Executivul intenţionează să aprobe rapid, prin ordonanţă de urgenţă, constituirea companiei energetice naţionale, formate din "Hidroelectrica" SA, "Complexul Energetic Rovinari", "Complexul Energetic Turceni" şi filialele de distribuţie şi furnizare Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Transilvania Nord ale "Electrica" SA. Cum nu există o lege a holdingului, noua companie se va forma prin transfer de acţiuni către "Electrica" SA.
Viitoarea companie va deţine un monopol pe piaţa producţiei de electricitate din ţara noastră, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, expertul Jean Constantinescu (fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei - ANRE şi al Transelectrica, în prezent preşedinte al IRE - Institutul Român pentru Energie). Domnia sa susţine: "Prin înfiinţarea noii structuri, se urmăreşte controlul pieţei de electricitate şi privatizarea hidrocentralelor mari. Hidroelectrica a fost concepută pentru a fi protejată de privatizările sălbatice, întrucât are o importantă funcţie strategică în sector, dar şi în alimentarea cu apă potabilă şi protecţia împotriva inundaţiilor".
Acest monopol instituit de stat va conduce la creşterea preţului electricităţii pentru consumatorii finali, la distrugerea pieţei libere, concurenţiale de energie (platformele de tranzacţionare administrate de OPCOM), dar şi la dispariţia celorlalţi producători din afara companiei.
Domnul Constantinescu a explicat: "Compania va integra cei mai competitivi operatori din domeniul generării, care îi concurează neloial pe ceilalţi rămaşi în afara structurii.
Noul operator va dispune cum va dori de preţul energiei vândute la coş, pe care nu o va trece, de la proprii producători la proprii furnizori prin platformele transparente ale OPCOM. Caracterul de monopol este dat de faptul că această companie va avea o pondere, în medie, de 50% din producţia naţională şi de 70-80% din producţia pe orele de vârf. Atunci când consumul este mare, numai Hidroelectrica dispune de capacităţi flexibile cu care să suplinească cererea de putere. Ori Hidroelectrica va fi înglobată în noua companie".
Domnia sa apreciază că proiectul Guvernului promovat de AVAS este riscant pentru economie şi pentru sectorul nostru energetic, care se poate mândri cu o piaţă de electricitate lichidă, transparentă şi cu un potenţial enorm de dezvoltare regională. De fapt, adevărata extindere a ţării noastre în sectorul energetic sud-est european trebuie făcută prin realizarea, la Bucureşti, a bursei regionale de electricitate. Ori constituirea unui campion regional deţinut de stat va conduce la o involuţie a bursei administrate de OPCOM. Domnul Constantinescu acuză autorităţile că au întârziat proiectul pieţei regionale, ameninţat, acum, de campionul energetic naţional.
Jean Constantinescu a mai declarat: "Siguranţa în alimentare este un slogan fals fluturat de Guvern în acest proiect. Volumul investiţional pentru capacităţile noastre de producţie este imens. Siguranţa în alimentare se poate asigura numai prin tehnologii eficiente de producţie, prin intensificarea investiţiilor în zona hidro, prin surse regenerabile. Unirea într-o singură companie a celor mai mari producători nu rezolvă problema".
Expertul Constantinescu a adăugat că statul trebuie să iasă din zona de producţie şi furnizare a electricităţii şi să se ocupe numai de reţelele de transport şi de distribuţie. El mai afirmă că mulţi operatori internaţionali pregătesc noi unităţi de generare a energiei electrice în ţara noastră, care îi vor concura pe producătorii din afara companiei naţionale.
Proiectul companiei energetice naţionale contravine şi directivelor europene, care impun separarea activităţilor de producţie de cele de distribuţie, furnizare şi de transport, tocmai pentru a încuraţa competiţia din domeniu.
Sebastian Vlădescu ar vrea să conducă o companie energetică naţională integrată
Sebastian Vlădescu, fost ministru de finanţe, al cărui nume a fost vehiculat pentru preluarea conducerii companiei energetice naţionale ne-a declarat că nu va fi directorul sau preşedintele acestei companii, aşa cum este ea structurată acum.
"Dacă se va înfiiinţa o companie energetică naţională integrată - care deţine tot - şi resurse (gaze, petrol), şi produse, şi distribuţie, inclusiv participaţiile statului la companiile energetice privatizate, atunci mai discutăm", ne-a declarat Sebastian Vlădescu.
A.S.