Trupe chineze se vor deplasa la sfârşitul lunii august în Rusia ca să participe la exerciţii militare comune, conduse de Moscova, şi la care vor lua parte, de asemenea, militari din India, Belarus, Mongolia şi Tadjikistan, a anunţat ieri Ministerul chinez al Apărării, citat de Reuters şi EFE.
Participarea Chinei la aceste exerciţii comune "nu are legătură cu situaţia internaţională şi regională actuală", menţionează într-un comunicat ministerul chinez, potrivit Agerpres.
Moscova a anunţat cu trei săptămâni în urmă organizarea de manevre militare strategice în estul Rusiei, între 30 august şi 5 septembrie, sub numele de cod "Vostok 2022" ("Est 2022"), indicând că vor participa şi contingente din alte ţări.
La aceste exerciţii, care se vor desfăşura în 13 poligoane militare, aşa cum a comunicat Moscova, pe lângă trupele terestre şi aeriene ruseşti, vor mai participa contingente ale Armatei de Eliberare Populare Chineze, ale Indiei, Belarusului, Tadjikistanului şi Mongoliei, printre alte ţări.
Ultimele astfel de exerciţii datează din 2018.
Ministerul chinez al Apărării a anunţat că participarea Chinei la exerciţiile "Vostok" face parte dintr-un acord anual de cooperare bilaterală cu Rusia. Instituţia a prexizat: "Obiectivul este aprofundarea unei cooperării pragmatice şi amicale cu armatele ţărilor participante, îmbunătăţirea nivelului de colaborare strategică între părţile participante şi consolidarea capacităţii de reacţie la diverse ameninţări în materie de securitate".
Cu puţin timp înainte de ofensiva armată a Rusiei în Ucraina, în 24 februarie, Beijingul şi Moscova au proclamat un parteneriat strategic "fără limite".
Responsabili americani afirmă totuşi că nu au constatat livrări de echipamente militare chineze Rusiei sau un ajutor al Beijingului către Moscova în faţa sancţiunilor occidentale, conform agenţiilor de presă citate.
• Zelenski le cere ucrainenilor să nu se apropie de obiectele militare ale armatei ruse
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că face totul pentru a forma o arhitectură de securitate militară, politică şi juridică pentru Ucraina, care va funcţiona pe termen lung, garantând pacea poporului ucrainean şi a cerut populaţiei să nu se apropie de obiectele militare ale armatei ruse.
Liderul de la Kiev a spus, potrivit news.ro: "Facem totul pentru a forma o arhitectură de securitate militară, politică şi juridică pentru Ucraina, care va fi reală, eficientă şi va funcţiona pe termen lung, garantând pacea poporului nostrum. (...) Pentru ca sprijinul Ucrainei în lume să nu scadă şi pentru ca statul nostru să se îndrepte spre victorie, nu trebuie să scadă nici propria noastră activitate - activitatea absolut tuturor celor care, într-un fel sau altul, s-au ridicat pentru apărarea statului nostru. Faceţi totul, aşa cum aţi făcut şi până acum, pentru Ucraina. Şi chiar mai mult, deoarece conducerea Rusiei se aşteaptă ca ucrainenii, europenii şi întreaga lume să se plictisească de acest război. Trebuie să facem totul pentru ca nu noi sau prietenii şi partenerii noştri să obosim, ci inamicul nostru. Pentru ca noi să expulzăm ocupanţii din Ucraina, în fiecare zi trebuie să facem din ce în ce mai dificil pentru Rusia să poarte un război - aceasta este sarcina noastră militar-politică numărul unu".
Serviciul german de informaţii interne a anunţat ieri ca se aşteaptă la mai multe activităţi de propagandă rusă ori de spionaj în următoarele luni, relateaza DPA.
"Rusia foloseşte chestiuni legate de aprovizionarea cu energie a UE în special ca pe o pârghie", a precizat Biroul federal pentru protecţia Constituţiei într-un comunicat, noteaza Agerpres.
Raspândirea ţintită de informaţii false, de exemplu privind deficitul de gaz ori creşteri de preţuri, reprezintă o tentativă de a provoca teama în Germania privind crize energetice sau alimentare care ar putea ameninţa existenţa ţării, a precizat biroul, menţionând: "Propaganda rusă va prolifera probabil în cercuri extremiste ori va alimenta narative conspiraţioniste cu scopul de a crea divizare în societatea noastra".
Se aşteaptă de asemenea ca statul rus "să-şi intensifice şi mai mult şi să-şi adapteze eforturile politice şi militare de strângere de informaţii", a precizat Biroul, subliniind că războiul Rusiei din Ucraina, precum şi efectele sale asupra economiei, sunt teme perfecte pentru a fi instrumentalizate de extremişti politici.
........................................................
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul indian Narendra Modi au convenit "să lucreze împreună pentru încetarea conflictului" în Ucraina, a anunţat Palatul Elysee într-un comunicat, relateaza AFP.
Cei doi lideri au discutat în cadrul unei convorbiri telefonice despre "războiul dus de Rusia în Ucraina şi consecinţele sale destabilizatoare pentru restul lumii", potrivit preţedinţiei franceze, notează Agerpres.