Expert Forum cere abrogarea articolului 5 din OUG privind alegerile prezidenţiale din 2025

A.D.
Miscellanea / 17 ianuarie

Sursa foto:Expert Forum (EFOR)/Facebook

Sursa foto:Expert Forum (EFOR)/Facebook

Expert Forum cere Guvernului şi Parlamentului să abroge articolul 5 din OUG privind alegerile prezidenţiale din 2025, care stabileşte intervalul orar al votului între 7:00 şi 21:00, cu încheierea acestuia la ora locală a României 21:00.

În comunicatul remis redacţiei, Expert Forum atrage atenţia asupra efectelor negative ale modificărilor din OUG privind alegerile prezidenţiale din 2025.

"Acest articol, care a fost inclus la sugestia Autorităţii Electorale Permanente, introduce o politică care discriminează alegătorii din anumite ţări, afectând dreptul alegătorilor la condiţii egale de vot şi creează premisele pentru favorizarea unor candidaţi. Introducerea unui regim diferit de închidere a secţiei faţă de vineri şi sâmbătă - când secţiile se închid la ora locală 21 - creează confuzie în rândul administraţiei electorale şi alegătorilor.

Nu există nicio justificare logică pentru includerea unui astfel de amendament, iar aplicarea lui va genera în practică situaţii absurde. De altfel, motivaţia din spatele acestei modificări rămâne un mister: nota de fundamentare publicată după aprobarea OUG nu oferă nicio explicaţie şi nici partea introductivă a OUG nu justifică de ce este necesară o astfel de măsură. Din declaraţiile purtătorului de cuvânt al Guvernului rezultă că decizia a fost luată pentru a nu influenţa rezultatele votului, "atunci când el s-a închis în România, dar a rămas deschis în străinătate, în secţiile care sunt la vest de România, pe fusurile orare aferente". Nu este clar când au devenit problematice aceste reguli dupa care se desfăşoară alegerile de ani buni. Până în acest moment subiectul nu a existat pe agenda publică. Solicităm Autorităţii Electorale Permanente să explice de ce a propus acest amendament, care poate limita posibilităţile unor alegători de a-şi exercita dreptul de vot." - semnalează Septimius Pârvu, coordonator Expert Forum.

Alegătorii din anumite locaţii externe, cum ar fi Los Angeles sau Marea Britanie, vor avea un interval de votare mult mai scurt, de doar 4 ore, în ziua principală a alegerilor. De asemenea, votul de vineri nu oferă oportunităţi egale pentru toţi alegătorii, fiind o zi lucrătoare cu un număr scăzut de voturi exprimate, conform datelor anterioare.

Pe lângă aceste aspecte, Expert Forum critică şi modificările aduse componenţei birourilor electorale, prevăzute în art. 3 (4) din OUG, care vor permite partidelor neparlamentare să ajungă în birourile electorale prin tragere la sorţi, în funcţie de numărul locurilor disponibile. Aceste modificări, introduse aproape de alegeri, sunt considerate nejustificate şi contrare standardelor Codului de Bune Practici Electorale al Comisiei de la Veneţia, creând o instabilitate în formarea birourilor electorale bazată pe interese politice.

Procedura de completare menţionată în OUG oferă un avantaj nejustificat partidelor politice parlamentare - unele dintre ele poate nici nu vor avea candidaţi desemnaţi la alegerile prezidenţiale. Atât birourile electorale judeţene, cât şi cele ale secţiilor de votare se completează cu reprezentanţi ai formaţiunilor politice care au propus candidaţi, pe când procedura reglementată prin OUG face referire la paşii pentru formarea BEC, care prevăd completarea în primul rând cu reprezentanţi ai fiecărui partid politic parlamentar, apoi ai altor partide neparlamentare. Dacă facem un calcul simplu, există riscul real ca partidele neparlamentare care propun candidaţi să nu aibă reprezentare. De exemplu, la nivel judeţean sau la nivelul secţiei de votare, biroul se completează cu 7 reprezentanţi, fix câte partide parlamentare există (partidele din Grupul Minorităţilor nu sunt incluse). Menţionăm şi faptul că independenţii nu pot desemna reprezentanţi. Solicităm să se păstreze formula actuală de completare a birourilor electorale, prevăzută în Legea 370/2004 şi nu cea adoptată prin OUG - legea trebuie să permită accesul competitorilor care au candidaţi la alegeri, nu să favorizeze partidele parlamentare.

Expert Forum reiterează critica faţă de procesul netransparent prin care a fost adoptată OUG privind organizarea alegerilor din mai 2025, subliniind că modificările nu au fost discutate în mod adecvat cu actorii relevanţi. Organizaţia consideră inacceptabilă elaborarea şi aprobarea acestor reguli fundamentale fără consultarea părţilor implicate. Mai mult, se observă că modificările au fost realizate fără o analiză reală a problemelor apărute la alegerile din 2024, ceea ce poate afecta grav drepturile alegătorilor, încheie Septimius Pârvu, coordonator program electoral Expert Forum.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb