Exporturile de aur ale Elveţiei către SUA, la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani

A.B.
Internaţional / 20 februarie

Exporturile de aur ale Elveţiei către SUA, la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani

Exporturile de aur ale Elveţiei au crescut în ritm anual în ianuarie, livrările către SUA atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, compensând livrările mai reduse către principalii consumatori, China şi India, arată datele publicate joi de autorităţile vamale din ţara cantoanelor, transmite Reuters.

Elveţia este cel mai mare centru global de rafinare a aurului şi un hub de tranzit pentru metalul galben. Datele privind exporturile furnizează informaţii privind tendinţele de pe piaţă.

În ultimele luni au crescut transferurile de aur din Elveţia către Statele Unite, din cauza temerilor că taxele vamale anunţate de preşedintele Donald Trump ar putea afecta livrările de aur.

Conform datelor autorităţii vamale elveţiene, exporturile de aur din ţară către SUA au crescut în ritm anual în ianuarie la 192,9 tone, de la 64,2 tone în decembrie. Este cea mai mare cantitate exportată într-o lună de când se publică datele, în 2012.

Trump nu a menţionat metalele preţioase ca ţintă a taxelor, dar din noiembrie, când s-a angajat să impună taxe vamale la bunurile importate din Canada şi Mexic, 20,4 milioane uncii troy de aur (636 tone metrice), în valoare de 60 miliarde de dolari la preţurile actuale, au fost livrate către pe bursa americană Comex.

Astfel, stocurile de aur ale Comex au urcat cu 116%, la 38 milioane uncii, cel mai ridicat nivel din martie 2021.

Cotaţia aurului a stabilit joi un nou record, pe măsură ce tensiunile geopolitice au crescut cererea de active sigure, iar, în paralel, traderii se uită spre semnalele că Rezerva Federală americană nu se grăbeşte să reducă dobânzile.

Uncia de aur a urcat joi până la un nou maxim istoric de 2.954,83 dolari, depăşind precedentul record stabilit miercuri. Există îngrijorări crescute că preşedintele Donald Trump ar putea pune capăt sprijinului SUA pentru Ucraina. Preşedintele american Donald Trump l-a catalogat miercuri pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski drept un ''dictator'' şi l-a avertizat pe acesta ''să se mişte repede'', pentru că altfel riscă să rămână fără ţară, scrie Bloomberg.

Metalul preţios a doborât record după record în acest an, după un avans de 27% pe parcusul anului 2024, pe fondul înmulţirii îngrijorărilor cu privire la politicile comerciale şi geopolitice ale lui Trump. Zilele trecute, analiştii băncii americane de investiţii Goldman Sachs Group Inc. şi-au majorat estimările referitoare la preţul aurului la finalul anului, de la 3.000 până la 3.100 de dolari uncia, pe fondul achiziţiilor peste aşteptări ale băncilor centrale.

În paralel, investitorii au analizat şi minutele de la ultima reuniune de politică monetară de la Rezerva Federală americană, care au reiterat punctul de vedere al oficialilor Fed că vor da dovadă de prudenţă când vine vorba despre majorarea dobânzilor, în contextul unei inflaţii persistente şi incertitudinilor economice. O diminuare a costurilor cu împrumuturile este un factor care este favorabil cotaţiei aurului, în condiţiile în care deţinerea de aur nu aduce dobânzi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb