Exportatorii de cafea din Brazilia văd în tarifele globale anunţate de preşedintele SUA, Donald Trump, o fereastră de oportunitate pentru a livra mai multe boabe de cafea robusta, în condiţiile în care rivalii lor internaţionali au fost loviţi de SUA cu tarife mai mari, transmite Reuters, de la care relatăm cele ce urmează.
Trump a impus tarife de 10% la importurile din Brazilia, în timp ce Vietnamului şi Indoneziei, primul şi al treilea producător mondial de cafea robusta, a impus tarife de 46%, respectiv 32%.
În acest context, Consiliul exportatorilor de cafea din Brazilia (Cecafe) apreciază că ar putea apărea unele oportunităţi pentru exportatorii brazilieni dacă industria cafelei din SUA nu va reuşi să pună cafeaua pe lista produselor scutite de la tarife, precum şi dacă Vietnamul nu va reuşi să obţină o eliminare a tarifelor care îl vizează, în cursul negocierilor bilaterale separate.
'Există oportunităţi, dar scenariul este mai degrabă unul de îngrijorare decât unul de câştiguri', a declarat directorul general de la Cecafe, Marcos Matos.
SUA au fost în 2024 cel mai mare cumpărător de cafea braziliană, cu o cantitate de 8,13 milioane de saci, fiecare cu o greutate de 60 de kilograme, potrivit Cecafe, adică 16% din exporturile totale de cafea ale Braziliei.
Vietnamul şi Indonezia au fost responsabili pentru aproximativ două milioane de saci de cafea cumpăraţi de piaţa din SUA, a spus Matos, adăugând că cea mai mare parte a exporturilor lor este compus din cafea de tip robusta.
În fiecare an, Brazilia, cel mai mare cultivator mondial de cafea, produce mai multă cafea Arabica, mai scumpă, decât robusta, sortimentul mai ieftin utilizat la prepararea cafelei instant şi a cafelei espresso. Cu toate acestea, experţii prognozează o diminuare a producţiei de cafea Arabica în 2025 şi o creştere semnificativă a producţiei de cafea robusta.
Cafeaua are tendinţa de a înregistra performanţe mai bune decât alte produse în perioadele turbulente, a spus Matos, care a dat drept exemplu perioada pandemiei de Covid-19, şi a adăugat că Brazilia se confruntă cu cele mai mici tarife posibile şi este în măsură să îşi menţină cota de piaţă în SUA, potrivit sursei citate.
'Cafeaua tinde să fie mai rezilientă în perioadele de crize economice, dar desigur că există unele limite', a spus Matos.
Cel mai bun rezultat ar fi includerea cafelei pe lista produselor scutite de tarife, a apreciat Matos, citând studiile care arată că orice import de cafea cu o valoare de un dolar generează 43 de dolari pentru economia americană. 'Încercăm să mergem pe varianta listei produselor scutite, demonstrând beneficiile pe care cafeaua le are pentru economie', a spus Matos.