Explozie la Kabul: 64 de persoane ucise, 320 de răniţi

Cristina Radu
Internaţional / 31 mai 2017

Explozia de la Kabul (Sursa foto: captură Youtube)

Explozia de la Kabul (Sursa foto: captură Youtube)

Cel puţin 64 de persoane au fost ucise, iar 320 au fost rănite azi, în urma exploziei unui camion uriaş în cartierul diplomatic din Kabul, conform unei afirmaţii făcute de Ministerul de Interne al Afganistanului. Un terorist sinucigaş a detonat un vehicul cu exploziv în Zanbaq în jurul orei 08:30, conform AFP.

Corpurile au fost aruncate în aer, geamurile din împrejurimi au fost sparte, iar un fum gros a acoperit zona ambasadelor străine. La mai mult de o oră după explozie, ambulanţele încă transportau răniţi la spitale, oficialii scoteau corpurile din moloz, iar pompierii se străduiau să stingă focurile din clădiri.

,,Încă se transportă corpuri şi oameni răniţi la spitale", a afirmat purtătorul de cuvânt al Misterului Sănătăţii, Ismael Kawoosi. Ministrul de interne a făcut apel la cetăţenii din Kabul pentru donare de sânge, spunând că spitale au nevoie stringentă. ,,Mai mult de 50 de vehicule au fost avariate sau distruse", conform ministerului.

Martorii au descris cum au văzut zeci de maşini înecându-se în fum şi supravieţuitorii răniţi căutând ajutor. Bărbaţii şi femeile au încercat să treacă de punctele de securitate pentru a putea căuta persoanele apropiate. Autorităţile au avertizat că pagubele s-ar putea amplifica.

Ţinta exploziei nu a fost descoperită imediat. Atacul nu face decât să sporească insecuritatea din Afganistan, unde armata luptă împotriva răsculaţilor. Mai mult de o treime din ţară a scăpat de sub controlul guvernului, potrivit AFP.

Responsabilitatea pentru atac nu a fost asumată imediat, însă atacul a venit ca o urmare a rebeliunii talibane, care a sporit ,,ofensiva de primăvară" din fiecare an.

Statul islamic a revendicat mai multe atentate din capitala Afganistanului care au avut loc în ultima perioadă, inclusiv o explozie care viza un convoi blindat al NATO, explozie care a omorât cel puţin 8 oameni şi a rănit 38 pe 3 mai.

Explozia a fost ultima dintr-o serie de atacuri în Kabul. Regiunea din apropierea capitalei a înregistat cel mai mare număr de victime în primele 3 luni din 2017 din cauza atacurilor

Franţa a declarat şi ea pagubele aduse propriei ambasade şi respectiv ambasadei Germaniei. Manpreet Vohra, reprezentantul Indiei în Afganistan, a precizat că bomba a explodat la 100 de metri de ambasada Indiei, una dintre multele ambasade amplasate în acea zonă. Acesta a afirmat: ,,Suntem cu toţi în siguranţă, tot personalul. Cu toate astea, explozia a fost foarte mare, iar clădirile dimprejur, inclusiv a noastră, au suferit daune considerabile ca geamuri sparte şi uşi aruncate în aer".Un ministru străin a declarat pentru AFP că geamurile au fost sparte şi la ambasada Japoniei: ,,Doi oameni din personalul Japoniei au fost răniţi uşor".

Şeful pentagonului Jim Mattis a fost a fost avertizat că va urma încă un an greu de către trupele străine şi forţele locale din Afghanistan.

Trupele din Afganistan sunt sprijinite de către Statele Unite şi de NATO. Pentagonul i-a cerut Casei Albe în mai multe rânduri să suplimenteze trupele cu încă câteva mii pentru a putea continua lupta împotriva Talbanului. În prezent, trupele sunt în număr de 8400, dintre care 5000 din partea aliaţilor NATO.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb