevărat cetăţenilor, bazată pe o rezervă fracţionară de 100%. Un sistem financiar restructurat, în care funcţia de creditare să fie separată de cea de emitere a monedei. O astfel de măsură ar pune banul să lucreze în serviciul economiei reale şi nu al băncilor, ar elimina datoriile publice şi private, ciclurile inflaţie/deflaţie şi ar permite un sistem de impozitare nu mai mare de 5%. Am realiza o redistribuţie a bogăţiei şi a proprietăţii private în baza meritelor şi a capacităţilor productive, eliminând definitiv speculaţiile financiare. Nu-i o utopie, îţi trebuie însă curaj, spirit de sacrificiu şi dragoste de neam.

Reporter: Cum vedeţi relaţia României cu partenerii internaţionali, în contextul conflictelor din regiune?

Călin Georgescu: Am să-l citez pe generalul De Gaulle: "Ţările nu au prieteni, au aliaţi, iar alianţele sunt utile atâta timp cât servesc interesul statului tău".

Atâta timp cât nu eşti puternic economic, nu desfăşori competiţia minţilor mari în ţara ta, nu eşti solid social şi cultural, nu exişti. Aranjamentele de culise, făcute doar pentru protejarea anumitor persoane şi a sistemului securist au distrus ţara.

După cum am spus: un stat cu conducători care se întrec în a-şi manifesta servilismul nu are parteneri, fiindcă nu poate sta la masa tratativelor, ci sub masă, pentru a lustrui pantofii celor puternici, adică ai mesenilor. Scriitorul şi analistul politic Lev Vershinin relatează un incident relevant în acest sens: în data de 20.02.2014, liderul ucrainean Ianukovici a semnat o înţelegere cu opoziţia, înţelegere ai cărei garanţi au fost miniştrii de externe ai Poloniei, Germaniei şi Franţei. A doua zi, Ianukovici a fugit, iar puterile garante s-au spălat pe mâini, pentru că orice este permis în relaţiile cu un stat slab şi complet aservit. Există numeroase alte exemple de acest fel, pe diverse meridiane ale lumii.

România, astăzi, este un stat slab, sărac şi înapoiat, iar ceea ce i s-a întâmplat Ucrainei i se poate întâmpla mâine şi României, într-o formă sau alta, indiferent de apartenenţa la diverse organizaţii, parteneriate ş.a.m.d. Nu ne apără nimeni, trebuie să fim puternici şi să ne putem apăra singuri.

Reporter: Cum vedeţi relaţia României cu Fondul Monetar Internaţional?

Călin Georgescu: Nu este potrivit teremenul de "relaţie". Un stat puternic şi un conducător de glie ar pune capăt contractului şi oricărui fel de "colaborare" cu FMI. Vă rog să-mi spuneţi unde în lumea asta, în care ţară unde a fost prezent, a adus FMI-ul prosperitate? Niciunde, vă rog să verificaţi. FMI-ul a pus umărul la îndatorarea României, ca să fie o pradă mai uşoară pentru hienele care stau la pândă. Şi asta la iniţiativa şi prin uneltirile celor puşi să o apere şi al căror fals renume ascunde marea fraudă din această ţară.

Reporter: Cum se poate pregăti ţară noastră să facă faţă crizei apei şi a hranei, preconizată pentru 2020?

Călin Georgescu: Pământul este cea mai mare avere pe care o avem. Solul este adevărata mină de aur a României. Iar pământul nu este o marfă, ci proprietatea noastră, a tuturor, el nu poate fi de vânzare, înstrăinat, pentru că e piatra unghiulară a devenirii şi dăinuirii noastre ca popor. Dacă înţelegem asta şi trăim constant acest sentiment, zi de zi, facem din agricultură vârful de lance al dezvoltării economice naţionale, cu toată industria, şi învăţământul, şi cercetarea subordonate acestui obiectiv. Din gospodăria ţărănească facem modelul european de viaţă sănătoasă, iar din ţăranul român, simbolul creştin autentic al veşniciei neamului românesc şi gena autentică de civilizaţie, în Europa şi în lume.

Gândim bursa grâului la Brăila şi cea a energiei la Bucureşti, facem din Constanţa poarta economică numărul unu a ţării, înaintea aeroportului Henri Coandă, şi prin export de hrană sănătoasă şi apă curată cucerim Europa şi lumea!

Aceasta este moştenirea noastră, dar şi vocaţia şi destinul nostru, ea nu este o alternativă posibilă printre multe altele, este unica! Nu există un plan B, pentru că nu avem o ţară B, noi nu avem decât România.

Iar, înainte de toate, eu doresc ca poporul român să ştie ce vrea şi să-şi dea seama ce poate!

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 60 )

  1. de la lingura de lemn la lingura de lemn din 3 in 3 generatii......poate in america....in RO noi o facem intr-o singura generatie....suntem sau nu sutntem calici...SUNTEM

    1. De la lingura de lemn si limba /limbajul (politicienilor, bineanteles) de lemn, ni se trag toate. 

      georgescu asta mi se pare ca vorbeste numai prostii. apa si energie auzi ce program are el sa relanseze tara, bine ca nu-l baga nimani in seama ca am fi vai de capul nostru, ne-am uita la Albania cu jind.

      Asa spun cei care habar nu au pe ce lume traiesc, cei care nu stiu ca apa si hrana este prioritatea nr. 1 pentru a putea face educatie, sanatate, cultura, industrie etc e firesc sa li se para ciudat ca nu minte ca toti ceilalti sa promita cresteri economice acum cand lumea vrea cresteri ecologice! Dupa capul unora trebuie sa ne indatoram mereu la FMI Mai puti mana si cititi ca -i rusinos sa nu cunosti nici macar lucrurile elementare! Sau ma rog unii sunt platiti sa discrediteze, dar nu tine, suntem noi saraci dar nu suntem prosti!

      Ai citit de la dreapta la stanga si de jos in sus. Din pacate sunt multi care gandesc asa dar, nu mai multi decat cei care au inteles mesajul din cuprinsul interviului.

      Subscriu; dar atata timp cat unii nu vad padurea din cauza cioturilor,nu copacilor,.....

      In conditiile date , Domnul Calin Georgescu ESTE un REALIST ! - Mai citeste Tinere , Poate te vei lumina .

      Daca am avea politicieni care sa vorbeasca doar astfel de "prostii", am fi salvati.

      Din pacate, sunt prea multi printre noi, cei care considera un astfel de politician cu viziune si dragoste de tara, drept un "vorbitor de prostii".

      D'asta n-are ursu' coada si tara conducator... 

      Tot ce a raspuns dl Georgescu reporterului este f.adevarat.Nici unii din cati au fost la putere nu au avut timp sa gandeasca si sa puna in aplicare idei,decizii ,care sa reformeze cu adevarat statul,sa-l modernizeze si sa asigure un nivel de trai decent intregului popor .Nu s-au straduit nici unii din fostii conducatorii sa curete societatea de ramasitele comunistilor care si-au facut de cap prin reprezentantii lor cat au fost la putere.Au saracit tara,poporul ei si au intors totul cu cepl putin 100 de ani inapoi.Ne dorim sa avem cat mai multe persoane de tipul d-lui Georgescu care impreuna sa reuseasca sa antreneze intregul popor roman si sa-i arate directia corecta de mers si asta pana nu e prea tarziu pt.ca se goleste tara de tineri.

    Multumesc pentru interviu. Superb.

    Paradoxal, sau nu, aliatii nostri ne sunt cei mai mari "dusmani". Romania este "incorsetata" de UE si NATO si alinierea ei la cerintele impuse mai mult o strivesc, decat o ajuta. Noi suntem intr-o cu totul alta etapa de dezvoltare fata de partenerii nostri si din acest motiv nu putem implementa aceleasi reguli. Analiza pertinenta si cateva solutii de discutat la dl. Georgescu, dar si mult idealism. Un posibil model, mult mai pragmatic, pentru ceea ce se poate face il vedem la vecinii nostri unguri; desigur si aici se impun unele corectii...

    Domnul Calin Georgescu este corect in gandire,dar asteptam de la dansul o implicare pe masura patriotismului care razbate din spatele vorbelor sale.Sistemul cooperatist de care spune l-am vazut in Italia,unde alimentarele sunt pline de zeci de sortimente de branzeturi produse de cooperative.Acest sistem necesita ajutorul statului doar la inceput,pana se formeaza personalul.Imi permit sa sugerez redactiei sa caute sa adanceasca aceasta idee,prin interviuri si reportaje cu persoane care pot aduce acest concept la stadiul de oportunitate pentru taranii romani.

    1. nu stiu cine se crede pacaliciul asta dar Clubul de la Roma face parte din aceeasi jefuitori pe care ii mentioneaza si care ne-au pus tara pe butuci. Iar acum ce face nesimtitul? Isi analizeaza opera? Cu toate astea inca mai traim si asta va deranjeaza cel mai mult, ca in ciuda tuturor piedicilor am rezistat, rezistam si orice ati face tot vom rezista...

      pacaliciul esti dumneata, probabil esti platit de sistemul corporatist sa discreditezi, Rusine ! Clubul de la Roma e un ONG format din cei mai destepti oameni Obiectivele Clubului de la Roma sunt: de a identifica problemele cele mai importante care vor determina viitorul omenirii prin analiza integrată și de perspectivă; pentru a evalua scenarii alternative pentru viitor și pentru a evalua riscurile, alegeri și oportunități; să dezvolte și să propună soluții practice la problemele identificate; să comunice noile descoperiri și cunoștințele derivate din această analiză a factorilor de decizie din sectoarele public și privat, precum și pentru publicul larg și pentru a stimula dezbaterea publică și acțiuni eficiente pentru a îmbunătăți perspectivele de viitor.

      Clubul de la Roma face parte din "Centrul de comanda" situat la nivelul IV al Piramideii Puterii (in varful careia se afla Illuminati), iar noi, cei care ne dam cu parerea pe aici, ne situam la baza piramidei (nivelul VIII) si nu suntem altceva decat unitatile de munca - sclavii moderni care muncim pentru cei de deasupra pentru a le plati taxe si impozite spre indestularea lor.

    Sper sa nu faca si noul presedinte un pas prost cum a facut si ponta.Mai bine sa-l lase pe ponta sa-si rupa gatul.

    1. Si dupa ce-si "rupe Ponta gatul",ce urmeaza?!

      Ai vreo idee, sau asteptam iar de la cei care "ne-au guvernat de ne-au rupt", sa ne bage de tot in pamant dupa ce-si vor "lua tara inapoi"?  

    Cu un pnl(pdl) comprmis nu poti face reforme.Poti face excrochri si sa spui minciuni.

    1. Esti Ponta, cumva?

    Alo, stanga! Alo, dreapta! in acest interviu am vazut mai multe idei, mai multe proiecte (de tara nu de gasca de partid) decat in toate campaniile electorale din ultimii 25 de ani. 

    Ar fi necesare cursuri de reciclare /realfabetizare a clasei politice sau introdusa disciplina POLITICA in scoala, de la gimnaziu in sus, iar ocuparea oricarui post in administratie si mai ales in politica sa fie conditionata de prezentarea diplomei, bineanteles nu cea de dottore copy-paste.

    Alo, Make! nota bene! asa ceva vreau sa citesc in Bursa, nu parerea despre mutalaul Iohannis sau disputele cuiva cu Sima. 

    1. Si subscriu. Bursa, articolul asta ar putea fi votat destul de usor drept articolul anului.

      Idiotule, Make tocmai ti-a dat ce vrei!

      Te iert, nu pricepi. 

    Nu stiam ca mai sunt in tara oameni care gandesc asa.

    1. Mi-ar place sa fie sincer acest domn. Daca este, sper sa nu sfarseasca precum Eminescu, sfasiat de sistem.

    Vom reusi sa-l punem la treaba, sa-l facem sa dea ceea ce poate?

    Sa nu-l pierdem din vedere, sa-i urmarim evolutia. 

    1. I-am devenit fan. Nu ca mai cred in Feti-Frumosi. Dar a devenit singura persoana pe care o urmaresc in tara. De-ar avea blog.

    Nu cred ca este binevenita atacarea conceptelor liberale in actualul context...

    Cu tot respectul pentru instutie, nu cred ca Clubul de la Roma detine monopolul ideilor progresiste de la noi ; nu sunt de acord nici cu filozofia stearpa a tripletei Liiceanu, Plesu, Patapievici, nici cu "miscarile revolutionare" de tip kitchos conduse de ipochimena alina mungiu pippidi sau Gotiu, cu "Uniti Salvam" 

    Nu exista studii la noi, de exemplu , despre filozofia de viata a tarilor scandinave, a exceptionalelor performante ale Norvegiei, cu fondul sau suveran de pensii, sistemul de invatamant finlandez , dar nici despre noile tehnologii din Coreea de Sud , Singapore, Orientul Indepartat (Asia de sud est) . Nu despre modele e vorba ci de prezentarea paletei de optiuni pentru inteleptii Romaniei, atatia cati au mai ramas... 

    Dar repet, sunt impotriva ideilor stangiste ale clubului de la Roma, chiar daca au trecut oameni de prestigiu, cum este Mircea Malita

    Eu sunt de parere ca curentul crestin democratiei, asa cum l-a visat Seniorul Ion Ratiu este mai potrivit pentru Romania, pacat ca nu s-au putut forma Repere, in jurul unora ca Neuitatul Corneliu Coposu si altii... 

    1. Faceti confuzie intre sistemul socialist si sistemul distributist sustinut de Dr. Calin Georgescu. Distributismul inseamna capitalism popular, insemna capital la cat mai multi, nu la cat mai putini cum vrea neoliberalismul oligarhic corporativ.

    Felicitari domnului Calin Georgescu,

    felicitari Adina Ardeleanu! 

    Evelyne Croitoru, cititor Bursa 

    In sfarsit un articol de interes national ,care merita citit si apreciat!Nu cred ca,presedintele ales il va coopta , in ecchipa sa,pe dl. Georgescu!Nu de altceva,dar ideile lui sunt neoliberale,care sunt total depasite epocii actuale si mai ales tarii noastre!Multumesc pt.articol si felicitari Make!

    1. Vrabia malai viseaza, precum pesedeaua social democratia...

      Ideile neoliberale sunt mai actuale ca oricand, conceptiile unora ca Lecheck Balcerowitz au evitat Polonia sa intre in recesiune ! 

      Celelalte idei, stangiste, le vedem ce bine sunt aplicate in Franta idolilor pontisti : spre panta Prapastiei merge sora noastra de ginta latina, pe timpul lui Hollande ! 

      Uitati-va mai bine la Turcia, ce tip de dezvoltare INDEPEDENTA au ales...

      Dar , mai sunt unii mai sus ce mananca bors cu sute de polonice : ROMANIA ESTE TARA NATO si UE si FOARTE BINE ca este asa, ca altfel ne lua gaia cu BARONII FANARIOTI ! 

      Era mai bine daca ziceai ....spre po(a)nta prapastiei.......

      Pupaciosule, ia spune-ne ce merit are Make aici de dai cu periuta? 

      Cauta pe net "The East European Miracle: How Did Poland Avoid The Global Recession?" aparut in International Business Times.

      Motivele date pentru evitarea recesiunii: 

      1) Fonduri europene. Ti se pare a fi neoliberal? Vai de tine. Este investitie publica nu privatizare. 

      2) Banii clasei mijlocii: consumul a continuat sa tina companiile poloneze solvente. S-ar fi intamplat asta daca totul era din import? Ignorantule. Asta spune si dl Calin. Economia civica. Du-te in piata si cumpara de la companiile locale, incurajeaza omul sa produca in continuare.

      3) Investitiile straine datorita fortei de munca de buna calificare si mai ieftina decat in vecina Germanie, de exemplu. Noi nu avem norocul unui vecin atat de bogat. Asta este. Macar personal calificat sa avem. 

    Calin Gorgescu,gandeste bine, pare patriot, ar puta fi cartea castigatoare! Sa dea D-zeu sa poata face ce spune!

    1. Teodor, ii vezi cumva pe cei care deja se si cred din nou cu sacii in caruta, mizand pe o astfel de carte castigatoare?

      Sigur ca un astfel de Premier ar fi o sansa nesperata pentru noi, ca tara...Doar ca pentru ei, cartea castigatoare e tot cea care castiga mereu de 10 ani incoace!  

    ...un diagnostic atat de succint si in acelasi timp atat de precis.

    "România, după 25 de ani de post-comunism, este o ţară în care cei care au condus şi conduc au fost dispuşi să cedeze ori să distrugă totul doar pentru a avea puterea. Rezultatul este o ţară în faliment, trăind pe datorie, pentru care colapsul a devenit o chestiune de probabilitate matematică, pe fondul unei polarizări uriaşe a sărăciei şi a bogăţiei." 

    1. nu joaca in aceasta schema niciun rol :-) Citatul domnului Georgescu "Cu o populaţie nemulţumită nu se poate face reformă." nu este realist. Au fost multumiti cetatenii cand li s-au taiat salariile si marit TVA??? Si totusi cea mai mare parte dintre ei au inteles pentru ce. De aceea am sustinut ca ROMANII TREBUIE SA INTELEAGA CE PRESEDINTE AU. Le-a trebuit totusi o perioada extrem de scurta raportata la scara istoriei pentru a duce lucrurile exact acolo unde a dorit comandantul de cursa lunga. Spuneti domnule Georgescu ca nu avem nevoie de FMI si nu avem nevoie de EURO. Cat despre privatizari a bagat cineva mana in visteria tarii sau a fost o intelegere benevola? Aveti intr-adevar aspiratii inaltatoare insa tineti minte o vorba a unui poet fost ministru de finante."daca vrei ca cineva sa-ti fie credincios trebuie sa-l platesti bine". Restul este numai istorie :-)

      Eu cred ca dumitale nu ti s-a taiat salariul. Si nu pentru o luna-două, pentru 2 ani, 25%. Nu, domnule, nu am inteles de ce trebuit sacrificata o categorie sociala si-asa cu salarii mici(profesori, doctori), dar cu un rol foarte important in societate. Intre timp unii primeau sume imense la retrocedari mai mult sau mai putin corecte, se faceau parcuri la sate etc. Dumneata intelegi pentru ca nu te-a afectat direct. E usor să iei jar cu mana altuia.

      Singurii care au inteles masura de taiere discretionara si fara discernamant a veniturilor au fost cei carora nu le-a fost aplicata.Ceilalti se intrebau de sunt ei primii pe lista. Ca furturile catre clica de partid au continuat la fel. Esti incurabil si internabil.

      daca ganditi atat de bine pentru tara,de ce nu luati masuri cu cei ce au credite in CHF facute in 2008 si au ajuns la executare silita cu toata bunavointa lor de a achita ratele la timp? Guvernul Ungariei cum a putut lua masuri in acest sens,facand denominarea si dand innapoi comisioanele luate abuziv,iar la noi nu se poate? Unde sunt drepturile familiei in aceasta tara?

      stimate domnule anonim si din acest motiv am considerat ca statul nu are nevoie de mine. Insa atunci cand intalnesc o persoana de la care am de invatat nu am nicio problema sa-i spun acest lucru. Salariile nu au fost taiate pentru ca a fost doriinta unui presedinte de tara ci a unui alt fel de presedinte. Stiti cumva de ce trebuie sa platiti dobanda la imprumutul luat de banca nationala pentru ca banci care au avut de exemplu profit de 50% din valoarea capitalului propriu sa-si poata micsora cu miliarde rezervele minime obligatorii la banca nationala in valuta? Este domnul Isarescu un om pentru care sa garantati ? Aveti dreptate, a fost extrem de greu pentru cei ca dumneavoastra. Insa aceasta nu a fost in zadar. Cat despre retrocedari este o problematica pe care nu am expertiza de a o califica deoarece nu cunosc toate datele problemele. Parcurile la sate intr-adevar nu era o necesitate, canalizare, cadastru erau masuri inteligente. Va inteleg supararea insa poate intr-o zi o sa pot sa am satisfactia ca am reusit sa patrund si in inima dumneavosatra.

      doar ati observat cum domnul Cinteza spune ca bancile au pierderi de aprox. 2 miliarde. Va dau un pont. Va strangeti un grup de debitori apoi deschideti o firma de recuperare si cumparati creditele de la banca unde avedti creditul.

      si furia populara a taxat clasa politica la momentul respectiv. La nivel macroeconomic insa Romania a reusit in 2011 sa aiba crestere economica de 2.5% redusa ulterior la 2.2% si cu cateva zile in urma nerecunoscuta pentru a nu micsora din calitatile noului presedinte. A fost perioada in care cele 10% din actiunile Petrom nu au fost vandute la un pret derizoriu in ciuda faptului ca au existat toate premizele pentru acest lucru. Dar acest lucru intr-adevar nu inlocuieste sfertul de salariu pe care nu l-ati primit. Aveti totusi partea dumneavoastra de capital pe care ati depus-o pentru ca institutile financiare sa nu fie sprijinite de stat. Spuneti-mi va rog ce suma v-a fost oprita si veti avea echivalentul intr-un fond de pensii pe care dupa terminarea perioadei de activitate o veti putea accesa la pensionare. Nu este decat un drept al dumneavoastra care trebuie acordat. Iar eu va fac aceasta promisiune pe care apoi puteti sa o calificati ca indeplinita sau nu....

      Mai ales cu intoxicari. Ce legatura exista intre aranjamente interstatale de miscari de capital (probabil mai bine asa decat iesire dezorganizata) cu situatia de criza din 2009 in care guvernul trebuia sa ia niste decizii. Dobanda la creditul "centura de castitate" a fost 3.5% la banii de la FMI si spre 2% la ceilalti. Deci sa fie 3% pe an. 600 mil de $ este dobanda, adica 1% din bugetul (nu PIB) statului de 60 mld $. Salarii, pensii, ajutoare reprezinta 30 mld $.

      Hidroelectrica profit brut: 

      2009: 2 mil $, 

      2010: 120 mil $ 

      2011: 12 mil $ 

      2012: -150 mil $ 

      2013: +280 mil $ 

      Dle, daca nu ma insel eu, o singura companie adusa pe profit rezolva jumatate din catastrofala dobanda de la FMI.

      Dupa cum spunea basescu cand marea salariile in 2009 pentru propria campanie electorala "bugetul poate fi asezat pe prioritati". Clica mea nu trebuie taiata. Am inteles. 

      de aceea va rog sa vorbim despre insolventa Hidroelectrica. Cifrele Dumneavoastra le puteti publica cu mandrie in ziarul Handelsblatt sau in Wirtschaftswoche. Dupa ce a fost auditat de catre firma KPMG in anul 2011 profitul a devenit totusi negativ datorita faptului ca domnul dr. avocat Borza a observat ca anumite cheltuieli nu au fost corespunzator inscrise. Comparati va rog care este activul fix din anul 2011 cu cel din 2013 si veti observa ca a scazut simtitor ca efect al stoparii investitiilor si degradarii celor in curs in de executie. Cel mai important lucru este faptul ca in ciuda cerintelor bancilor de a face raportare in IFRS niciodata nu a fost prezentat un astfel de raport. Deci o banca spunand ca nu poate credita pe termen lung deoarece parametrii pe care ii ia in considerare nu sunt valabili nefiind in sistemul IFRS atunci sa inteleg ca cifrele pe care le expuneti dumneavoastra sunt menite a arata situatia reala si a devoala INTOXICARILE. De ce a trebuit domnul Isarescu sa nu mentioneze in nicio tabela modificarea RMO cu scadenta mai mare 2 ani. Sa fie doar un efect al neatentiei :-) Opinia mea este ca fiecare sa-si faca temele pe care le are. Daca sunteti de acord ca auditul KPMG a fost gresit si domnul Borza are dreptate cand a scazut profitul pe 2011 s 2012 va rog exprimati-va....

      Ce faci domnule Bestea, ti-ai marit doza la pastilute?. Grija mare. 

      Nenorocitii de pesedei. Mereu basescu face totul corect. Nu vinde in 2011 Petrom la un pret, cum spuneti "derizoriu". Nu spun ca ar fi trebuit vandut dar nici sa ne batem cu pumnul in piept pentru nimic. Pretul de vanzare in 2011 pentru cele 10% era intre 37 si 46 de bani/act. Sigur, "derizoriu". Cand bursele lumii ating maxime dupa maxime, cat este SNP dupa 3.5 ani? 43 de bani dar a atins un maxim de 50 pentru cateva minute. Propaganda spunea "Brokerii spun ca investitia in actiuni Petrom este profitabila. "Peste 2 - 3 ani probabil ca pretul de acum va parea mic", spune Gabriel Aldea, director adjunct firma de brokeraj." Mda, sigur. Pretul nu era "derizoriu" dar nici nu trebuia vandut. Un exercitiu de imagine al lui boc/basescu nereusit. In 2011 am luat titluri de stat cu 7.2% si sunt mai castigat decat la SNP-ul nevandut. Dar miturile sunt rezistente in mintea unora.

      Despre Hidroelectrica, m-am uitat unde imi spuneti, activul imobilizat. Si sustineti ca s-au stopat investitiile pentru a creste profitul. Actiunea nu este rea in sine daca ai probleme de lichiditate pe termen scurt, dar nici nu este prea adevarata. 

      Activele fixe corporale: 

      2008: 15.8 mld lei 

      2009: 19.0 

      2010: 19.6 

      2011: 20.2 

      2012: 19.8 

      2013: 19.0 

      Cifrele va contrazic. In 2013, valoarea activului fix nu a scazut cu mai mult de 1 mld de lei, adica 300 de mil de $ in 2 ani. Deci nu investitiile masive sunt motivul lipsei de profit in perioada basescu si nici reducerea lor nu este motivul profitului pontist. Va sugerez sa va uitati nu pe rapoartele anuale care nu detaliaza cifrele ci pe situatiile financiare. Sunt greu de citit si mai ales de cautat fiind scanate de pe hartia originala. 

      In 2013, cele 19 mld de lei sunt astfel: 

      Terenuri/constructii (mld): 12 ('12), 11.4 ('13) 

      Instalatii tehnice (mld): 3.0, 2.8 

      Altele/mobilier (mil): 22.2, 22.0 

      Imobilizari corporale in executie (mld): 4.7 ('12), 4.7 ('12) 

      Deci, este limpede ca lumina zilei ca activul scade nu ca urmare a neglijentei ci din simpla reducere contabila a amortizarii mobilierului, terenurilor cumparate anterior, cladirilor din patrimoniu si a instalatiilor. Investitiile in curs de executie continua in acelasi ritm. 

      Spune cineva mai sus ca ne-am bucurat de un credit aproape moca de la FMI. Daca are vreo legatura cu domeniul financiar, respectivul sa recunoasca faptul ca FMI-ul ne-a dat o pastiluta doar cat sa ne faca dependenti. Imprumuturile au fost rostogolite, iar dobanzile au devenit de-a dreptul fantasmagorice. Obligatiunile in dolari pe 10 ani la 7% pentru a constitui... tampoane , in conditiile in care dolarul se va tot aprecia pana la scadenta, suna a facatura mafiota si o parazitare directa a statului roman. De restul binefacerilor mafiei securiste mi-e si lehamite sa mai amintesc. Astept doar o provocare. :)

      Da, in 2012, Dragoi, ministru de finante, se bucura ca Romania a reusit cu succes sa imprumute 750 mil de $ pe 10 ani la 7%. Urias succes pentru cei care incaseaza dobanzile.

      Totusi, acordul cu FMI a fost in 2009 si este destul de greu de facut legatura in timp, chiar daca nu imposibil. 

      am putea ulterior avea un dialog in care dumneavoastra ati combate fara pastilute. In alta ordine de idei pastilutele le-am luat inainte de a merge la scoala si astazi nu le mai folosesc desi efectul pare a fi inca prezent :-) Pupici.

      si vorbesc foarte serios. Sunteti prima persoana care ia in mod serios caracteristicile tehnice. Acum dvs. introduceti o noua tema: Petrom---dragostea mea prin alianta cu Oltchim. Nu am spus ca pesedeii nu ar fi buni , insa pedeleii au facut posibil ca Petrom sa fie astazi inca in posesia statului roman. Am dovada concreta a faptului ca guvernul domnului Boc a facut ceva bun pentru Oltchim si anume a primit aprobare pentru Debt to Equity Swap , aprobare pe care domnul Ponta a facut-o disparuta prin celebra declaratie din 1 octombrie 2012 unde ca sa nu fie perceputa intentionat a introdus o mica greseala si anume data la care a fost acceptata DES, CE aproband pe 7 si nu pe 6 martie. Stiu precis deoarece pe 5 martie faceam un comentariu intr-un ziar valcean: ----extraordinar simţ al umorului stimată redacţie a ziarului Curierul de Râmnic (de Virgil Bestea - 21/01/2013 01:05)

      ceea ce însă nu înteleg este faptul că nu ştiu dacă prin acţiunea dumneavoastră nu doriţi mai degrabă decât să vă faceţi dumneavoastră curaj, căci dacă se va termina această saga, dumneavoastră pe cine o să mai adulaţi, criticaţi, sau în cel mai rau caz sa-i băgaţi în seamă. Pentru a vă consola un pic vă trimit alăturat un extras din propriul dvs. ziar, acesta fiind un comentariu făcut în data de 05. 03. 2012, cu 48 de ore înainte ca decizia privind acordarea permisiuni de a se face procedura DES (Debt to Equity Swap) să fie trimisă spre publicare în Jurnalul din acelaşi oraş cu renumita varză :-) 

      Amânare decizie existentă ajutor de stat - contrară intereselor UE (de Virgil Bestea - 05/03/2012 12:21) 

      Neluarea unei decizii asupra deschiderii procedurii de verificare a faptului că împrumuturile dorite ar fi ajutor de stat nu fac decat să tergiverseze procesul de soluţionare a stării de incertitudine a combinatului, a scăderii pieţei de desfacere, a migrării forţei de muncă calificată din România, a creşterii cheltuielilor sociale cu ajutorul de şomaj şi cel pentru protecţie socială, a scăderii populaţiei active plătitoare de impozite şi astfel în ansamblu deteriorarea situaţiei macroeconomice a judeţului Vâlcea şi prin extrapolare a intregii ţări. Acestea vor fi motive suficiente pentru respingerea pactului fiscal european, a avantajelor pe care UE le-ar putea aduce prin integrarea în spaţiul monedei unice şi astfel năruirea tuturor speranţelor într-o viaţă mai bună. Fără a conştientiza ca fiecare entitate de la stat pănă la hedge fond are de apărat propriile interese şi cu cât mesajele acestora vor fi insuficient “traduse” într-un limbaj pe înţelesul populaţiei nu vom putea obţine efectele benefice pe care UE le-a adus şi pe care iată cu o atitudine de complezenţă şi de resemnare mioritică nu le putem observa decât drept nocive şi iluzorii. Ar trebui să luam exemplul echipei de handbal şi să spunem că a învinge într-o competeţie nu este doar o datorie către noi înşine pentru a ne fi mai bine din punct de vedere material, ci şi faţă de cei de la care am învăţat ce înseamnă demnitatea şi cărora ar trebui să le respectăm virtuţiile care ne-au fost date să le moştenim. „Ştiu că este cam trasă de păr ideea ca un ziar dintr-o provincie liniştită ca a dvs. Să fie citit chiar în capitala Europei, însa daca în decizie scrie că s-au luat în seamă şi articolele apărute de-a lungul vremii în presă, puteţi fără nici o jenă, la fel ca şi în articolul de faţă, să vă declaraţi drept agent catalizator, deşi termic în această periodă a anului ar fi fost mai cu priză la public. Dacă vreţi să vă dau şi un pont, faceţi şi dvs. ca anumite televiziuni care le au cu prime time news şi puneţi o lozinca de genul: Bruxellesul ascultă Ramnicul. Dacă folosiţi şi atributul schock succesul este garantat. Totul este eventual să faceţi rost de la SMURD şi de un defibrilator pentru ca să faceţi cu cinste stării de şoc. Al dumneavoastra vajnic cititor, care spre deosebire de domnul Diaconescu lupt pentru patrie, căci fără dumneai noi ca popor nu prea mai avem dreptul la replică, fie ea şi constituţională :-) ------. Petrom este cea mai interesanta actiune de pe mapamond deoarece o mare bucata de timp a fost neprezentat capitalul social in varianta IFRS in valoare de 18.3 miliarde lei si nu de 5.1 miliarde cat este prezentat pe site-ul BVB si care a fost ca atare modificat in 2013 la Adunarea Generala din Aprilie (poate v-a scapat amanuntul derizoriu, insa il gasiti in nota 4 din acel an--------------Directoratul propune acoperirea 

      pierderii contabile reportata provenita 

      din aplicarea pentru prima data a IAS 29 

      „Raportarea in economiile 

      hiperinflationiste ” (in Romania a avut 

      efecte pana la data de 1 ianuarie 2004), 

      prin transferul unei sume de 

      13.318.955.276 RON din contul ”Ajustări 

      ale capitalului social” in rezultatul

      reportat. -----------------)De ce Petrom este o actiune extraordinara se poate observa din faptul ca a fost preluat in indexul EU ENLARGED 15 inca din anul 2012 , iar in anul 2013 a fost preluat inca o data , de data aceasta totusi numai ziarul Bursa pe plan mioritic publicand aceasta stire). Spuneti va rog in 2011 cand ati dat comanda pentru actiuni SNP ati folosit cumva codul ISIN asa cum era in prospectul de emisiune, adica SNPPACNOR09 si simbolul SNPP.BX? Daca da sunteti un investitor care s-a comportat normal si a folosit ceea ce se prezenta in prospectul de emisiune. Daca ati folosit ISIN ROSNPPACNOR09 va rog sa-mi spuneti din ce motiv deoarece acest cod nu exista in prospectul secundar de emisiune. Sau luati si dvs. cumva pastilute asa cum imi spun dragii mei comentaci :-). Spuneti referitor la Hidroelectrica ca nu este mare diferenta dintre activele fixe trecute si actuale. Ati observat foarte bine ca au fost amortizate. Acesta este si procedeul pe care l-a folosit domnul Borza pentru a produce pierderile pe anul 2012. Insa daca investesti minimul necesar nu credeti ca activul ar ramanea constant? De asemenea si Hidroelectrica este o firma extraordinara si introdusesera chiar Primavera de la Oracle insa sub conducerea domnului Borza nu observ decat rapoarte scanate, care ar face imposibila o analiza atenta,spre deosebire de anii anteriori. Spuneti ca investitiile continua in acelasi ritm. Din ce ati observat? Ati citit vreun cash-flow sau aveti acces la rapoartele IFRS care sunt importante pentru sistemul bancar. De ce timp de multi ani desi KPMG spune ca rapoartele IFRS vor fi prezentate,totusi in decursul anilor nici macar cele anterioare nu sunt prezentate. Nu a spus nimeni ca activul scade in urma neglijentei, insa poate in contabilitate CALITATEA DE A FI BOU este mult mai necesara decat in alte domenii. Unde este consecventa unei firme de audit cand un administrator judiciar spune ca rapoartele financiare au fost incorecte. Cine isi pune o semnatura isi asuma o responsabilitate...Daca vreti sa zambiti pana la urechi cititi raportul Oltchim din anul 2008 si observati cat este pierderea acumulata in varianta domnului administrator general de la acea vreme pe anul 2007 si cat este cea prezentata de firma KPMG. Iar daca vreti excitatie maxima a motorului electric atunci spuneti-mi in care Adunare Generala a Oltchim a fost aprobata micsorarea de capital din anul 2007. Daca dumneavoastra cumparati actiuni OMV PETROM cod ISIN SNPPACNOR09 si imi spuneti data la care a fost realizata micsorarea de capital de 300 milioane de lei va indeplinesc de Craciun orice vis pe care-l aveti dumneavoastra :-) 

      din iulie ale aceluiasi an. Chiar facusem cu presedintele un pariu la Bruxelles, insa am fost trimiti cu ani in trecut. A fost aceasta degringolada politica utila si altor persoane in afara domnului Treichl care a putut astfel amortiza lejer 669 milioane Euro pe Goodwillul Erste Bank?

      Nu contesta nimeni ca Petrom este cea mai mare si bunicica firma romaneasca. Dar nu inseamna ca este subevaluata sau ca are posibilitati semnificative de crestere.

      In ceea ce priveste ISIN-ul anului 2011, este clar ca este ROSNPPACNOR09. Asa scrie in prospectul pe care l-am citit. Asa a fost alocat de Depozitarul Central si apare de 2 ori in prospect, in sectiuni mai importante ale textului, fata de o singura data cand apare SNPPACNOR09, intr-o sectiune introductiva intr-un context in care sunt mentionate si agentii de presa cu alte simboluri de identificare. 

      Nu ma intereseaza Oltchim. Acolo unde se fura pe rupte, nu mai este loc de intors si compania trebuie distrusa fizic.

      Actionarul minoritar Lindsell avea dreptate in 2004 sa dea statul in judecata pentru mojicia si furtul pe care l-a facut. Oltchim avea o datorie veche la stat, a actualizat-o la nivelul anului 2004 (dupa super-inflatia din anii anteriori 95-04) dar capitalul social al Oltchimului nu l-a actualizat in sus (adica un scaun cumparat cu 2 lei in 95, valora tot 2 lei in 2004, dar datoria de 2 lei facuta pentru a-l cumpara a fost actualizata la 20 de lei din 2004). Si asa, statul si-a transferat prin conversia frauduloasa de datorii-actiuni din AGA 28 nov 2003, aproape tot combinatul (90% si ceva, de la 50% si ceva). Lindsell a avut dreptate sa dea statul in judecata si a si castigat, acea hotarare AGA de marire a capitalului prin conversie datorii/actiuni devenind neoperabila. Nu era nevoie de o AGA care sa constate micsorarea de capital. Ce sa constate? Ca erau ei incompetenti si pasibili de inchisoare? 

      insa nu ati observat totusi faptul ca OMV PETROM este cea mai buna firma europeana in domeniul petrolului si gazelor. Observati cat este GEARING RATIO actual dupa ce in urma cu cateva luni era in domeniul negativ. Aveti dreptate ca apare si ISIN ROSNPPACNOR09 insa nu este obligatoriu ca macar prospectul sa fie citit ? Cat despre agentiile de stiri aveti exact cum ati remarcat coduri false si coduri care nu sunt disponibile. REUTERS nu mai este valabil din 27 ianuarie 2012 . Modificarea codului a fost facuta pe data de 20 iunie 2012 ziua cand a fost aprobat prospectul iar ultima zi in care a fost valabil vechiul cod a fost inainte de publicarea ofertei secundare.. Greseala pe care au facut-o cei de la Petrom a fost acea de a spune ca firma Deloitte a evidentiat pentru anul 2010 un capital social de 5.6 miliarde lei cand pe pagina online a Petrom era conform aceleasi firme de audit 18 miliarde lei. 2010 a fost si primul an in care a fost introdus IFRS desi normal trebuia din anul 2007.Deci anii 2007,2008,2009 firma Petrom a fost practic deconectata de la fluxul international al investitorilor si chiar dupa ce am transmis echipei de Investor Relations de la Petrom faptul ca nu este posibill sa ai simultan doua valori ale capitalului social datorita necunostiintelor de limba germana (propria exprimare a departamentului media Petrom :-) a trebuit sa treaca o bucata de vreme pana in primavara anului 2013 pentru a face aceasta modificare care a fost adusa la cunostiinta la inceputul anului 2011...Cat despre Oltchim capitalul social a fost tratat conform IAS 29 pentru a face conexiunea cu inflatia insa in anul 2008 a fost modificat capitalul social aferent anului 2007 desi nicaieri nu a fost prezentata aceasta modificare in raportul auditorului. Inca mai sunteti de parere ca firma Petrom nu este subevaluata si ca Oltchim are un capital social micsorat care practic nu are o baza legala deoarece aprobarea adunarii generale nu a existat?Va multumesc pentru raspuns si va urez o seara placuta :-)

    Domnule Calin Georgescu

    E ceva timp de cand am auzit acest proiect de tara al dumneavoastra pe care il repetati din cand in cand prin presa sau de la unele tribune. Cuvintele suna frumos.

    Pe cand insa o implicare directa a domniei voastre in treburile tarii, daca tot spuneti ca va iubiti atat de mult tara, ca de vorbe frumoase si intentii bune suntem satui. Sau asteptati sa va implore cineva sa luati tronul. 

    1. Esti razna, baiete!

      "A te implica" inseamna sa cobori in pestilentialul politicii si oricum, cit timp nu esti chemat, doar te manjesti, fara sa poti curata. 

      Remarcabila analiza ! Calin Georgescu trebuie folosit ! Traim in tara in care nulitatile fac legea ! Pacat !

      Gabriel, nu e cazul sa fii agresiv. Poate chiar un om cu astfel de initiative si astfel de viziune ar trebui cooptat in "echipa de conducere a statului".

      Pana una-alta, am vazut mase de oameni aclamand frenetic pe unul care n-a lansat decat o lozinca si de atunci o tot reia, citind-o de pe foi sau de pe promptere... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb