Executivul a adoptat noi măsuri pentru asigurarea corectitudinii procesului electoral

Andrei Stan
Politică / 19 octombrie 2016

Guvernul a luat două noi măsuri în scopul asigurării corectitudinii şi integrităţii procesului electoral pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, printr-o Hotărâre adoptată astăzi.

Potrivit unui comunicat al Executivului, pentru creşterea încrederii cetăţenilor în corectitudinea operaţiunilor de numărare a voturilor, procedurile realizate de la încheierea votării şi până la părăsirea localului secţiei de vot de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, vor fi înregistrate video şi audio. Înregistrarea va fi făcută de către operatorul de calculator, cu ajutorul tabletelor aflate în dotarea secţiilor de votare. Înregistrările video-audio vor putea fi folosite de organismele electorale, respectiv de către BEC, pentru soluţionarea eventualelor sesizări şi vor fi păstrate pentru o perioadă de 3 luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial.

"Măsura înregistrării video-audio este armonizată în concordanţă cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi cu legislaţia naţională pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date", se arată în comunicat.

Guvernul reaminteşte că toate secţiile de votare au fost dotate, pentru alegerile locale din 5 iunie, cu tablete pentru prevenirea votului ilegal.

A doua măsură va permite Ministerului Afacerilor Interne achiziţionarea unor plicuri de plastic trasparent, înseriate, prevăzute cu un sistem de sigilare care să nu permită desfacerea decât prin rupere. Pentru achiziţionarea acestor plicuri sunt asigurate fonduri din bugetul MAI.

Guvernul precizează: "Acest nou model de plic este necesar pentru a împiedica desfacerea plicului şi resigilarea acestuia pe parcursul procedurilor de numărare a voturilor, dar pentru a putea verifica în orice moment numărul ştampilelor sigilate, fără desigilarea plicului".

Potrivit legislaţiei în vigoare, după închiderea localului secţiei de vot, preşedintele, în prezenţa membrilor biroului electoral şi a persoanelor acreditate, verifică starea sigiliilor de pe urnele de votare, sigilează fanta urnelor de votare şi introduce ştampilele cu menţiunea VOTAT într-un plic care se sigilează prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb