EXECUŢIE PREZIDENŢIALĂ Preşedintele Băsescu - pus la zid de Emil Constantinescu

Cătălin Alexandru
Ziarul BURSA #Politică / 1 septembrie 2006

Şeful statului este în continuare ţinta acuzelor de colaborare cu Securitatea. Fostul preşedinte, Emil Constantines-cu consideră că o conspiraţie a instituţiilor statului ascunde trecutul de colaborare al lui Traian Băsescu cu poliţia politică.

Constantinescu include în categoria principalilor vinovaţi, Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS). Domnia sa spune că, din 1999, membrii colegiului CNSAS aveau puteri enorme şi puteau cerceta fără nici un fel de restricţii toată arhiva. Totuşi, afirmă fostul şef de stat, aceştia nu şi-au îndeplinit atribuţiile, încălcîndu-şi propriile legi de funcţionare.

Emil Constantinescu spune că a prezentat CNSAS, la sfîrşitul anului 2005, o serie de documente care confirmă legăturile actualului preşedinte cu Securitatea. Constantinescu afirmă că documentele respective au fost recunoscute de CNSAS ca probînd acest lucru şi că nu înţelege de ce acum instituţia amintită răspunde public că nu are nimic referitor la colaborarea lui Traian Băsescu cu organele de poliţie politică.

Deputatul Aurelian Pavelescu crede că "a existat o conspiraţie între fostul preşedinte CNSAS, Gheorghe Onişoru şi serviciile secrete". De aceea, Constantinescu indică drept vinovat pentru acoperirea trecutului lui Băsescu şi Serviciul Român de Informaţii (SRI). Liderul Acţiunii Populare afirmă că "SRI a refuzat să răspundă la solicitările clare ale CNSAS privind dosarele care-l privesc pe actualul preşedinte". "Nu au dat niciun răspuns pentru că nimeni nu-şi asumă responsabilitatea să spună că nu există niciun dosar al lui Traian Băsescu", a arătat Emil Constantinescu.

Fostul şef de stat acuză SRI că "se situează în mod vădit în afara legii fiind pus în slujba intereselor politice personale ale preşedintelui Traian Băsescu".

Pe lista instituţiilor responsabile de protejarea trecutului lui Băsescu, preşedintele Acţiunii Populare a mai trecut Serviciul de Informaţii Externe (SIE) şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI). Cele două instituţii sunt acuzate că nu şi-au îndeplinit obligaţiile prevăzute în regulamentele lor de funcţionare. Constantinescu a declarat că va sesiza comisiile parlamentare care controlează aceste organisme. De asemenea, domnia sa a afirmat că îi va acţiona în Justiţie pe şefii serviciilor secrete şi pe membrii colegiului CNSAS.

Pînă la aflarea adevărului despre Traian Băsescu, fostul lider de la Cotroceni a descoperit "un adevăr mult mai grav, faptul că România nu e un stat de drept, ci unul în care o lege nu a fost aplicată timp de şapte ani". Constantinescu se referă la legea 187/1999 privind desecretizarea dosarelor, pe baza căreia CNSAS ar fi trebuit să studieze toate dosarele Securităţii.

Aurelian Pavelescu crede că preşedintele va demisiona în 2007

Emil Constantinescu a oferit presei o filă pe care domnia sa a numit-o "pagina din registrul jurnal pentru evidenţa reţelei informative din judeţul Constanţa". Pe acest document figurează şi numele preşedintelui Băsescu cu data de înregistrare 25.02.1977. Constantinescu susţine că actualul şef al statului "a făcut carieră încă din tinereţe, în cadrul Securităţii şi a fost coordonat de către Securitate". Potrivit liderului defunctei Convenţii Democratice, Traian Băsescu a fost iniţial informator în cadrul Direcţiei IV Contrainformaţii Militare. Ulterior, devenit membru PCR, preşedintele de azi, a fost "promovat" la rangul de colaborator al Direcţiei I a Securităţii.

Deputatul Pavelescu îl susţine pe Emil Constantinescu în demersul său. El condamnă "sistemul penibil în care persoane ca Vadim Tudor îşi asumă acţiunea de deconspirare a persoanelor care au colaborat cu Securitatea" şi crede că "Băsescu face parte din aceeaşi categorie". Pavelescu este convins că, în condiţiile în care vom adera la Uniunea Europeană, Traian Băsescu va trebui să demisioneze din cauza trecutului său antedecembrist.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb