Gardienii Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian, au efectuat trageri cu rachete balistice asupra unor ţinte în Oceanul Indian în cadrul unor exerciţii militare, a indicat sâmbătă site-ul acestora Sepahnews, potrivit presei internaţionale, relatează Agerpres.
Rachetele au vizat "nave de război inamice şi le-au distrus la 1.800 km" distanţă, conform site-ului.
Exerciţiile, care au început vineri şi se vor încheia sâmbătă, au loc în centrul Iranului cu ţinte situate în "nordul Oceanului Indian", au indicat Gardienii Revoluţiei.
O înregistrare video difuzată de televiziunea publică arată lansarea a două rachete şi apoi ţinte lovite pe mare.
Generalul Mohammad Bagheri, şeful Statului Major al forţelor armate iraniene, a fost prezent în a doua zi a exerciţiilor, precum şi şeful Gardienilor Revoluţiei, generalul Hossein Salami, şi şeful ramurii aerospaţiale a Gardienilor, Amirali Hajizadeh.
Utilizarea "rachetelor cu rază lungă de acţiune serveşte pentru a arăta că, dacă inamicii prezintă o intenţie rea împotriva intereselor noastre naţionale, a rutelor comerciale maritime sau terestre, ei vor fi luaţi la ţintă şi distruşi", a declarat generalul Bagheri, citat de Sepahnews.
"Nu avem intenţia de a efectua niciun fel de atac", a adăugat el, subliniind că exerciţiile militare arată că Iranul este pregătit să se apere "cu toată forţa" împotriva oricărui agresor.
Supranumite "Marele Profet 15" ( 'Great Prophet 15') exerciţiile militare prezintă o "nouă generaţie" de rachete balistice sol-sol, potrivit Gardienilor Revoluţiei.
Manevrele au inclus vineri un atac cu dronă asupra unui sistem de apărare antirachetă, urmat de lansarea unui baraj de rachete balistice de tipurile Zolfaghar, Zelzal şi Dezful", potrivit Sepahnews.
Aceste exerciţii intervin după manevre desfăşurate timp de două zile săptămâna aceasta de marina iraniană în Golful Oman şi după un alt exerciţiu cu drone de 48 de ore efectuat de armată începând cu 5 ianuarie.
Exerciţiul cu drone a avut loc la două zile după împlinirea unui an de la moartea influentului general iranian Qassem Soleimani, ucis într-un atac american cu drone în Irak, pentru care Teheranul promisese răzbunare.
Manevrele efectuate de Iran intervin pe fondul tensiunilor crescute cu SUA, în contextul în care administraţia preşedintelui aflat la final de mandat Donald Trump a dus o politică de "presiune maximă" faţă de Teheran.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vali în data de 16.01.2021, 21:17)
pentru 2021 e programat in Aprilie (+/- 1 sapt fata de Pastele ortodox - deci final de aprilie, inceput de Mai 2021) conflict militar
(!) este evitabil din fericire (!)
dar nu vad deloc Iran investind in pace , ci pregatindu-se de razboi.
nu asta e calea cea buna.
Iran, revino la calea cea buna a pacii. Nu mai provoca!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2021, 01:52)
Iranul este destinat sa faca reste ideologic.
Cu deasila sau fara, este supus sa treaca prin foc.
Ei continua sa apere doctrine vechi ce nu mai vibreaza cu noua forma ideologica ce infloreste exact in interiorul lor.
semnat comenturi “cretine”
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Vali în data de 17.01.2021, 09:45)
Mie imi pare rau de ei, au o mostenire culturala si umana majora ramasa de la Imperiul Persan. Sunt pastratorii unuia dintre ulcioarele de cunoastere ale lumii.
Istoria (inclusiv viitorul) e una.
Pot exista tentative de oprire a unor evenimente majore. Dar nu orice eveniment poate fi oprit sau modificat.
Eu am tot repetat informatia asta. Pentru ca am descoperit ca o informatie din viitor diseminata public exact in anumite momente si exact in anumite medii poate duce la alterarea/modificarea/anularea evenimentului din viitor.
E acelasi model al intalnirii dintre materie si antimaterie.
Dar... fara a mai intra in detalii absolut neinteresante pentru altii...
In Iran urmeaza confruntari armate in intervalul mentionat de mine (pentru 2021 e programat in Aprilie (+/- 1 sapt fata de Pastele ortodox - deci final de aprilie, inceput de Mai 2021) conflict militar )
Pot fi de origine interna (insurectie armata/razboi civil), pot fi de natura hibrida (sursa interna/externa) sau pot fi din sursa pur externa (atac efectiv asupra Iranului).
Acest eveniment e unul cheie pentru echilibrul Orientului Mijlociu. Daca acest eveniment e sterilizat (cum ii zic eu), adica sters din istorie sau cel putin deviat/alterat, echilibrele relative din Orientul Mijlociu se mentin si drumul pacii e reluat.
Ceea ce fac iranienii nu ajuta demersului pacii.
Nu aduci pacea cu provocari armate.
Eu ii sfatuiesc sa mizeze pe pace, e greu sa ajuti pe cineva cand acel cineva trage la propria distrugere.