Executivul a aprobat actul normativ care reglementează punerea în aplicare a Acordului de împrumut dintre România şi Comisia Europeană

S.B.
Miscellanea / 22 decembrie 2021

Executivul a aprobat actul normativ care reglementează punerea în aplicare a Acordului de împrumut dintre România şi Comisia Europeană

România este beneficiara unui împrumut avantajos - componentă a PNRR - de 14,49 de miliarde de euro, urmare a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. Guvernul României a aprobat în acest sens Ordonanţa de Urgenţă elaborată de Ministerul Finanţelor, potrivit unui comunicat afişat pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Acordul de împrumut a celor 14,49 miliarde de euro a fost semnat din partea României de Adrian Câciu, Ministrul Finanţelor, de Johannes Hahn, Comisar pentru Buget şi Administraţie şi dl Paolo Gentiloni, Comisar pentru Economie, din partea Comisiei Europene.

"Spre deosebire de predecesorii mei vreau ca românii să ştie ce se întâmplă cu împrumuturile pe care le luăm; găsesc că au acest drept măcar şi pentru faptul ei vor susţine rambursarea lor. Eu voi face tot ce depinde de mine ca fiecare euro luat împrumut să fie pus la treabă şi să contribuie la dezvoltarea ţării noastre şi îmbunătăţirea vieţii oamenilor." , a subliniat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Sunt trei destinaţii majore ale banilor din acest împrumut.

1. Finanţarea reformelor prevăzute în Planul Naţional de Redresare (PNRR);

2. Acoperirea deficitului bugetului de stat;

3. Refinanţarea datoriei publice guvernamentale.

Sumele se virează în 10 rate, până la 31 decembrie 2026, pe măsura îndeplinirii obiectivelor asumate de România în PNRR şi a derulării investiţiilor asociate împrumutului.

O primă tranşă - prefinanţarea de 1,94 de miliarde de EURO - va fi disponibilizată de Comisia Europeană imediat după intrarea în vigoare a Acordului.

Fiecare virament, inclusiv prefinanţarea, se acordă în condiţii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene. Rambursarea împrumutului se va face în următorii 30 de ani, în rate egale, cu o perioadă de graţie de 10 de ani.

Ministerul Finanţelor va încheia un Acord subsidiar cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb