Expertul Vladimir Socor: Gazprom, care nu-l agreează pe Băsescu, a aşteptat alegerile pentru a momi România

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 octombrie 2008

Gazprom, căruia îi displac politicile preşedintelui Traian Băsescu, considerându-le antiruse şi proamericane, a ales cu mare atenţie momentul preelectoral pentru scrutinul din noiembrie, folosindu-se de înverşunarea dintre partide pentru a momi România în South Stream, scrie expertul Vladimir Socor, citat de NewsIn.

"România putea fi descrisă până de curând ca fiind cea mai fermă pe poziţii şi probabil ultima ţară care rămăsese loială proiectului Nabucco", gazoductul susţinut de Occident şi menit să trasporte gaz de la Marea Caspică ocolind Rusia, scrie expertul Fundaţiei Jamestown din Washington, Vladimir Socor. În timp ce patru dintre cele cinci ţări participante la Nabucco şi altele din regiune negociază cu Rusia intrarea în South Stream, Bucureştiul părea să fie până acum deplin angajat în proiectul Nabucco, continuă analistul într-un material publicat în Eurasian Daily Monior (EDM).

"Situaţia nu mai pare, însă, să stea aşa, după discuţiile purtate recent între Mosocva şi companiile de gaz din Româ­nia. Contrazicând făţiş politica aplicată de preşedintele Traian Băsescu, o parte a guvernului României se declară în favoarea intrării României în proiectul Gazprom South Stream, rivalul lui Nabucco", observă Vladimir Socor.

Expertul atrage atenţia că momentul nu a fost ales la întâmplare. "Gazprom a ales cu grijă momentul în care să distragă atenţia României de la Nabucco. România se pregăteşte pentru alegeri parlamentare în noiembrie, iar înverşunarea dintre partidul de guvernare şi cel proprezidenţial este mult mai pronunţată", a explicat Socor.

Expertul Fundaţiei Jasmestown consideră că Moscovei îi displac politicile lui Băsescu, pe care le consideră în mod simplist antiruse şi proamericane. Pe de altă parte, potrivit EDM, o delegaţie la nivel înalt a Gazprom este aşteptată la Bucureşti chiar înainte de alegeri pentru a discuta cu guvernul despre Gazprom.

"Preşedintele român continuă să promoveze Nabucco, cât şi alte proiecte menite să diversifice sursele de energie şi să reducă dependenţa de Rusia. Aflat săptămâna trecută la Constanţa, preşedintele a cerut intensificarea eforturilor internaţionale în sprijinul Nabucco şi a altor proiecte de diversificare a resurselor energetice. România şi-a propus construirea unui terminal LNG (gaz natural lichefiat) la Constanţa, iar studiul de fezabilitate este finanţat de SUA", scrie analistul Fundaţiei Jamestown.

Socor comentează, însă, că unii membri ai guvernului par să încline spre colaborarea cu ruşii, care nu au "adresat o invitaţie oficială" României de a intra în South Stream, dar au "emis anumite semnale, iar România s-a arătat deschisă la aceste posiblităţi", după cum a declarat ministrul economiei Varujan Vosganian.

Vosganian a mai explicat că Nabucco şi South Stream nu sunt concurente şi că ambele proiecte sunt necesare. Declaraţia lui Vosganian, prin care a arătat că România vrea să participe la cât mai multe proiecte, reprezintă o premieră, observă Socor. Este pentru prima dată când un oficial român a declarat în mod deschis interesul pentru South Stream şi deschiderea pentru a negocia cu Rusia pentru intrarea în proiect, remarcă expertul.

"De asemenea, oficialii guvernului au prezentat Româ­nia ca fiind mai potrivită decât Bulgaria pentru acest proiect. În timp ce Bulgaria cere ca secţiunea de conductă care trece pe teritoriul său să devină proprietatea statului, legislaţia din România ar permite Gazprom să deţină secţiune conductei cre trece prin România. Transgaz ar urma să opereze conducta şi să perceapă o taxă de tranzit", a explicat Vladimir Socor.

Analistul consideră că poziţia Gazprom este gândită în aşa fel încât să determine cele două ţări din UE, România şi Bulgaria, să simtă că există o rivalitate între ele, facilitând astfel instaurarea monopolului rusesc pe teritoriu european.

Preşedintele Comisiei de afaceri externe (AFET) a Parlamentului European, polonezul Jacek Saryusz-Wolski, a încurajat Bucureştiul, într-un interviu pentru NewsIn la care face referire şi Socor, să reziste tentaţiei South Stream.

"Veţi fi lăsaţi la mila furnizorului", a avertizat Wolski. "E un principiu logic - cu cât eşti mai dependent, cu atât plăteşti un preţ mai mare", a continuat preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European. Din punct de vedere strategic, ar fi "încă o lovitură pentru proiectul Nabucco", deja slăbit foarte mult de unele ţări participante în proiect - Bulgaria, Ungaria, dar şi alte ţări care au semnat acorduri de participare în South Stream (Italia, Serbia), consideră europarlamentarul polonez.

Wolski a recomandat ţărilor din Europa Centrală şi de Est să susţină Nabucco şi între timp să negocieze împreună cu Gazprom. Conducta MOL New Europe Transmission Systems (NETS), un nou proiect de interconectare al Ungariei, ar putea reprezenta baza pentru o astfel de abordare unitară, în timp ce proiectul Nabucco stag­nează, arată Vladimir Socor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb