Reporter: Cum a abordat piaţa poloneză de capital obligaţia unei contrapărţi centrale autorizate la nivel european? Care va fi soluţia aplicată în cazul Poloniei?
Iwona Sroka: În 2011, KDPW a înfiinţat o casă de clearing independentă: KDPW_CCP. În linie cu standardele internaţionale, am separat două tipuri de riscuri: riscurile unui depozitar central (CSD) şi riscul clearingului tranzacţiilor şi garantării (CCP).
Între timp, UE lucra la regulamentul cunoscut sub numele de EMIR (n.r. Regulamentul (UE) nr. 648/2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărţile centrale şi registrele centrale de tranzacţii), care acoperă atât autorizarea CCP-urilor, cât şi obligaţia de a deconta derivatele OTC printr-o CCP şi de a raporta tranzacţiile cu derivate către un registru central de tranzacţii ("trade repository").
Am consultat regulamentele împreună cu participanţii de pe piaţa noastră şi am dezvoltat soluţii care acoperă EMIR, pe de o parte, şi sunt croite pe nevoile instituţiilor financiare, pe de altă parte.
Aşa am creat serviciul de decontare a derivatelor OTC oferit de KDPW_CCP şi registrul central de tranzacţii ("trade repository") la KDPW.
Reporter: Când aţi început pregătirile şi ce paşi aţi implementat?
Iwona Sroka: Deja ne pregăteam de autorizarea KDPW_CCP, în moment ce Comisia Europeană lucra la EMIR şi la standardele tehnice. Trebuie să subliniez încă o dată că, pe lângă autorizarea Contrapărţii noastre centrale, am dezvoltat, de asemenea, serviciul de decontare a derivatelor OTC şi registrul central de tranzacţii ("trade repository).
Pregătirile şi autorizarea KDPW_CCP au necesitat un efort sus-ţinut şi au durat aproape doi ani. Între timp, am redactat amendamente la regulamente, care au introdus conceptul de novaţie (n.r. o convenţie prin care părţile unui raport juridic obligaţional sting o obligaţie veche şi o înlocuiesc cu o obligaţie nouă) în sistemul legal naţional; drept urmare, KDPW_CCP putea deveni o contraparte centrală şi prelua drepturile şi obligaţiile părţilor iniţiale în tranzacţiile transmise spre decontare.
În pasul următor, am majorat capitalul propriei case de clearing: acum este de 212 milioane zloţi (circa 52 milioane euro) şi este cu mult pes-te cerinţa din regulamentele UE, de 7,5 milioane de euro.
Totuşi, casa noastră de clearing serveşte cea mai mare piaţă din regiune şi, în plus, oferă decontarea derivatelor OTC. Mai mult, capitalul mare ne face şi mai atractivi ca CCP, prin întărirea considerabilă a întregului sistem de garantare a decontării, pentru care capitalul CCP reprezintă sursa materială.
Pregătirile pentru autorizarea KDPW_CCP au mai necesitat şi un amendament al regulamentelor noas-tre, inclusiv a statutelor şi a unei serii întregi de proceduri interne. A trebuit să înfiinţăm o Comisie de Risc, să separăm conturile de clearing, după cum era solicitat, să restructurăm des-făşurarea activării şi totalul sistemului de garanţii, inclusiv a marginilor, fondul de default şi capitalul propriu al KDPW_CCP.
Reporter: Aţi avut discuţii cu reprezentanţi ai altor pieţe din regiune care să vă fi solicitat serviciile?
Iwona Sroka: Oferim servicii la cele mai înalte standarde internaţionale şi în concordanţă cu regulamentele UE. Autorizarea CCP şi înregistrarea registrului central de tranzacţii ne des-chid calea către piaţa europeană; foarte important este că participarea la KDPW_CCP sau la depozitarul nostru este mult mai ieftină decât cea la casele mari de clearing sau la registrele centrale din Europa de Vest.
Printre alţii, am prezentat serviciul nostru de registru central şi colegilor noştri de la Bursa din Sibiu. Obligaţia raportării tuturor tranzacţiilor cu derivate va intra în vigoare de la începutul anului viitor.
Serviciile noastre de CCP ar putea fi foarte atrăgătoare pentru instituţiile financiare din regiunea noastră.
KDPW_CCP decontează tranzacţii cash şi cu instrumente derivate pe piaţa reglementată şi pe sistemul alternativ de tranzacţionare, precum şi tranzacţii OTC.
În prezent, avem peste 40 de participanţi pe piaţa reglementată şi pe sistemul alternativ de tranzacţionare.
În domeniul OTC, avem deja 6 bănci poloneze (cele mai mari) drept participanţi. Şi alte bănci testează sistemul nostru KDPW_OTC.
De asemenea, atragem bănci localizate în Londra. Am avut întâlniri cu reprezentanţi ai marilor dealeri internaţionali şi ne-au spus că serviciul nostru este interesant.
Piaţa de capital poloneză are o infrastructură de decontare şi compensare modernă şi eficientă, pe care o vom prezenta şi la IPO Summit Warsaw 2013, pe 6-7 iunie anul acesta. Investitorii şi companiile străine, inclusiv din România, vor avea ocazia să întâlneas-că experţi din instituţiile pieţei noastre de capital.
Reporter: Cât timp durează autorizarea unei CCP în concordanţă cu EMIR?
Iwona Sroka: În prezent, finalizăm compilarea documentelor necesare să aplicăm pentru autorizarea KDPW_CCP la autoritatea de supraveghere locală. Ne aşteptăm să depunem aplicaţia în trimestrul al doilea 2013. Procesul de autorizare ar putea dura aproximativ şase luni.
Derivatele care vor fi decontate prin KDPW_CCP vor fi înregistrate la momentul autorizării. Ne poziţionăm drept o casă de clearing specializată printre altele pe decontarea derivatelor în moneda poloneză.
Suntem pregătiţi să decontăm contracte forward pe rata dobânzii denominate în zloţi, IRS (Interest Rate Swap - swap pe rata dobânzii) şi OIS (term overnight indexed swap), precum şi operaţiuni swap şi repo.
Vom fi pregătiţi pentru instrumente în alte monede, anul viitor.
De asemenea, finalizăm aplicaţia pentru înregistrarea registrului central, care trebuie depusă direct la ESMA (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare şi pieţe).