EXCLUSIVITATE "Pe rolul DNA se află 4804 dosare de corupţie"

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 29 octombrie 2018

Sursa foto: Agerpres

Sursa foto: Agerpres

(Interviu cu Procurorul General Augustin Lazăr)

Procurorul General Augustin Lazăr a fost în centrul atenţiei, la mijlocul săptămâ-nii trecute, când ministrul justiţiei Tudorel Toader a declanşat procedura de revocare a şefului Ministerului Public, în urma evaluării pe care a dispus-o la sfârşitul lunii august. Activitatea lui Augustin Lazăr în fruntea Ministerului Public l-a nemuţumit pe ministrul justiţiei, prin prisma declaraţiilor pe care procurorul general le-a făcut pentru apărarea statului de drept, pentru apărarea indepenedenţei judecătorilor şi procurorilor şi pentru stabilitatea legislaţiei penale. Ministerul Public este cel care gestionează activitatea tuturor parchetelor din ţară, care se confruntă cu numeroase probleme şi care, în ultimii ani, a fost supus permanent unei presiuni crescute din partea politicienilor şi demnitarilor cu dosare penale.

La solicitarea ziarului BURSA, procurorul general Augustin Lazăr a răspuns câtorva întrebări prin intermediul Biroului de comunicare cu presa din cadrul Ministerului Public.

Reporter: Câte dosare de mare corupţie se află pe rolul parchetelor din subordinea dumneavoastră? Menţionăm că atunci când ne referim la marea corupţie, înţelegem dosarele penale în care sunt suspecţi sau inculpaţi parlamentari, miniştri şi alţi demnitari ai statului român.

Augustin Lazăr: În semestrul I din 2018, la Direcţia Naţională Anticorupţie se aflau în curs de soluţionare 4804 cauze penale privind infracţiuni prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Menţionez că în formularele statis-tice, aflate în uzul Ministerului Public începând cu anul 2014, datele furnizate nu sunt defalcate pe calitatea persoanei (parlamentari, miniştri, alţi demnitari, judecători, procurori etc.).

Reporter: Câte dosare se referă la cercetarea penală a unor magistraţi şi care este numărul total al judecătorilor şi/sau procurorilor cercetaţi penal?

Augustin Lazăr: Precizez că formularele statistice aflate în uzul Minis-terului Public nu cuprind date cu privire la numărul dosarelor care vizează magistraţi, ci numai date referitoare la numărul inculpaţilor trimişi în judecată care au calitatea de magistrat, fără ca acestea să fie defalcate în funcţie de calitatea de judecător sau procuror.

Reporter: Care este procentul de achitări în dosarele de mare corupţie pe anul trecut şi pe primele nouă luni ale anului 2018?

Augustin Lazăr: În anul 2017, la Direcţia Naţională Anticorupţie s-a înregistrat un număr de 89 inculpaţi persoane fizice şi un inculpat persoană juridică, achitaţi definitiv indiferent de perioada trimiterii în judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, iar în semestrul I al anului 2018 un număr de 102 inculpaţi persoane fizice achitaţi definitiv indiferent de perioada trimiterii în judecată.

Reporter: Care a fost bugetul Parchetului General pe anul în curs? Cât din el a fost alocat pentru plata angajaţilor şi la ce sumă se ridică cheltuielile efectuate cu probatoriul (expertize, traducători, cheltuieli de filaj, de interceptare a suspecţilor) strâns în dosarele penale? Dacă este posibil, am dori să ştim cât din această sumă a fost cheltuită în dosarele de mare corupţie.

Augustin Lazăr: În bugetul aprobat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) pe anul 2018, la sursa "Buget de stat", au fost prevăzute credite bugetare în sumă de 99.028.000 lei. Menţionez că, din totalul creditelor bugetare alocate PÎCCJ, 79.346.000 lei reprezintă cheltuieli de personal, iar 310.000 lei sunt cheltuieli necesare în instrumentarea dosarelor penale, fiind prevăzute la art. 20.25 "Cheltuieli judiciare şi extrajudiciare derivate din acţiuni în reprezentarea intereselor statului, potrivit dispoziţiilor legale".

Reporter: Parchetul General funcţionează cu schema completă de angajaţi sau mai aveţi nevoie de personal? Dacă mai este nevoie de personal, care este numărul necesar şi în ce func-ţii?

Augustin Lazăr: Numărul total de posturi de procuror prevăzute în statele de funcţii este 2973 (din care la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - 142, Direcţia de Inves-tigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - 295, Direcţia Naţională Anticorupţie - 195, parchetele de pe lângă curţile de apel, tribunale şi judecătorii - 2248 şi parchetele militare - 93). Numărul total de posturi ocupate-2551, la începutul anului 2018 (din care la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - 135, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - 261, Direcţia Naţională Anticorupţie - 161, parchetele de pe lângă curţile de apel, tribunale şi judecătorii -1935 şi parchetele militare - 59). Între timp, o parte dintre procurorii care au îndeplinit condiţiile legale au ieşit la pensie şi aşteptăm noua generaţie de la Institutul Naţional al Magistraturii să intre în activitate.

Reporter: În afara evaluării la care aţi fost supus recent de Minis-trul Justiţiei, care a fost ultima evaluare făcută activităţii dumneavoastră şi din ce an este aceasta?

Augustin Lazăr: Pentru perioada 2011-2013, am fost evaluat în cursul anului 2015 de Comisia de evaluare a activităţii profesionale a procurorilor care fac parte din comisiile de evaluare de la nivelul parchetelor de pe lângă curţile de apel şi am primit calificativul "Foarte bine". În cursul anului 2018, aceeaşi comisie a transmis Consiliului Superior al Magistraturii, în condiţiile art. 25 alin. 5 şi alin. 13 din Regulamentul privind evaluarea activităţii profesionale a judecătorilor şi procurorilor aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 676 din 4 octombrie 2007 cu modificările şi completările intrate în vigoare până la data de 31 decembrie 2015, dosarul de evaluare întocmit, procesele-verbale anuale pentru anii 2014 şi 2015 şi datele statistice. Pentru perioada 2005 - 2010, precum şi pentru anul 2018, date referitoare la rapoartele de evaluare se regăsesc în dosarul profesional, întocmit şi păstrat de Consiliul Superior al Magistraturii.

Reporter: Înţelegem că pentru anii 2015, 2016 şi 2017 nu aveţi rapoarte separate de evaluare.

Augustin Lazăr: Vă repet: aceste date se află în dosarul profesional de la CSM.

Reporter: Vă mulţumesc!

A consemnat GEORGE MARINESCU

Notă:

Menţionăm că acest interviu i-a fost solicitat procurorului general înainte ca ministrul justiţiei, Tudorel Toader, să anunţe declanşarea procedurii de revocare a lui Agustin Lazăr din funcţia de procuror general. Pe 13 noiembrie, CSM va dezbate solicitarea ministrului de resort şi va emite avizul consultativ cerut de lege. Decizia va aparţine preşedintelui Klaus Iohannis, care deja s-a antepronunţat sus-ţinând că Tudorel Toader, ministrul justiţiei, l-a evaluat tendenţios pe procurorul general. Se prefigurează un nou conflict constituţional între autorităţile publice şi aşteptăm să vedem dacă magistraţii Curţii Constituţionale se vor pronunţa în cazul Augustin Lazăr cu aceeaşi decizie din cazul Laura Codruţa Kövesi.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Strălucit interviul

    Dar trebuia întrebat si câți ofițeri superiori ai serviciilor secrete- din centrala- au fost cercetați în timpul mandatului său sau al doamnei Kovesi (predecesoarea sa) 

    Pentru fapte de corupție. 

    Răspuns : ZERO

    1. Scuze ,l-am uitat pe Dragomir, jos pălăria, bine omul încă nu e condamnat,

      Despre Eads nu îl întreabă nimeni

      Dosarul rompetrol.

      Etc. 

      Managerul indispensabil care e Lazăr, ce a făcut pentru urgentarea acestor dosare...

      Si sisteme conexe: energie, bănci etc.

      vezi de bubele tale din cap!

    Ati uitat ca suntem in 2018. Nu mai suntem pe vremea lui Ceausescu.

    Concluzia: tara este "condusa" de sleata coruptilor.

     

    Glumet domnul Lazar: 

    79.346.000 lei reprezintă cheltuieli de personal impartit la 2973 posturi (daca schema ar fi ocupata complet) = 26689 lei media / an/ procuror : 12 luni=2224 lei salariul unui procuror pe luna. 

    Asta daca toti ar avea acelasi salariu, dar stim ca un nabab il are de cateva ori mai mare decat unul nou intrat in sistem.

    Masurati-i nasul lui Lazar, domnule Make! habarnistul care l-a intevievat a inghitit o asemenea ineptie? ce procuror ar lucra pe acest salariu? asta in conditiile in care pensia procurorilor este undeva intre 8000 - 16000 lei/luna. 

    1. Procurorul de judecătorie, fara vechime , pleacă de la vreo 7000 net, cel putin

      Adaug că e normal să fie mari,.nu aici e problema

      Sunt multi procurori tineri si buni ,care rămân toată viața la judecătorii, să se ocupe cu accidente rutiere 

      si loviri si violente. 

      Corupția e la ea acasă în Parchete , necunoscătorii poate cred că orice procuror se poate lega de corupția pe care o vede in societate . 

      Greșit. 

      E vorba de competenta si control ierarhic. 

      De aici lupta pentru șefii. 

      De aici incarligatura cu serviciile si politicienii

    90 de nevinovati in 2017

    102 de nevinovati in prima jumatate din 2018

    Enorm. Kovesi afara. 

    1. În multe cauze e vorba de dosare complexe unde autorul principal (ex.presedinte c Jud.) e condamnat dar instanța achita personaje cu rol secundar (funcționari mai mărunți) neretinand intenția acelora de a săvârși o infracțiune etc.

      Așa se ajunge ca 10la suta să fie achitați, asta nu înseamnă că 10 la suta din dosarele dna sunt fictiuni 

    Sa pleci singur!

    Sifonarea implementată = 1000 k.....

    Ievaluarea lui Toader se pare că a ajuns si la Amazon

    Se umflase mai rău ca bitcoinul 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb