EXCLUSIVITATE: MALAEZIA SE UITĂ CĂTRE VEST: Ţara noastră - din ce în ce mai atractivă pentru exporturile malaeziene

ADELINA DABU
Ziarul BURSA #Politică / 12 septembrie 2012

Ţara noastră - din ce în ce mai atractivă pentru exporturile malaeziene

Într-o periodă în care partenerii comerciali tradiţionali sunt afectaţi de criza economică, Malaezia îşi îndreaptă atenţia către Vest în căutarea de noi pieţe, ne-a declarat, într-un interviu, E.S. Dato' Nik Mustafa Kamal Bin Nik Ahmad, ambasadorul Malaeziei la Bucureşti, subliniind că, pe fondul unor relaţii solide la nivel de guvern, se poate stimula cooperarea în mai multe domenii.

Un prim pas în această direcţie îl reprezintă, potrivit Excelenţei Sale, vizita pe care o va efectua curând în ţara noastră ministrul Industriei, Plantaţiilor şi Bunurilor de Larg Consum din Malaezia.

E.S. Dato' Nik Mustafa Kamal Bin Nik Ahmad speră că evenimentul va prilejui demararea negocierilor pentru construcţia, în România, a unei rafinării pentru procesarea uleiului de palmier şi a altor uleiuri vegetale. "Alte companii din cele două ţări şi-au manifestat interesul pentru proiecte de infrastructură, iar domnia sa (n.r. ministrul malaezian) îşi doreşte ca prin vizita la Bucureşti să deschidă şi alte uşi", ne-a mai declarat Excelenţa Sa.

Dato' Nik Mustafa Kamal Bin Nik Ahmad s-a alăturat Corpului Diplomatic în 1984 şi a ocupat diferite funcţii la reprezentanţele Malaeziei în Irak, Germania, Senegal, Iran şi Nigeria. A fost acreditat la Bucureşti în urmă cu o lună şi îşi doreşte să aducă mai multă substanţă în relaţiile bilaterale cu ţara noastră.

Interviu cu E.S. Dato' Nik Mustafa Kamal Bin Nik Ahmad, Ambasadorul Malaeziei la Bucureşti

Reporter: Este binecunoscut faptul că Statele Unite şi Europa se confruntă cu o criză economică de amploare. Cum s-au resimţit evenimentele din vest în Malaezia?

E.S. Dato' Nik Mustafa Kamal Bin Nik Ahmad: Malaezia este o economie deschisă. Statele Unite ale Americii (SUA) sunt principalul partener comercial, iar Uniunea Europeană este şi ea un partener important. În aceste condiţii suntem destul de îngrijoraţi. Din cauza dependenţei de pieţele externe, în cazul în care situaţia din UE s-ar înrăutăţi, impactul asupra economiei Malaeziei ar fi unul dramatic. Singurul aspect pozitiv îl reprezintă continuarea expansiunii economiei chineze. Previziunile pentru creşterea economică în anul 2012 au fost diminuate de la 6% la 5% şi, în lipsa unor progrese, perspectivele sunt negative.

O rată anuală de creştere de 7% ar fi necesară pentru a ne atinge scopul de a ne alătura, în 2020, ţărilor dezvoltate, iar acest lucru nu va fi posibil fără îmbunătăţirea situaţiei economice în SUA şi UE.

Reporter: În acelaşi context, cum este văzută în Malaezia economia românească?

E.S. Dato' Nik Mustafa Kamal Bin Nik Ahmad: România este încă o necunoscută pentru noi, dar, în special pe fondul perspectivelor negative pentru partenerii comerciali tradiţionali, începe să se profileze ca piaţă din ce în ce mai atractivă pentru exporturile malaeziene. De exemplu, anul trecut uleiul de palmier şi alte produse malaeziene exportate în România au însumat peste două miliarde euro.

Reporter: Cum aţi descrie, în linii generale, relaţiile bilaterale româno-malaeziene?

E.S. Dato' Nik Mustafa Kamal Bin Nik Ahmad: Relaţiile româno-malaeziene au deja vechime, anul acesta se împlinesc deja 43 de ani de relaţii diplomatice. Cu toate acestea, relaţiile au rămas la nivel politic, între guverne. Eu mi-aş dori ca aceste relaţii să existe şi între popoare şi, de asemenea, să capete mai multă consistenţă şi valoare prin promovarea investiţiilor de ambele părţi. După 43 de ani de cunoaştere reciprocă, nu ar trebui să existe impedimente.

Reporter: Care sunt, în opinia dumneavoastră, domeniile cu cel mai mare potenţial pentru cooperare bilaterală?

E.S. Dato' Nik Mustafa Kamal Bin Nik Ahmad: Sunt foarte multe domenii ce pot fi explorate. Agricultura este unul dintre ele. La fel şi educaţia. Malaezia este o nouă atracţie pentru studenţii din toată lumea şi ne-am dori cât mai mulţi studenţi români.

Acum 20 de ani am avut o delegaţie din Malaezia care s-a interesat de reactoarele nucleare româneşti. Astăzi, deşi nu ne dorim energie nucleară în Malaezia, cercetarea şi dezvoltarea tehnologică rămân domenii în care cele două state ar putea coopera cu succes. Mai mult, faptul că ambele ţări sunt active în industria petrolului şi gazelor reprezintă deja o deschidere pentru apropierea relaţiilor. Oportunităţile sunt nenumărate, dar rămâne la latitudinea liderilor şi a actorilor economici dacă se vor concretiza.

Reporter: În ceea ce priveşte cooperarea economică, aţi reuşit să identificaţi sectoarele şi/sau proiectele cu potenţial sporit?

E.S. Dato' Nik Mustafa Kamal Bin Nik Ahmad: Cred că vizita de săptămâna viitoare a Ministrului Industriei, Plantaţiilor şi Bunurilor de Larg Consum din Malaezia va prilejui demararea negocierilor pentru construcţia, în România, a unei rafinării pentru procesarea uleiului de palmier şi a altor uleiuri vegetale. Alte companii din cele două ţări şi-au manifestat interesul pentru proiecte de infrastructură, iar domnia sa îşi doreşte ca prin vizita la Bucureşti să deschidă şi alte uşi. Rămâne însă la latitudinea investitorilor să decidă asupra proiectelor care le pot aduce beneficii.

Reporter: În afara vizitei despre care aţi vorbit, v-aţi gândit şi la alte evenimente care să impulsioneze relaţiile bilaterale în viitorul apropiat?

E.S. Dato' Nik Mustafa Kamal Bin Nik Ahmad: Mai avem în program un alt eveniment aproape de România, în Bulgaria, care să evidenţieze interesul nostru pentru regiune. Sperăm însă ca acesta să fie reciproc şi astfel relaţiile să se intensifice, urmând şi alte acţiuni.

Reporter: Aţi vorbit despre turism ca sector cu potenţial de dezvoltare. Cum apreciaţi acest segment al relaţiilor bilaterale şi cum vă implicaţi în promovarea turismului?

E.S. Dato' Nik Mustafa Kamal Bin Nik Ahmad: Turis-mul este foarte important pentru Malaezia, reprezentând a doua sursă de venit la bugetul de stat. Din fericire, ceea ce se cheltuie astăzi pentru turism se va recupera în timp foarte scurt, aproape imediat. Nici România nu trebuie să uite că este poziţionată strategic, are o istorie bogată.

Tot mai mulţi turişti malaezieni vin în Europa. Turişti româ-ni merg în Asia. Rămâne la latitudinea responsabililor din fiecare dintre cele două ţări, să promoveze destinaţiile care să aducă turiştii în România, respectiv Malaezia. Noi suntem cei care trebuie să iniţieze parteneriate între companiile implicate, astfel încât să vedem mai mulţi turişti români în Malaezia şi turişti malaezieni în România. Turismul ar determina şi dezvoltarea relaţiilor dintre popoare. Totodată, este un mod de a aduce în atenţie oportunităţile existente în fiecare dintre ţări şi primul lucru pe care trebuie să îl facem în relaţia bilaterală.

Reporter: Ce fel de sprijin aşteptaţi din partea autorităţilor române?

E.S. Dato' Nik Mustafa Kamal Bin Nik Ahmad: Mă aştept şi anticipez că autorităţile române se vor arăta, în egală măsură, interesate de această cooperare. Mi-aş dori ca şi miniştrii români să includă Malaezia pe lista destinaţiilor asiatice, în vizitele oficiale. Deşi nu am avut multe vizite oficiale în ultimii 40 de ani, liderii malaezieni se uită acum cu din ce în ce mai mult interes la România, ca o nouă piaţă emergentă.

Reporter: Aţi fost acreditat la Bucureşti de numai o lună. V-aţi stabilit anumite obiective pentru perioada în care veţi fi la conducerea misiunii diplomatice din România?

E.S. Dato' Nik Mustafa Kamal Bin Nik Ahmad: Îmi doresc să intensific relaţiile deja bune pe care le avem cu România la nivel de guverne. Mi-aş dori să văd mai multe vizite la nivel înalt, mai multe inves-tiţii, un volum mai mare de schimburi comerciale. Mi-aş dori ca mai mulţi români să ştie mai multe lucruri despre Malaezia, dincolo de "Malaezia, adevărata Asie" (n.r. "Malaysia, truly Asia" brandul de ţară) şi să bucure de experimenteze Malaezia. Am întâlnit câţiva romani care au făcut acest lucru şi sunt dornici să se întoarcă. Noi nu măsurăm succesul turismului numai uitându-ne la cifre. Este bine să ai câteva milioane de turişti, dar vrem să vedem că avem turişti care se întorc. Acest lucru ne spune că sunt într-adevăr satisfăcuţi şi se vor mai întoarce.

Reporter: Aveţi un mesaj pe care aţi dori să îl transmiteţi prin intermediul nostru?

E.S. Dato' Nik Mustafa Kamal Bin Nik Ahmad: Când vă uitaţi spre Vest, nu uitaţi că aveţi oportunităţi şi prieteni care vă aşteaptă în Est.

Reporter: Vă mulţumesc!

România este încă o necunoscută pentru noi, dar, în special pe fondul perspectivelor negative pentru partenerii comerciali tradiţionali, începe să se profileze ca piaţă din ce în ce mai atractivă pentru exporturile malaeziene.

Turismul este un mod de a aduce în atenţie oportunităţile existente în fiecare dintre ţări şi primul lucru pe care trebuie să îl facem în relaţia bilaterală.

Mi-aş dori ca şi miniştrii români să includă Malaezia pe lista destinaţiilor asiatice, în vizitele oficiale.

Când vă uitaţi spre Vest, nu uitaţi că aveţi oportunităţi şi prieteni care vă aşteaptă în Est.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb