Experţi ai Consiliului Europei îi cer Ungariei să modifice proiectul de lege privind ONG-urile cu finanţare externă

Mina Irina
Internaţional / 4 iunie 2017

Experţi ai Consiliului Europei îi cer Ungariei să modifice proiectul de lege privind ONG-urile cu finanţare externă

Experţi ai Consiliului Europei au îndemnat Ungaria să modifice controversatul său proiect de lege ce întăreşte controlul asupra organizaţiilor neguvernamentale ce beneficiază de finanţare externă, inclusiv în aşa fel încât autorităţile să nu le poată dizolva, informează AFP, transmit surse din presă.

Experţii în drept constituţional din cadrul "Comisiei de la Veneţia" a organizaţiei paneuropene au estimat că sancţiunile împotriva organizaţiilor neguvernamentale, astfel cum erau ele stipulate în acest proiect de lege, pot fi "disproporţionate". Ele ar trebui să se aplice "doar în cazul în care nu sunt respectate cele mai importante obligaţii şi/sau în cazul unor abateri grave de la aceste obligaţii", potrivit Agerpres.

"Referinţa la o disoluţie (a ONG-urilor) pentru nerespectarea obligaţiilor trebuie să fie suprimată" din proiectul de lege, pledează Comisia de la Veneţia, care estimează că o astfel de măsură ar trebui să intervină doar "ca ultim recurs", menţionează agenţia.

Experţii cer de asemenea ca ONG-urile sancţionate de autorităţi să poată ieşi din acest dispozitiv de sancţiuni la sfârşitul unui an în care să nu primească finanţare externă, în loc de trei ani, arată Agerpres.

ONG-urile nu ar trebui obligate să facă publice sursele lor de finanţare cele mai importante şi nici să menţioneze pe site-urile şi în documentele lor că sunt susţinute din străinătate, mai pledează Comisia de la Veneţia, conform sursei.

Guvernul premierului conservator Viktor Orban ar trebui să precede adoptarea oficială a legii printr-o "consultare publică ce ar include toate organizaţiile societăţii civile", potrivit experţilor "Comisiei de la Veneţia", transmite agenţia de presă.

Proiectul de lege, care urmează să fie examinat de parlamentul ungar în următoarele săptămâni, obligă organizaţiile neguvernamentale ce primesc peste 23.000 de euro (24.000 de dolari) pe an din surse de finanţare externe să se înregistreze ca "organizaţie susţinută din străinătate", menţionează sursa.

Acest proiect de lege, precum şi o lege cu privire la universităţile străine adoptată în aprilie de parlamentul ungar şi percepută ca vizând Universitatea Central-Europeană fondată la Budapesta de miliardarul american de origine maghiară George Soros, au fost condamnate de Uniunea Europeană şi au suscitat ample manifestaţii de protest în capitala Ungariei, potrivit Agerpres.

Parlamentul european s-a pronunţat la mijlocul lui mai pentru declanşarea unei proceduri de sancţiuni împotriva Ungariei, o premieră în UE, estimând că situaţia actuală din Ungaria prezintă "un risc clar de încălcare gravă" a valorilor fundamentale ale Uniunii, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb