EXCLUSIVITATE  Turcia şi Dubai - toleranţă zero pentru încălcarea drepturilor consumatorilor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 iulie 2017

Turcia şi Dubai - toleranţă zero pentru încălcarea drepturilor consumatorilor

Municipalitatea din Dubai: "Am introdus legi dure de siguranţă alimentară şi standarde de igienă pentru hoteluri şi restaurante"

Iman Al Bastaki, directorul Departamentului de Siguranţă Alimentară din cadrul Municipalităţii Dubai: "Persoanele depistate că pun în pericol siguranţa alimentară în Emiratele Arabe Unite sunt pedepsite cu închisoarea până la trei ani şi amenzi de până la două milioane de dirhami"

Autorităţile din Emiratele Arabe Unite fac o prioritate din siguranţa alimentelor, în condiţiile în care acest stat este unul dintre cele mai mari şi mai aglomerate centre de comerţ mondial cu produse alimentare.

Conform declaraţiilor autorităţilor din Dubai, acest lucru este valabil în special pentru hoteluri, restaurante şi alte unităţi alimentare care necesită, în mod obligatoriu, chiar şi un responsabil pentru siguranţa alimentelor, care să menţină nivelul maxim de calitate.

Iman Al Bastaki, director al Departamentului de Siguranţă Alimentară din cadrul Municipalităţii Dubai, ne-a declarat: "Într-o ţară în care majoritatea produselor alimentare sunt importate, prospeţimea şi siguranţa alimentară pot fi o problemă. Cu atât mai mult cu cât Emiratele Arabe Unite şi, în special, Dubaiul au devenit o destinaţie globală importantă pentru produsele alimentare, au fost impuse cerinţe stricte privind calitatea şi siguranţa produselor, cu scopul de a evita orice impact negativ asupra sănătăţii şi mediului. În acest scop, Emiratele Arabe Unite au introdus legi dure de siguranţă alimentară şi standarde de igienă care privesc şi hotelurile şi restaurantele".

La nivel federal, sancţiunile au fost înăsprite de o nouă lege, emisă anul trecut pentru cei care sunt depistaţi că pun în pericol siguranţa alimentară în Emiratele Arabe Unite. Aceasta prevede pedeapsa cu închisoarea până la trei ani şi amendă de până la două milioane de dirhami (circa 467.000 euro).

La nivelul emiratului, există coduri alimentare detaliate şi reglementări privind controlul produselor alimentare, supravegheate chiar de emirate.

Potrivit lui Iman Al Bastaki, autoritatea a emis un Cod Alimentar care reglementează toate aspectele legate de siguranţa alimentară, inclusiv standardele de igienă, ambalarea, transportul, depozitarea, prepararea, aditivii folosiţi, răcirea, gătitul, reîncălzirea şi multe altele, care se aplică tuturor instituţiilor care servesc produse alimentare, inclusiv restaurante, hoteluri şi cafenele, precum şi unităţilor de catering şi alte operaţiuni din domeniu.

Toate unităţile din Dubai sunt obligate să numească "un responsabil", un supraveghetor de igienă instruit, însărcinat să se asigure că toate standardele de siguranţă alimentară sunt întrunite într-o unitate specială.

"Dubaiul s-a aflat întotdeauna în fruntea tuturor iniţiativelor legate de siguranţa alimentelor, deoarece suntem conştienţi de faptul că siguranţa alimentară este preocuparea principală a oricărei societăţi", ne-a spus Iman Al Bastaki, adăugând că departamentul din cadrul Municipalităţii organizează, în mod regulat, programe de sensibilizare privind siguranţa alimentară pentru restaurante şi hoteluri, iar inspectorii săi nu acceptă nicio abatere de la măsurile de siguranţă.

Jumeirah Restaurants: "Dubaiul are un nou sistem de codificare, prin care se măsoară nivelul de igienă şi siguranţă a alimentelor"

Shamla Babu, Assistant Food Safety Manager la Jumeirah Restaurants din Dubai, ne-a declarat că, anul trecut, Dubaiul a introdus un sistem de codificare pe culori, bazat pe puncte, prin care este măsurat nivelul de igienă şi siguranţă a alimentelor în punctele de vânzare.

"Acest sistem sporeşte transparenţa şi asigură calitatea restaurantelor", ne-a spus Babu, adăugând că noul sistem "încurajează excelenţa prin competiţia cu alte unităţi".

Jumeirah Restaurants Group, parte a Jumeirah Group, este o companie din Dubai, care are în administrare restaurante management ce operează şi francizează un portofoliu cu 60 de branduri de restaurante high-end, premium şi casual, printre care Pierchic, Tortuga, Pai Thai, 360E şi The Noodle House. În UAE, Jumeirah Restaurants Group operează 11 restaurante, inclusiv unul în hotelul Burj Al Arab, două în Abu Dhabi, în Emirates Tower.

Rixos Premium Belek, Turcia: "Dacă încălcarea standardelor reprezintă un risc direct la adresa sănătăţii umane, autorităţile aplică amenzi şi închid unităţile"

Fatma Kurc, Quality Manager la Rixos Premium Belek din Antalya, Turcia, ne-a declarat că, în restaurantele acestei unităţi hoteliere există un departament separat, care are trei ingineri alimentari ce se ocupă de siguranţa alimentelor. "Toate departamentele cu alimente şi băuturi sunt verificate zilnic, iar în acelaşi timp, companii publice şi private efectuează audituri în mod regulat", a afirmat domnia sa, menţionând: "Zilnic sunt prelevate eşantioane reprezentative din alimentele preparate, depozitate timp de 72 de ore, iar din alimente, apă şi gheaţă sunt luate probe şi trimise laboratorului de control al alimentelor acreditat pentru a fi analizate în fiecare lună".

Fatma Kurc ne-a mai declarat că standardele de siguranţă alimentară care privesc hotelurile şi restaurantele din Turcia sunt reglementările publicate de Ministerul pentru Alimente, Agricultură şi Animale, clasificarea White Flag acordată de Minister, certificările ISO 22000 Food Safety Management System şi BRC (British Retail Consortium).

Rixos Premium Belek, care este un hotel de lux (cinci stele) din Antalya, beneficiază de certificările White Flag şi ISO 22000 Food Safety Management System.

Doamna Fatma Kurc a subliniat că, în caz de încălcare a standardelor, se anulează certificarea - ca primă sancţiune, iar în cazul în care condiţiile nerespectate reprezintă un risc direct la adresa sănătăţii umane, sunt aplicate amenzi şi unităţile se închid.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb