EXIT- POLL CURS-AVANGARDE: PSD şi PNL, la egalitate - 25,7%

Teona Tomoiagă
Politică / 26 mai 2019

PSD şi PNL, la egalitate - 25,7%

Actualizare BEC - rezultate parţiale pentru orele 23.00: PNL - 29,43%; PSD - 28,51%

PNL a obţinut la alegerile europarlamentare de astăzi 29,43% dintre voturi, PSD - 28,51%, iar Alianţa USR PLUS - 11,57%, potrivit rezultatelor parţiale obţinute după centralizarea datelor din 3.332 secţii de votare din ţară din totalul de 18.730.

Totodată, pentru UDMR au votat 10,17% dintre alegători, 5,98% - pentru Pro România, 4,55% - ALDE şi 4,35% - PMP.

În ceea ce priveşte votul în diaspora, după centralizarea datelor din 41 de secţii din cele 441 deschise în străinătate, pe primul loc în preferinţele alegătorilor se află USR PLUS - 61%; PNL - 15,00%; PMP - 4,54%; PSD - 4,51%; Pro România - 3,76%; ALDE - 2,47%.

-----

Actualizare Datele finale de la exit-poll-ul Curs-Avangarde valabile pentru orele 21.00.

PSD - 25.7%

PNL - 25.7%

USR-PLUS - 23.9%

PRO ROMANIA - 5.7%

UDMR - 5.4%

PMP - 5.2%

ALDE - 4.7%

ALŢII - 3.7%

Exit poll-ul nu a inclus secţiile din străinătate.

-----

Actualizare Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat în această seară, la sediul central al formaţiunii, după închiderea urnelor, că din discuţiile avute cu colegii săi se confirmă că numărul de voturi pe care s-a contat, calculat în cazul unei prezenţe la urne de maxim 35%, se va realiza, însă participarea record la scrutin diminuează ponderea ALDE.

"Noi ne-am fixat un obiectiv de număr de voturi. Acel obiectiv era calculat, aşa cum am văzut şi estimările institutelor de sondaje, pentru o participare la vot care ar fi urmat să fie între 30 şi maximum 35%. Participarea aceasta record sigur că ne diminuează ponderea, contând pe acelaşi număr de voturi. Discuţiile pe care le-am avut cu colegii noştri ne confirmă că voturile pe care am contat se vor realiza", a afirmat Tăriceanu duminică, la sediul central al ALDE, după închiderea urnelor.

Potrivit lui Tăriceanu, participarea "record" la urne diminuează ponderea ALDE.

"Este un număr foarte mare de votanţi, lucru care demonstrează că în România democraţia este vie şi e sănătoasă. Tuturor celor care au votat pentru noi, tuturor românilor care ne simpatizează, votul lor ne obligă şi ne bucură foarte mult. Rezultatele exit-poll sunt numai indicative, ceea ce este foarte important de acum încolo, şi profit să fac un apel la colegii noştri care sunt în secţiile de votare să urmărească până la capăt procesul de vot, care înseamnă din acest moment numărarea voturilor. Eu am încredere că îşi vor duce misiunea la bun sfârşit", a adăugat Tăriceanu.

Liderul ALDE a menţionat că deşi referendumul va fi validat, acesta "adânceşte falia din societatea românească".

"Aşa cum arată cifrele, cifrele, referendumul va fi validat, dar în ceea ce priveşte părerea mea nu mi-o schimb. Referendumul, din păcate, nu face decât să adâncească falia care există astăzi în societatea românească, amplificarea fiind de nedorit. Ceea ce eu îmi doresc este să adunăm din nou românii în jurul unui proiect comun. Cred că cei care ne vor reprezenta la Bruxelles, în Parlamentul European, au datoria să prezinte o Românie unită, o Românie care are un ţel comun care îşi doreşte să îşi apere şi să îşi promoveze interesele aşa cum fac şi alţi parlamentari din celelalte ţări europene", a mai spus Tăriceanu.

-----

Actualizare Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, în această seară, întrebat de jurnalişti dacă ia în calcul să-şi dea demisia din funcţie, că niciodată nu a făcut altceva decât a zis partidul sau ceva împotriva formaţiunii pe care o conduce.

"Niciodată n-am făcut altceva decât a zis partidul şi nici n-am făcut ceva împotriva a ceea ce s-a hotărât în partid", a spus liderul PSD.

"Din punctul meu de vedere, coaliţia nu trebuie să fie afectată. (...) A fost o furtună a urii", a completat el, întrebat dacă rezultatul alegerilor va afecta coaliţia de guvernare.

El a enumerat în context trei obiective: PSD să rămână unit, coaliţia să existe în continuare, iar guvernarea să nu fie cedată.

-----

Actualizare Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în această seară, la sediul PSD, că nu demisionează, pentru că românii au încredere în Guvern şi a spus că opoziţia poate depune moţiune de cenzură.

"Românii au încredere în Guvern. S-a votat pentru europarlamentare, nu s-a votat pentru parlamentare. Dacă într-adevăr se vrea demiterea Guvernului, se depune moţiune de cenzură. Dacă trece, atunci Guvernul pleacă", a afirmat Viorica Dăncilă.

-----

Actualizare MAE nu ar fi trimis la BEC nicio solicitare cu privire la prelungirea programului de votare

"Nu există o solicitare de la MAE cu privire la prelungirea programului de votare. USR PLUS a depus solicitare cum se interpretează cuvântul < < sala de votare > > din art. 48 al Legii electorale. Răspunsul este că sală înseamnă doar sală şi nu holul sau curtea secţiei de votare: art. 48 - la ora 21,00 se dispune închiderea sălii. Doar cei din sală pot să îşi exercite votul după ora 21,00. Meleşcanu nu a trimis o solicitare, ci doar a redirecţionat cereri din străinătate. Sute de solicitări pe această temă, toate din străinătate, votanţi, consuli, preşedinţi de secţii de votare", au precizat sursele oficiale.

----

Actualizare Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, în această seară, că analiza rezultatelor alegerilor trebuie făcută în Comitetul Executiv al partidului, că propune ca analiza pentru candidatul PSD-ALDE la Preşedinţie să fie între Călin Popescu-Tăriceanu şi Gabriela Firea.

Dragnea a mai spus că îi cere Vioricăi Dăncilă să nu demisioneze sub nicio formă.

----

Actualizare EXIT-POLL la închiderea urnelor: PNL, umăr la umăr cu PSD: 25,8% - 25,8%

Institutul de sondare Curs-Avangarde anunţă primul exit-poll, datele arătând că PSD, PNL şi USR-PLUS sunt foarte apropiate.

Sondajul nu ia în calcul votul din Diaspora.

Datele exit-poll Curs-Avangarde:

PSD- 25,8%

PNL-25,8%

USR-PLUS- 23,9%

ALDE- 4,9%

PRO România-5,7%

UDMR- 5,4%

PMP-5,2%

Alţii- 3,3%

---

Actualizare Prezenţa pe ţară la referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis a fost, astăzi, până la orele 21.00, când s-au închis urnele, de 41,23%, potrivit datelor înregistrate pe site-ul Biroului Electoral Central.

Prezenţa pe ţară la alegerile europarlamentare a fost, astăzi, până la ora menţionată anterior, când s-au închis urnele, de 48,95%.

-----

Actualizare Câteva sute de persoane protestează, în această seară, în Piaţa Victoriei, cerând ca românii aflaţi la cozi la secţiile de votare din străinătate să fie lăsaţi să voteze.

"Lăsaţi-i să voteze" şi "PSD, ciuma roşie" scandează oamenii aflaţi în Piaţa Victoriei.

Jandarmii au început să împrejmuiască zona centrală a pieţei cu garduri.

Oamenii au răspuns apelurilor venite pe reţelele de socializare.

-----

Actualizare BEC: Prezenţa la vot, la alegerile europarlamentare, este astăzi, la orele 20:00, de 46,40%, iar la referendum de 38,96%.

În Bucureşti, prezenţa la europarlamentare este 49,27%, iar la referendum 42,55%.

La secţiile din străinătate, pentru europarlamentare au votat 297.509 persoane, iar pentru referendum 294.361, însă la foarte multe secţii de votare din Europa este aglomeraţie, ceea ce a determinat solicitări de prelungire a programului de vot.

----

Actualizare Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, afirmă că în ceea ce priveşte cozile create la secţiile de votare din diaspora trebuie întrebaţi ambasadorii din acele ţări.

El a dat drept exemplu ambasadorii din Spania, Italia, Marea Britanie.

"Îmi pare rău pentru că sunt cozi foarte mari. Eu m-am uitat acum, am fost la foarte multe votări în viaţa mea, şi am văzut de unde sunt întârzieri: de la tabletă, de la două liste, ne place nu ne place aceasta este realitatea. În diaspora şi acolo îmi pare rău, dar ar trebui să îi întrebăm pe ambasadorii care au fost numiţi: Spania, Italia, Marea Britanie, să îi întrebăm pe ambasadorii de acolo de ce nu au încercat să îi direcţioneze, în această săptămână, să le spună tuturor românilor de acolo unde sunt secţiile de vot, pentru că sunt secţii de vot unde nu este nimeni şi altele care sunt foarte aglomerate", a declarat Liviu Dragnea, în această seară, după ce a votat.

----

Actualizare MAI: S-au înregistrat 282 de sesizări, dintre care 144 nu s-au confirmat, de posibile contravenţii sau infracţiuni în legătură cu procesul electoral

În total, poliţiştii fac verificări, în prezent, în 48 de dosare reprezentând posibile fapte cu caracter penal în legătură cu alegerile.

----

Actualizare Traian Băsescu, pe Facebook: "Demisia Meleşcanu! Toată campania am evitat să folosesc expresii tari, dar acum nu am nici o ezitare să spun că ministrul de externe al României, domnul Teodor Meleşcanu nu este nimic altceva decât un birocrat TICĂLOS care batjocoreşte cu bună ştiinţă românii din diaspora, condamnaţi la umilinţă pentru a-şi putea exercita dreptul la vot".

Liderul PMP aminteşte că "este acelaşi ministru de externe care a batjocorit diaspora la alegerile prezidenţiale din 2014, a văzut ce înseamnă proasta distribuire a secţiilor de votare iar azi este evident că a organizat deliberat aceeaşi bătaie de joc la adresa românilor care muncesc în străinătate".

----

Actualizare Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a votat, în această seară, la secţia din oraşul Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud

Acesta nu a votat la referendumul pentru justiţie.

-----

Actualizare Eurodeputatul Maria Grapini, candidat pe lista PSD, a votat pentru Parlamentul Europei, dar nu şi pentru referendum

----

Actualizare Rovana Plumb: "Am votat pentru o Românie puternică şi respectată în UE"

Rovana Plumb, candidatul la europarlamentare care deschide lista PSD, a declarat, astăzi, la Târgovişte, că a votat pentru o Românie puternică şi respectată în Uniunea Europeană.

"Am votat pentru o Românie puternică şi respectată în Uniunea Europeană, pentru stabilitate, pentru construcţie, pentru dezvoltare. Am votat o echipă care a reprezentat cel mai bine interesele României în Uniunea Europeană. Vreau pe această cale să le mulţumesc tuturor dâmboviţenilor pentru munca pe care o fac zi de zi pentru dezvoltarea judeţului nostru, pentru dezvoltarea României şi contribuţia pe care o au, în felul acesta, la consolidarea proiectului european. Drumul european al României este ireversibil şi România, prin realizările de până acum, va contribui din plin la consolidarea proiectului european", a spus Rovana Plumb.

----

Actualizare Liderul PSD, Liviu Dragnea, stă la rând să voteze, în această seară, la Liceul Teoretic "Jean Monnet" din Capitală.

Acesta va vota atât la alegerile europarlamentare, cât şi le referendum.

---

Actualizare Prezenţa la urne pe ţară la alegerile europarlamentare a fost, astăzi, până la orele 19.00, de 42,87%, potrivit datelor înregistrate pe site-ul Biroului Electoral Central.

În total au votat 7.832.880, dintre care în mediul urban - 4.503.162 şi în rural - 3.329.718.

Potrivit BEC, în Capitală au votat 45.40% dintre alegători.

În sectorul 1 au votat 52,63%, în sectorul 2 - 46,16%, în sectorul 3 - 39,76%, în sectorul 4 - 46,35%, în sectorul 5 - 41,49%, iar în sectorul 6 - 49,65%.

În străinătate au votat 267.597 persoane.

----

Actualizare O petiţie online prin care se cere demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, "pentru sabotarea, încă o dată, a românilor de peste hotare şi a dreptului acestora de a vota", a fost semnată de peste 6.100 de persoane.

---

Actualizare Biroul Electoral Central a decis să nu prelungească votarea după orele 21.00 în diaspora, potrivit unor surse ale instituţiei.

----

Actualizare Judecătoarea Florentina Vasilăţeanu: Personalul birourilor electorale pentru secţii din străinătate - "suplimentat unde s-a putut"

Judecătoarea Florentina Vasilăţeanu, preşedintele Biroului electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate, spune că s-au luat măsuri, "acolo unde s-a putut", pentru suplimentarea personalului birourilor electorale pentru secţiile din diaspora unde s-au prezentat foarte mulţi alegători.

"S-au luat măsuri pentru suplimentarea birourilor electorale pentru aceste secţii de votare, acolo unde s-a putut, în sensul de a suplimenta cu operatori sau cu personal care să ajute la fluidizarea procesului electoral. (...) Încercăm să luăm legătura, de altfel am şi transmis către BEC sesizările venite de la secţiile de votare din Italia, îndeosebi de prelungire a programului peste orele 21,00, în încercarea de a asigura participarea la procesul de vot a unui număr cât mai mare de cetăţeni români", a declarat, astăzi, Vasilăţeanu.

Ea a menţionat că, până la ora 16,00 - ora României, s-au prezentat la urne în străinătate 180.000 de români, care reprezintă cea mai mare prezenţă la un astfel de scrutin, mai mult decât prezenţa înregistrată la turul II de la ultimele alegeri prezidenţiale.

Judecătorul a afirmat că a fost semnalată aglomeraţie la secţiile de votare din Europa, îndeosebi la cele din Italia, Spania, Marea Britanie şi Germania. Vasilăţeanu a arătat că foarte mulţi alegători s-au înregistrat la Chişinău, Londra, Bruxelles, Hamburg, Roma, Munchen, Padova şi Lille.

Potrivit Florentinei Vasilăţeanu, personalul birourilor electorale pentru secţii din străinătate unde s-au prezentat mulţi alegători nu a putut fi suplimentat, dacă deja acesta avea numărul maxim de şapte oameni. "Birou complet înseamnă şase plus unu, şase membri plus preşedintele. Dacă ai biroul complet, nu se poate", a subliniat Vasilăţeanu.

----

Actualizare Prezenţa la vot la alegerile europarlamentare este astăzi, la orele 18:00, de 39,01%.

În Bucureşti, prezenţa la europarlamentare este 41,42%, iar la secţiile din străinătate au votat 237.693 persone.

---

Actualizare BEC - Prezenţa la urne pe ţară la referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis a fost, astăzi, până la orele 18.00, de 32,49%, potrivit datelor înregistrate pe site-ul Biroului Electoral Central.

În Bucureşti, prezenţa la referendum este 32,05%.

La secţiile din străinătate, pentru referendum au votat 234.878 persoane, însă la foarte multe secţii de votare din Europa este aglomeraţie, ceea ce a determinat solicitări de prelungire a programului de vot.

----

Actualizare Cea mai mare prezenţă la vot în judeţul Sibiu se înregistra astăzi, la orele 17,30, la secţia nr. 105 din staţiunea Păltiniş, de 377 % pentru alegerile europarlamentare, potrivit Biroului Electoral Central.

---

Actualizare Iohannis cere autorităţilor să asigure toate condiţiile de vot, inclusiv prelungirea programului după ora 21,00

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că este inadmisibil ca, din cauza incompetenţei actualei guvernări şi a intenţiei vădite de a bloca cetăţenii să voteze, foarte mulţi români din Diaspora să nu îşi poată exercita dreptul la vot. Modul dezastruos în care autorităţile au gestionat procesul electoral în secţiile de votare de peste hotare atrage riscul ca numeroşi cetăţeni din Diaspora să fie în imposibilitatea de a-şi exprima opţiunea până la ora 21,00, când se închid oficial urnele", informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului atenţionează că buna organizare a desfăşurării alegerilor şi respectarea dreptului constituţional de vot constituie obligaţii legale ale autorităţilor române responsabile.

"În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis solicită Guvernului României şi Biroului Electoral Central să identifice de urgenţă măsurile care se impun pentru a le permite tuturor românilor să îşi exercite dreptul fundamental de a vota", precizează Administraţia Prezidenţială.

----

Actualizare BEC - Până la orele 17.17, au votat 30,07% dintre alegători la referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis

Potrivit art. 5 din Legea 3/2000, cu modificările şi completările ulterioare, referendumul este valabil dacă la consultare participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Total votanţi au fost 5.493.971, dintre care în mediul urban - 3.251.761, iar în mediul rural - 2.242.210.

Potrivit BEC, în Capitală au votat 33,13% dintre alegători.

BEC anunţă că, la orele 17.17, în judeţe prezenţa la urne la referendum a fost:

Alba - 34,31%

Arad - 29,86%

Argeş - 29,55%

Bacău - 29,46%

Bihor - 32,59%

Bistriţa-Năsăud - 31,06%

Botoşani - 24,28%

Braşov - 36,52%

Brăila - 26,73%

Buzău - 27,44%

Caraş-Severin - 25,10%

Călăraşi - 24,53%

Cluj - 40,34%

Constanţa - 34,03%

Covasna - 29,22%

Dâmboviţa - 30,24%

Dolj - 24,28%

Galaţi - 26,27%

Giurgiu - 26,06%

Gorj - 26,36%

Harghita - 33,48%

Hunedoara - 28,92%

Ialomiţa - 23,32%

Iaşi - 29,40%

Ilfov - 39,28%

Maramureş - 28,30%

Mehedinţi - 22,33%

Mureş - 32%

Neamţ - 28,80%

Olt - 23,80%

Prahova - 33,17%

Satu Mare - 27,11%

Sălaj - 33,90%

Sibiu - 39,02%

Suceava - 27,69%

Teleorman - 22,37%

Timiş - 34,14%

Tulcea - 28,53%

Vaslui - 21,92%

Vâlcea - 28,29%

Vrancea - 29,21%

---

Actualizare BEC - Prezenţa la vot la alegerile europarlamentare este astăzi, la orele 17.00, de 35,01 %, iar la referendum de 29,11 %.

La alegerile parlamentare din 2016, prezenţa la vot la orele 17:00 era 30,81 %.

În Bucureşti, prezenţa la europarlamentare este 37,55%, iar la referendum 32,05%.

La secţiile din străinătate, pentru europarlamentare au votat 205.519 persone, iar pentru referendum 202.912, însă la foarte multe secţii de votare din Europa este aglomeraţie, ceea ce a determinat solicitări de prelungire a programului de vot.

---

Actualizare Vicepremierul Daniel Suciu: "Am votat pentru cei care simt româneşte"

Vicepremierul şi ministru al Dezvoltării Regionale, Daniel Suciu, şi-a exercitat, în această după-amiază, dreptul la vot la alegerile europarlamentare în oraşul-staţiune Sângeorz-Băi din judeţul Bistriţa-Năsăud.

"Tot aici, tot pentru oameni şi o ţară fără prăpastia dintre noi. Am votat pentru cei care simt româneşte, oriunde s-ar afla", a scris Daniel Suciu pe Facebook.

----

Actualizare Preşedintele Klaus Iohannis solicită autorităţilor responsabile cu organizarea scrutinului electoral să găsească "de urgenţă" soluţiile astfel încât toţi românii să poată vota astăzi

"Dragi români, oriunde aţi vota, în orice oraş al lumii sau în orice sat din România, nimeni nu vă poate bloca dreptul la vot! Vă rog, nu vă pierdeţi răbdarea, nu renunţaţi la votul dumneavoastră din cauza unui guvern incompetent, care vă obligă să staţi la cozi uriaşe pentru a vă exercita un drept constituţional. Vă mulţumesc pentru că vreţi să faceţi o Românie mai bună! Solicit autorităţilor responsabile cu organizarea scrutinului electoral să găsească de urgenţă soluţiile astfel încât toţi românii să poată vota astăzi!", precizează, astăzi, şeful statului, pe Facebook.

----

Actualizare Partidul Social Democrat atrage atenţia asupra faptului că, în majoritatea secţiilor de votare, operatorii de tabletă insistă ca cetăţenii să voteze şi la referendum.

Social-democraţii precizează că au sesizat Biroul Electoral Central, Autoritatea Electorală Permanentă şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale că în prima parte a zilei operatorii de tablete nu i-au întrebat pe cetăţeni dacă vor să voteze atât la europarlamentare, cât şi la referendum, ci au bifat, în aplicaţia gestionată de STS, din oficiu, ambele variante, astfel că alegătorii au fost puşi în faţa faptului împlinit, arată un comunicat de presă al PSD.

---

Actualizare PMP cere BEC şi MAE prelungirea programului secţiilor de vot din diaspora

Partidul Mişcarea Populară cere Biroului Electoral Central şi Ministerului Afacerilor Externe prelungirea programului în secţiile de votare din străinătate, astfel încât cetăţenii români să îşi poată exercita dreptul prevăzut de Constituţie, în caz contrar urmând să fie acţionaţi în instanţă cei care au organizat alegerile, a anunţat, astăzi, liderul PMP, Eugen Tomac.

"Ne întâlnim cu un fenomen pe care l-am mai avut la alte alegeri şi anume cu cozi de sute de metri în faţa secţiilor de votare din străinătate, în mod special în faţa secţiilor din Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Am solicitat BEC să se întrunească de urgenţă şi să ia decizia de a prelungi programul de vot pentru cetăţenii români care votează peste hotare, până la ultimul cetăţean care îşi exercită dreptul de vot. În UE există state în care s-a desfăşurat timp de două zile procesul electoral tocmai cu scopul de a le permite cetăţenilor să îşi exprime votul pentru Parlamentul European. Este clar că prezenţa celor 3,5 milioane de cetăţeni români şi interesul lor faţă de aceste alegeri, dar şi faţă de referendumul ce are drept obiectiv consolidarea statului de drept în România sunt teme de interes major pentru cetăţenii români atât din UE, cât şi din Republica Moldova", a declarat Eugen Tomac, la sediul PMP.

El a precizat că Partidul Mişcarea Populară a adresat şi MAE o solicitare similară cu cea către Biroul Electoral Central.

"Precizez că pe lângă solicitarea pe care am făcut-o către BEC i-am cerut şi ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, să ia toate măsurile necesare pentru că cele două entităţi gestionează procesul electoral peste hotare. Avem deja secţii unde au votat mii de cetăţeni, cei mai mulţi cetăţeni au votat într-o secţie, până la orele 13,00, în Republica Moldova, la Chişinău, la Ambasada României au votat peste 1.100 de persoane. Sunt în total peste 5.000 de votanţi în municipiul Chişinău şi de asemenea foarte mulţi români au votat la Londra, sunt cozi infernale la Roma, la Hamburg, la Praga, în foarte multe secţii de vot din Olanda, sunt cozi de peste jumătate de kilometru de cetăţeni care aşteaptă să îşi exercite dreptul la vot, deci se impune ca BEC să ia de urgenţă această decizie de a le permite tuturor cetăţenilor cu drept de vot să îşi exercite votul şi după ora 21,00, aşa cum era prevăzut până în prezent", a spus Tomac.

Potrivit liderului PMP, este esenţial ca cetăţenii români de peste hotare să aibă libertatea de a-şi exercita dreptul la vot.

"Înţelegem că există această politică a PSD de a descuraja cetăţenii români liberi să îşi exprime votul, dar semnalul dat de societate ne obligă să reacţionăm, iar solicitarea noastră este bazată pe dreptul de vot garantat de Constituţie. Sperăm că solicitarea noastră va fi tratată cu maximă responsabilitate. (...) În caz contrar ne vom rezerva dreptul de a acţiona în instanţă pe cei care au organizat alegerile, pentru că este inadmisibil acest lucru", a adăugat Eugen Tomac.

----

Actualizare BEC - Până la orele 16.00, au votat 31,29% dintre alegători la europarlamentare

În mediul urban au votat 3.373.977 de alegători şi în mediul rural - 2.363.705.

Potrivit BEC, în Capitală au votat 33,89% dintre cetăţeni.

În sectorul 1 au votat 39,55%, în sectorul 2 - 34,42%, în sectorul 3 - 28,77%, în sectorul 4 - 34,59%, în sectorul 5 - 30,81%, iar în sectorul 6 - 36,98%.

BEC anunţă că, la ora 16,00, în judeţe prezenţa la urne la europarlamentare a fost:

Alba - 32,5%

Arad - 28,44%

Argeş - 32,65%

Bacău - 30,9%

Bihor - 33,03%

Bistriţa-Năsăud - 31,23%

Botoşani - 26,42%

Braşov - 36,01%

Brăila - 28,06%

Buzău - 30,34%

Caraş-Severin - 28,35%

Călăraşi - 25,62%

Cluj - 37,6%

Constanţa - 33,64%

Covasna - 27,26%

Dâmboviţa - 33,48%

Dolj - 31,04%

Galaţi - 27,64%

Giurgiu - 32,57%

Gorj - 30,0%

Harghita - 30,78%

Hunedoara - 30,05%

Ialomiţa - 24,9%

Iaşi - 29,09%

Ilfov - 38,32%

Maramureş - 28,4%

Mehedinţi - 31,84%

Mureş - 30,56%

Neamţ - 30,59%

Olt - 30,29%

Prahova - 33,74%

Satu Mare - 26,2%

Sălaj - 32,88%

Sibiu - 36,12%

Suceava - 28,5%

Teleorman - 31,12%

Timiş - 32,35%

Tulcea - 28,9%

Vaslui - 22,41%

Vâlcea - 30,94%

Vrancea - 30,8%

În străinătate, au votat, până la ora 16,00, 180.527 de alegători.

----

Actualizare Românii din diaspora stau la cozi uriaşe pentru a vota la alegerile europarlamentare şi referendumul pe justiţie.

La Birmingham, coada pentru a vota este de 1,5 kilometri şi se aşteaptă aproximativ 4 ore.

În Peterborough, Marea Britanie, se încearcă în mod intenţionat încetinirea votului, deoarece din trei tablete pentru verificarea identităţii se foloseşte doar una, conform surselor de presă.

În Madrid, oamenii se plâng că sunt doar 2 ştampile de vot.

Buletinele de vot pentru referendum s-au terminat în Anwerpen, în Belgia, dar şi la o secţie de votare din Madrid şi la Zaragoza, Spania.

La Stuttgart, s-au strâns aproximativ 2000 de oameni la cozi.

La Bruxelles, românii nu au mai avut loc în curtea secţiei de votare, astfel că au ocupat şi trotuarul de lângă. Acest lucru se întâmpla la ora 7 dimineaţa.

---

Actualizare Brăila: Dosar penal deschis după ce un alegător a sesizat că a primit un buletin de vot deja ştampilat

Un alegător din comuna brăileană Surdila Găiseanca a sesizat, la 112, că a primit un buletin de vot deja ştampilat, iar în cauză s-a deschis dosar penal, potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, Laura Belciugan.

De asemenea, la secţia 115 din municipiu, o persoană a sesizat faptul că un cetăţean aflat în preajma secţiei îndruma alegătorii cu privire la modul în care să voteze, iar în caz se fac verificări.

---

Actualizare Prezenţa la vot pentru europarlamentare, la orele 15:00, este de 27,57%

Conform datelor BEC, cea mai bună prezenţă la europarlamentare este în Ilfov, cu 33,55 %, urmat de Cluj cu 32,67% şi de Sibiu cu 31,72%.

Prezenţă redusă se înregistrează în Vaslui - 19,35 %.

----

Actualizare Prezenţa la urne pe ţară la referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis a fost, astăzi, până la orele 15.00, de 22,78%, potrivit datelor înregistrate pe site-ul Biroului Electoral Central.

Total votanţi au fost 4.170.838, dintre care în mediul urban - 2.512.524 de alegători, iar în mediul rural - 1.658.314.

Potrivit BEC, în Capitală au votat 25,26% dintre alegători.

În sectorul 1 au mers la urne 29,48%, în sectorul 2 - 25,42%, în sectorul 3 - 22,31%, în sectorul 4 - 25,88%, în sectorul 5 - 22,88%, iar în sectorul 6 - 27,60%.

BEC anunţă că, la orele 15,00, prezenţa la referendum în judeţe a fost:

Alba - 25,55%

Arad - 21,76%

Argeş - 22,50%

Bacău - 23,24%

Bihor - 24,27%

Bistriţa-Năsăud - 22,59%

Botoşani - 18,24%

Braşov - 27,90%

Brăila - 20,50%

Buzău - 20,42%

Caraş-Severin - 18,93%

Călăraşi - 18,47%

Cluj - 29,92%

Constanţa - 26,30%

Covasna - 22,11%

Dâmboviţa - 23,19%

Dolj - 18,39%

Galaţi - 20,02%

Giurgiu - 19,34%

Gorj - 19,93%

Harghita - 25,73%

Hunedoara - 22,29%

Ialomiţa - 17,54%

Iaşi - 22,36%

Ilfov - 29,47%

Maramureş - 21,20%

Mehedinţi - 17,24%

Mureş - 23,97%

Neamţ - 22,30%

Olt - 17,47%

Prahova - 25,46%

Satu Mare - 19,87%

Sălaj - 24,70%

Sibiu - 29,65%

Suceava - 20,61%

Teleorman - 16,83%

Timiş - 25,06%

Tulcea - 22,22%

Vaslui - 16,36%

Vâlcea - 21,63%

Vrancea - 22,49%

În străinătate au votat 150.688 de alegători.

-----

Actualizare Ştefan Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, ministru pentru Românii de Pretutindeni, interimar, a votat, la orele 14:30, la Secţia 45 din Ploieşti.

---

Actualizare Procesul electoral la secţia de votare din staţiunea Mamaia a fost întrerupt, după ce s-au terminat buletinele de vot, până la orele 14.00 votând 297 de persoane, dintre care 258 pe liste suplimentare şi înregistrându-se o prezenţă de 98,34%.

Biroul Electoral Judeţean va trimite acolo buletine de vot de la alte secţii pentru continuarea procesului electoral.

Conform datelor Biroului Electoral Central, cei mai mulţi votanţi la secţia din Mamaia au avut vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani - 97 de alegători, urmaţi de cei cu vârste cuprinse între 45 şi 64 de ani - 79 de persoane.

Cei mai puţini alegători - 13 - au fost cei peste 65 de ani.

----

Actualizare Marian Muhuleţ (BEC): "Buletinele de vot cu ştampila de control pe prima pagină sau în altă poziţie nu sunt nule"

Aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare în orice altă poziţie decât pe ultima pagină nu este motiv de nulitate, a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

El a precizat că buletinele de vot ştampilate pe prima pagină sau în altă poziţie nu sunt nule, ca urmare nu vor fi anulate la numărarea care va începe după ora 21,00.

"Aplicarea ştampilei de control pe buletinele de vot, în special cele aferente referendumului, pe prima pagină a buletinului (...) nu este un motiv de nulitate. BEC a răspuns în acest sens mai multor solicitări indicând articolul 49 lit. f din Legea 33/2007 care precizează foarte clar motivele de nulitate pentru buletinele de vot", a explicat Muhuleţ, într-o declaraţie de presă susţinută la BEC.

El a adăugat că sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicată ştampila votat sau la care ştampila este aplicată pe mai multe patrulatere.

Votul este valabil în cazul în care, deşi ştampila aplicată a depăşit limitele patrulaterului, opţiunea alegătorului este evidentă, a amintit Muhuleţ.

Buletinele de vot nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate.

----

Actualizare Marian Muhuleţ (BEC): "Operatorii de tabletă să informeze că se poate vota pentru ambele sau pentru unul dintre scrutine"

Operatorul de calculator din secţia de votare are obligaţia de a informa alegătorul că poate opta să voteze fie pentru ambele scrutine de astăzi - europarlamentare şi referendumul naţional pe Justiţie -, fie doar pentru unul dintre acestea şi să bifeze în aplicaţia SIMPV opţiunea corespunzătoare pentru fiecare alegător în parte, a informat, astăzi, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

El a făcut referire, într-o conferinţă de presă, la o sesizare legată de modul în care operatorul de calculator şi preşedintele secţiei de votare informează alegătorii despre posibilitatea de a vota pentru ambele tipuri de scrutin.

"Aş vrea să reamintesc aici decizia 72 a BEC, care la art. 1 lit. b precizează faptul că operatorul de calculator va scana actul de identitate sau va introduce în SIMPV datele personale ale alegătorului, în cazul în care nu se poate folosi scanarea pentru a verifica dacă cetăţeanul îşi poate exercita dreptul de vot. Dacă aplicaţia SIMPV nu semnalează niciun impediment de exercitare a dreptului de vot sau nu indică necesitatea dirijării alegătorului la o altă secţie de votare, operatorul va aduce la cunoştinţă alegătorului faptul că SIMPV înregistrează prezenţa la vot separat pentru fiecare scrutin în parte şi că acesta poate opta pentru a-şi exercita dreptul la vot atât la alegerile europarlamentare, cât şi la referendumul naţional sau doar pentru aceste scrutine", a explicat Muhuleţ.

Potrivit lui, în cursul dimineţii, BEC a transmis prin intermediul Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot (SIMPV) un mesaj care a fost înregistrat pe toate tabletele din toate secţiile de votare, cât şi pe telefoanele mobile aflate în posesia preşedinţilor secţiilor de votare şi menţiona faptul că operatorul are obligaţia de a informa alegătorul că poate opta să voteze la ambele scrutine sau doar la unul.

"Obligaţia operatorilor de calculator, de tabletă e aceea de a informa alegătorii că pot să voteze fie pentru ambele scrutine, fie doar pentru unul dintre acestea şi să bifeze în aplicaţie opţiunea corespunzătoare pentru fiecare alegător în parte", a subliniat Muhuleţ.

----

Prezenţa la vot, la orele 14.00, a fost de 23,91% pentru europarlamentare şi de 19,61% la referendumul pentru Justiţie.

Judeţul Sibiu conduce la prezenţa la referendum.

La europarlamentare, judeţele fruntaşe la prezenţă erau Ilfov -28,84% , Cluj - 27,76% şi Sibiu cu 27,39%.

Prezenţă scăzută la europarlamentare s-a înregistrat în Vaslui 17,16%, Satu Mare - 19,40% şi Ialomiţa cu 19,57.

La referendum, judeţele cu cea mai mare prezenţă erau Sibiu 25,57% , Cluj 25,37% şi Ilfov cu 25,26%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nick macar nu au avut bunul simt sa raspunda.La ora 21 exact seful comisiei electorale a ordonat inchiderea urnelor, desi l -am rugat cel putin sa astepte pana primim raspunsul de la BEC.Oamenii,aproximativ 1000de persoane ,frustrate si mai ales infuriate de faptul ca li se refuza un drept fundamental au inceput sa huiiduie pe cei care incercau sa ajute la respectarea ordinii si orice incercare de a-i convinge sa gasim impreuna o solutie a fost imediat acumulata de strigatele si injuraturile de rigoare. Cel mai palpitant o sa fie factura pe care firma de securitate,serviciul de prim ajutor si fortele de politie le vor trimite, tinand cont de faptul ca s-a dorit economisrea

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb