Exploziv. Ucraina intră în NATO

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 23 aprilie 2023

SORIN ROŞCA STĂNESCU

n iulie, la Vilnius, la summitul NATO, va avea loc, probabil, după cum declară Volodimir Zelenskiy şi confirmă Jens Stoltenberg, Secretarul General, un eveniment istoric. Cu adevărat istoric. Ucraina poate fi invitată oficial să adere la NATO printr-o procedură excepţională. Accelerată. Şi fără a mai fi respectate cele mai importante dintre regulile aplicate până în prezent.

Pe parcursul ultimei întâlniri, de fapt o vizită inopinată a lui Jens Stoltenberg la KIEV, Volodimir Zelenskiy a insistat, din nou, asupra solicitării Ucrainei de a deveni parte a NATO. Printr-o procedură accelerată. Ba a mai pus şi condiţii. A cerut ca până la aderare, Ucraina să primească garanţii de securitate. Suplimentare în raport cu cele pe care deja le primeşte. Şi spre surpriza tuturor celor care au urmărit evenimentul, Jens Stoltenberg, experimentatul Secretar General NATO, a răspuns pozitiv cererilor lui Zelenskiy. Mai mult chiar. A afirmat, cu subiect şi predicat, că toate statele NATO sunt de acord ca Ucraina să fie, oficial, invitată să adere. Evenimentul este cu totul şi cu totul fără precedent. Jens Stoltenberg este unul dintre cei mai experimentaţi oameni politici şi unul dintre cei mai destoinici diplomaţi. A fost prim-ministru al Norvegiei şi, de la 1 octombrie 2014, deşi mandatul oficial este de numai 4 ani, a deţinut şi deţine şi în acest moment poziţia de Secretar General NATO. Pe care o va abandona în a doua parte a acestui an. Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct, căruia i s-a prelungit, din nou, mandatul, urmând să devină pentru o vreme piesa principală. Cu o istorie la vârful NATO de peste 18 ani, Stoltenberg nu îşi poate permite să glumească. Şi nici nu este de capul lui. Se ştie că la butoanele adevărate NATO se află Statele Unite. Fără o decizie în acest sens a Washingtonului, era cu neputinţă ca Stoltenberg să facă afirmaţiile pe care le-a făcut. Afirmaţii explozive.

De ce explozive? Pentru că regula de fier până în acest moment a fost, cum de altfel s-a întâmplat şi în cazul României, ca niciun stat să nu poată intra în NATO decât dacă are parafate prin tratate, relaţii de bună vecinătate cu toate statele din jur. Ucraina nu îndeplineşte aceste condiţii nici în raport cu Belarus şi cu atât mai puţin în raport cu Federaţia Rusă, cu care se află chiar în război. Este adevărat că Stoltenberg a mai făcut precizarea că intrarea Ucrainei în NATO se va produce după încheierea războiului. Dar invitaţia oficială? Până la summitul NATO de la Vilnius din iulie nu mai este prea mult timp. Se preconizează oare Stoltenberg? Cu garanţii în spate din partea Washingtonului, că până în iulie, războiul se va încheia? Şi cum să intre Ucraina în NATO, cu patru teritorii anexate de Federaţia Rusă? Va renunţa la ele? Sau NATO mizează pe o contraofensivă Ucraineană atât de puternică, încât să elimine cu desăvârşire Federaţia Rusă de pe teritoriul care, de drept, aparţine Ucrainei? Să ne imaginăm că răspunsurile la întrebările de mai sus sunt pozitive. Să admitem că NATO decide să facă excepţie de la regulă. De la regula tratatelor de bună vecinătate. Să admitem că Federaţia Rusă nu va riposta în forţă, considerând summitul de la Vilnius drept o provocare majoră şi un pericol mortal pentru propria securitate. Mai există, însă, şi alter reguli care trebuie obligatoriu îndeplinite, de un stat care doreşte să adere la NATO. El trebuie să demonstreze că este cu adevărat democratic şi să acorde drepturi egale nediscriminatorii, inclusiv politice şi religioase tuturor naţionalităţilor. Ucraina nu îndeplineşte nici această condiţie. Iar Volodimir Zelenskiy tocmai a semnat o lege care îi discriminează pe români, pe polonezi, şi nu mai puţin pe ruşi. Iar confiscarea aşezămintelor de cult ale ortodocşilor români este în plină desfăşurare. Să admitem că se va trece şi peste asta. Şi că românii şi polonezii vor închide ochii. Dar cum rămâne cu regula de fier a unanimităţii, care a fost pe deplin respectată până în prezent? Stoltenberg ne-a garantat că toate statele NATO sunt de acord cu invitarea oficială a Ucrainei. De unde şi cum a obţinut el asemenea garanţii? Mă întreb şi întreb, pentru că Germania tocmai a reacţionat. Precizând că nu este de acord cu aderarea accelerată a Ucrainei. Şi că NATO nu ar trebui să se grăbească. Această poziţie mă obligă să mă gândesc şi la poziţia Turciei. Care, deşi este cea mai importantă putere NATO din Europa, are o politică nuanţată, atât în raport cu Ucraina, cât şi în raport cu Federaţia Rusă. Până acum, în cele câteva zile care au trecut de la această bombă politică, Erdogan a tăcut. Dar când va reacţiona, oare cum va reacţiona?

Deşi un stat în bună măsură distrus în urma acestui război, dacă războiul se va încheia până la vară, Ucraina va deveni ea însăşi cea mai puternică armată NATO, desigur neatomică, sub aspectul numărului de combatanţi, a instruirii şi echipării acestora, precum şi al armamentului de care va dispune. Întreg echilibrul puterii în interiorul NATO se va schimba radical. Iar situaţia se va complica dacă Ucraina va da curs proiectului avansat de Polonia, al unificării celor două state. În această situaţia, Ucraina, împreună cu Polonia, va deveni cel mai mare stat al Europei, surclasând Germania. În noua configuraţie, Statele Unite vor dispune, pentru mult timp de aici înainte, de un aliat extrem de puternic în Europa, în timp ce Federaţia Rusă se va simţi, literalmente, încolţită.

Opinia Cititorului ( 53 )

  1. În 2-3 ani se vor trezi și bielorușii că sunt la marginea lumii civilizate, de partea orcilor.

    1. Prin 2022 Rusnacia făcea mofturi că Polonia și România au instalat sisteme Patriot.

      Aprilie 2023, Finlanda e în NATO, iar sistemele Patriot sunt în Ucraina. :))))))))))) 

      Cui ii pasa de porcariile inutile Patriot?

      NBC News:  

      "Why U.S. Patriot missiles failed to stop drones and cruise missiles attacking Saudi oil sites 

      The U.S. is having trouble defending against low-flying drones and cruise missiles after years of the Pentagon focusing on longer-range threats." 

       

      Sau Casa Alba:

      "The Patriot air defense system will not be effective against Russian cruise missiles. This was stated by the coordinator for strategic communications of the White House, John Kirby" 

      Rușilor le păsă, lui însuși Putler al tău pe care=l cureți tu dorsal non-stop. :))))))

      Iar iti obosesti neuronul stingher.

      Rusii au argumentat chiar pe baza specificatiilor publicate de americani. Lansatoarele Patriot sunt compatibile si cu rachetele de croaziera. Nu rachetele interceptoare sunt problema (sunt vechi, proaste, bune doar pentru sec XX), ci rachetele de croaziera care ar putea fi lansate cu ele. Evident ca rusii au rachetele cu care sa distruga orice lansator. 

      împotriva cui ?! ...

    In realitate, Sloltenberg a mintit, stati linistiti nici nu se pune problema de Ucraina in NATO. Germanii au spus foarte clar asta. La fel si Viktor Orban

     

    BBC: "Ukraine in Nato: Orban casts doubt on long-term membership plan" 

     

    "His intervention came after the bloc's boss, Jens Stoltenberg, said on Friday that "all Nato allies have agreed that Ukraine will become a Nato member". 

    Mr Stoltenberg has consistently said Kyiv will join Nato in the medium term, once the Russian invasion is over. 

    But Mr Orban was quick to express his surprise at the latest claim in a one-word tweet on Friday afternoon. 

    "What?!" the Hungarian prime minister exclaimed, reacting to an article on Mr Stoltenberg's comments." 

    Deci nu este nimic exploziv aici. 

    1. In fapt, Stoltenberg a mintit chiar si prin omisiune. Nici americanii nu sunt de acord ca Ucraina sa intre in NATO.

       

      "2 weeks ago - Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy has asked for NATO to fast track his country's application for membership. Omar Marques/Getty Images ... The US opposes extending NATO membership to Ukraine in the immediate future, per the Financial Times." 

      Deci Stoltenberg minte prin omisiune, pentru ca aliatii NATO sunt de acord "in principiu", sine die, ca Ucraina sa intre in NATO, cand va fi pace si cand se vor rezolva disputele teritoriale. Adica niciodata. 

      De fapt, tie nu-ti convine stirea ca Ucraina va fi admisa in NATO.

      Altfel de ce ne-ai spune "stati linistiti"?! 

      Ei, uite ca nu stam linistiti si Putin va trebui sa se retraga in Siberia. Daca intre timp nu-l aresteaza la Viena in calitate de criminal de razboi. 

      Orban nu e veșnic. La ce bucurie îi expune acum pe unguri, va fi mătrășit la viitoarele alegeri.

      Asta e soarta prostovanilor kaghebiști. 

      Orban nu are rival in Ungaria, spre necazul prostovanilor nato-isti si bruxelezi.

      Mie nu imi convine ca adulatori nazisti ca tine umplu spatiul online si refuza sa admita politica de represiune a minoritatilor dusa de UCraina Banderista.

      DA, trebuie sa stai linistit si sa inveti putina istorie despre criminalii ucrainieni. 

      Pana si britanicii pun apa rece pe declaratia lui Stoltenberg. The Guardian nuanteaza foarte clar in primul rand al articolului: "Ucraina va intra LA UN MOMENT DAT in NATO". Desi ziarul britanic da si declaratia citat a lui Stoltenberg. Nimeni de pe planeta nu o interpreteaza literal. Nici americanii, nici britanicii, nici ungurii, nici germanii... Deci nimeni nu considera ca Ucraina va intra in NATO printr-o procedura exceptionala.

       

      "The Nato secretary general, Jens Stoltenberg, has said all member countries have agreed that Ukraine will eventually join the transatlantic military alliance once the war is over, ahead of a meeting of western defence ministers discussing further military aid for Kyiv. 

      Further announcements on weapons and support are expected after the summit at the Ramstein airbase in Germany, but Stoltenberg also sounded notably upbeat about Ukraine’s longer-term prospects for joining Nato. 

      “All Nato allies have agreed that Ukraine will become a member,” he said.

      Prostovanii sovietici au tendința de a crede că kaghebismul e veșnic. În Ucraina a murit. :)))))))))

      In Ucraina a murit democratia si a renascut nazismul, banderismul, exterminarea etnica. Dar prostovanii natoisti cred ca mizeria lor de alianta este vesnica :))))))))

      Ucrainenii s-au vindecat de orcism, au înțeles că viața merită trăită. :)))))))

      Prostovanii putleriști care mănâncă pufoaică nu vor înțelege niciodată de ce sunt călcați pe cap de către ucraineni. :))))))))) 

      Ucrainienii sunt bolnavi de nazism, banderism si suprematie rasiala.

      Prostovanii natoisti mananca larve de viermi, faina de lacuste si se spala cu prosopul ud. :)))))))) 

      Foarte bine, 220 000 de soldați sovietici au mușcat țărâna ucraineană. La cât mai mulți!!!!! :)))))))))))

      M E L E O A N EEE!!! 

      Asta este o minciuna. BBC a investigat cimitirele rusesti cu mare detaliu si nu a gasit mai mult de 16000 de militari decedati din Rusia sau separatisti, in apr 2023. Plimba minciunile la alta masa.

      OK, a murit 1 rus de bătrânețe. :))))))) Atacurile respinse s-au soldat cu 2-3 cățeluși răniți. :))))))))))))

      BBC + Mediazona:

      ""Generally, we were able to confirm the death of 16,071 Russian soldiers. A third of all these losses includes people who were not associated with the army before the invasion – volunteers, conscripts, prisoners and newly recruited PMC personnel." 

      Sursa e pravda, care foloseste BBC cum folosesti si tu limba romana. :)))))))

      Minti cam urat mirositor. Dar trolii natoisti sunt incompetenti digital, nici macar nu pot cauta sursele pe net. Stau ca prostii si primesc propaganda de la birourile de presa mincinoasa ale nato.

      Sursele care preiau BBC sunt: Ukrainska Pravda, Kiev Independent si altele.

      Sursa raportului este: "BBC Russian, together with the MediaZona news outlet and a team of volunteers" care poate fi gasit pe bbc sectiunea russian. 

      Baietelule cu putini neuron si cultura general. Ingrijorator este ca NATO si propaganda bruxeleza din Romania foloseste acum elevi de liceu pentru campania lor de dezinformare. Dar elevi chiar prosti, chiar golani cu nasul pudrat in fundul curtii.

      Esti un elev platit cu trei lei sa faci dezinformare online si confunzi Pravda ruseasca cu Ukrainska Pravda. Esti penibil, amice. Du-te si bate mingea pe maidan, fa o fapta buna. 

      Enciclopedia Britannica din Marea Britanie scrie despre acest jurnal ca a fost infiintata de:

      "dissident journalist Georgy Gongadze founded Ukrainska Pravda (“Ukrainian Truth”) shortly before he was killed by Ukrainian security forces. The publication survived his death and became one of Ukraine’s most-respected news sites." 

      Iar germanii au zis NEIN intrarii Ucrainei in NATO.

      "2 days ago - BERLIN, April 21 (Reuters) - German Defence Minister Boris Pistorius rejected a quick decision on Ukraine's membership at NATO, the Western alliance that has supported Ukraine throughout its war with Russia, with member states supplying it with weapons. Kyiv wants the military alliance to offer it membership. "The door is open a crack, but this is not the time to decide now," Pistorius said late on Thursday on ZDF's Maybrit Illner program, adding that Ukraine was aware of the decision-making situation." 

    Titlul este de fațadă, ca să incite la lectură.

    Degeaba lăudatul Stoltenberg, spune și el ce poate ca să tragă spuza pe turta americană. 

    Singura chestie veridica e cea cu aderarea fără condiții a Ukr la NATO după terminarea războiului, indiferent de rezultatul lui. Care război se va prelungi cine știe până când. 

    Circul declarațiilor de ambele părți continuă. 

    Asistăm parcă la un scenariu de tragicomedie sau telenovelă cu regie și actori de doi cenți sau copeici :) 

    1. Tu esti filorusul care incearca din greu sa fie spiritual.

      Stai sa ma gadil! 

      Tu ești vaxofilul care s-a ciuruit la greu cu zeamă și se înțeapă în continuare în căutarea unor senzații tari. Gâdilare plăcută. Slava.

      Rusnacii fără acces la vaccinuri de calitate sunt și autorii propagandei sovietice pentru proști cu zeamă, vax și alte prostii de orci.

      De asta Rusnacia se bucură în continuare de COVID. :))))))))) 

      Efectele adverse grave există.

      Ești exemplul perfect. Experimentul continuă pe hamsterii creduli.

      Mai bine cere despăgubiri mari potrivit daunelor neuro suferite.  

      IQ-ul scăzut predispune la preluarea marotelor propagandei fără un minim raționament.

      Genetica nu poate fi ameliorată. E atât căt e. :)))))))))) 

      Hamstere, învârte-te pe rotita ca să îți consumi energia.

      Nenea doctorul vine acum să te înțepe cu zeama minune. Agitația o să dispară.

      O școală făcută pe bune, la timpul ei, mai mult ajută. :))))))

      Vezi și tu în ce situație ești acum.  

      De bune ce au fost vaccinurile Astra-Zeneca, ele au fost complet abandonate, desi sunt produsul Oxford, al Marii Britanii. Floarea apusului NATO.

      Mai sunt și altele, dogare!!! :))))))

      La fel de bune ca acest dezastru, zici. AZD1222 Vaxzevria este la fel de bun ca mRNA, dar toate foarte, foarte periculoase.

      Optimizezi raspunsul? Cauti replica perfecta? :))))))))

      Tu eviti raspunsul la intrebarea "ce s-a intamplat cu AZD1222". Dar admiti ca a fost un esec fiind prea periculos. Nicio problema, creatorii de la Oxford sustin ca este la fel de periculos ca Pfizerul. Dar vestul trebuia sa aleaga intre doua produse toxice, si l-au ales pe cel care promitea capacitate de productie mai mare. Ambele sunt la fel de toxice si produc un caz in 800 de vaccinati de efecte adverse grave.

    Din tot acest amalgam care denota o mare debandada la nivel global, singurul care nu a fost intrebat dar care va decide posibil altceva, este viitorul presedinte al SUA: D. Trump!

    1. Trump va avea multe polite de platit democratilor, dar isi va face timp sa puna la punct Rusia si Ucraina fara niciun dolar cheltuit de la contribuabili. China este marea lui pasiune...

      Asta e speranța putleriștilor? Că americanii vor vota din nou un dereglat incult? :))))))

      Să scape el de pârnaie și de subiecte porno. :)))))) 

      Puruleț putlerist, propaganda sovietică e la fel de utilă ca rahatul pe geam.

      Hamstere, taci și învârte roata.

      Nu te speria, ia zeama cu pâine sa nu ți se aplece.

      O sa fie bine. 

      Va fi bine pentru că vine vara și rămâne Rusia fără tinerei. Va fi excelent.

    OCCIDENTUL TINDE SĂ SACRIFICE UCRAINA DEFINITIV . FEDERAȚIA RUSĂ VA CONTINUA OPERAȚIUNEA MILITARĂ SPECIALĂ ÎN UCRAINA PÂNĂ LA INDEPLINIREA OBIECTIVELOR STABILITE INIȚIAL, INCLUSIV PRIN ESCALADAREA ACESTORA, DACĂ PROVOCĂRILE SUA, NATO ȘI UE VOR PERPETUA, PRIN MUTĂRI POLITICE ȘI MILITARE INEPTE ȘI IRESPONSABILE ! ÎN ACEST CAZ, ÎNTREAGA UCRAINĂ VA FI DISTRUSĂ ! ÎN ABSOLUT NICI O SITUAȚIE, JUCATE DE UCRAINA ȘI OCCIDENT, FEDERAȚIA RUSĂ NU POATE SĂ PIARDĂ ! ...

    1. Operațiunea militară supraspecială va continuă până când se mai usucă puțin solul. :)))))))

      Vă rad ucrainenii toți lăstarii!!! :))))))))) 

      Dacă nu ai suficiente cunoștințe, nu poți să faci previziuni logice și ... nu poți să gândești realist, ... MAI VEDEM ! Eventual ... tratează-ți, dacă se poate, ... CÂMPUL VIZUAL ! ...

      "FEDERAȚIA RUSĂ VA CONTINUA OPERAȚIUNEA MILITARĂ SPECIALĂ ÎN UCRAINA PÂNĂ LA INDEPLINIREA OBIECTIVELOR STABILITE INIȚIAL".

      Pai, initial, obiectivul lui Putin a fost sa cucereasca Kievul, in trei zile, deci nu mai poate indeplini obiectivele stabilite initial. 

      Si ma intreb, cati soldati rusi a stabilit initial Putin ca trebuie sa moara.

      Cred ca aici a depasit planul cu mult! 

      Minciuna troleasca a NATO. Obiectivul lui Putin nu a fost sa cucereasca Kievul in trei zile.

      Ba da, stiu si eu.

      Putin nu e bun decat de propaganda, dar de razboi e prost, prost de tot. Omoara oameni degeaba si ucraineni si rusi. 

      DA, AȘA ESTE ! FEDERAȚIA RUSĂ A FĂCUT LA ÎNCEPUT O DEMONSTRAȚIE DE FORȚĂ . AU ÎNCONJURAT KIEVUL ÎN 3 ZILE APOI SAU RETRAS . OCUPAREA KIEVULUI NU ESTE UN OBIECTIV ACTUAL AL FEDERAȚIEI RUSE . CÂND VA CONSIDERA CĂ ESTE NECESAR, ȘI FUNCȚIE DE PROVOCĂRILE UCRAINEI ȘI OCCIDENTULUI, O VA FACE ! CA LA RĂZBOI . FĂRĂ AȘA-ZISA PROTECȚIE A CIVILILOR, DACĂ NU PĂRĂSESC ORAȘUL ÎN URMA UNOR SOMAȚII ALE FORȚELOR ARMATE ALE FEDERAȚIEI RUSE ... DACĂ CINEVA SE VA OPUNE, FUNCȚIE DE EVOLUȚIA SITUAȚIEI, KIEVUL ȘI RĂMĂȘIȚELE ARMATEI UCRAINENE, ÎMPREUNĂ CU ARMAMAMENTUL TRIMIS DE OCCIDENT, ȘI ... CONSERVELE/BISCUȚII TRIMISE DE IOHANNIS, CIUCĂ ȘI AURESCU, VOR FI RASE DE PE SUPRAFAȚA PĂMÂNTULUI ! ...

      Ce bine stii tu, mai Nelule, ce vor face rusii! Te informeaza prin curier, ca sa-ti inmaneze si banii? Dar ei de unde stiu, vorbesc cu Mama Omida? Nelule, spune-ne cati rusi vor mai muri in acest razboi? S-o intrebe Putin pe Mama Omida, cati rusi mai trebuie sa moara in Ucraina?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb