Executările silite se pot prelungi până la cinci luni

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 mai 2009

Executările silite se pot prelungi până la cinci luni

Fiscul şi băncile, dezavantajate de modificarea legii

Dacă la încasările bugetare nu stăm prea bine în această perioadă, un alt motiv pentru care nivelul acestora va rămâne scăzut îl constituie decizia Curţii Constituţionale prin care a declarat neconstituţională începerea executării silite fără acordul instanţei, consideră avocatul Gheorge Piperea, managing partner în cadrul casei de avocatură Piperea şi Asociaţii.

În acest sens, noua legislaţie prevede modificarea Codului de Procedură Civilă, astfel încât cererea de executare silită se va depune la executorul judecătoresc, spre deosebire de situaţia anterioară în care nu mai era nevoie de o astfel de procedură.

Domnia sa ne-a precizat: "Există executări bancare şi executări bugetare. Atât băncile, cât şi Fiscul vor fi afectate de această măsură, execuţia bugetară fiind îngreunată de birocraţia în plus pe care o presupune această modificare. Dacă până acum Fiscul bloca conturile celor care nu îşi plăteau datoriile şi aceştia erau nevoiţi să plătească impozitele, acum ei pot ţine, practic, Fiscul pe loc cât doresc".

Întârzierea procedurilor ar putea fi de până la cinci luni, a mai explicat avocatul, timp în care costurile cresc din cauza penalităţilor şi a dobânzilor care apar, fiind posibil un recurs la decizia de executare silită.

"Până şi CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) ne-a atras atenţia pentru timpul îndelungat pe care îl presupune executarea silită", ne-a explicat domnia sa.

Curtea motivează această modificare prin faptul că astfel se efectuează un control suplimentar privind legalitatea sentinţei. Domnul Piperea apreciază că acest lucru nu implică un control de legalitate în plus, deoarece măsura presupune aplicarea unei ştampile de către grefierul instanţei pe documentul de executare silită. Un control propriu-zis s-ar realiza doar în cadrul contestaţiei la executare, a adăugat avocatul.

C.C. a modificat Codul de Procedură Civilă la finalul lunii martie, prin Decizia nr. 458, privind începerea executării silite fără acordul instanţei fiind neconstituţională. Astfel, a fost modificată Legea nr.459/2006, care conţine acum următorul cuprins: "Cererea de executare silită se depune la executorul judecătoresc, dacă legea nu prevede altfel."

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Codul de procedura fiscala prevede altceva...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb