Expoziţie EVENIMENT Nicolae Grigorescu la Art Safari Airport Museum

S.B.
Comunicate de presă / 20 mai 2021

Expoziţie EVENIMENT Nicolae Grigorescu la Art Safari Airport Museum

Din 20 mai, Art Safari şi Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti metamorfozează Art Safari Airport Museum într-o expoziţie EVENIMENT Nicolae Grigorescu, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Primul şi unicul muzeu de artă deschis pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă marchează 183 de ani de la naşterea marelui Grigorescu printr-o expoziţie care reuneşte câteva dintre cele mai emblematice lucrări semnate de fondatorul picturii româneşti moderne: "Ţărăncuţă cu basma albă", "En plein soleil", "Toamnă pe Valea Doftanei", "Stânci în pădurea Fontainebleau", "Peisaj la Câmpina", "Bivuac în Câmpia Dunării, Războiul pentru Independenţă", "Ţărăncuţă cu mărgele roşii", "Portret de nobilă", "Natură statică cu mere roşii", "Ţărăncuţă la fântână", toate din colecţii private.

Un milion de euro - aceasta este valoarea operelor pe care le găzduieşte în cadrul acestei spectaculoase expoziţii Art Safari Airport Museum, ceea ce îl transformă în cel mai valoros muzeu dintr-un aeroport din Europa. Cel mai scump exponat? Lucrarea "Ţărăncuţă cu basma albă". Aceasta a atins, în anul 2018, recordul absolut al pieţei de artă românească, fiind vândută la licitaţie cu suma de 340.000 de euro.

De altfel, pictorul Nicolae Grigorescu rămâne lider în topul celor mai bine vânduţi artişti la licitaţiile din România în anul 2017, cu vânzări totale de 726.193 de euro pentru 18 opere adjudecate.

Nicolae Grigorescu este şi va fi cel mai mare pictor român şi, totodată, artistul prin care pictura românească s-a sincronizat cu pictura europeană. Cu un portofoliu de peste 4000 de lucrări de artă, Grigorescu rămâne un simbol naţional. "Nu ştiu dacă mai e pe lume vreo ţară al cărei pitoresc să se oglindească aşa de limpede şi de puternic în opera unui artist; ceea ce pot spune e că Grigorescu, înfăţişând cum a înfăţişat, pe pânzele lui, podoabele şi sufletul patriei noastre, a făcut cu aceasta neamului nostru unul dintre acele preţioase daruri care iau loc între puterile active ale unei naţiuni" - Alexandru Vlahuţă despre Nicolae Grigorescu

"Cred că toţi cei care vor ajunge în ţara noastră prin acest aeroport au şansa să cunoască o parte a sufletului românesc şi prin această expoziţie. Nicolae Grigorescu este reprezentativ pentru pictura românească şi unul dintre cei care au contribuit, prin creaţiile lor, la identitatea noastră. Mai mult, un loc de tranzit devine un loc al cunoaşterii şi nu pot decât să felicit organizatorii. Arta trebuie să meargă spre publicul larg, atât în instituţii de cultură, cât şi în spaţii neconvenţionale", a declarat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

"Sintagma < Aeroportul Henri Coandă - principala poartă de intrare în ţară > este deja arhicunoscută, dar iată că, de data aceasta, aeroportul devine poartă către cultură, către simboluri esenţiale pentru identitatea noastră. Ne dorim ca, la plecare, pasagerii să rămână cu această amintire despre România şi să poarte în suflet această amprentă artistică. Suntem onoraţi să găzduim această expoziţie care promovează arta româneasca", a declarat Directorul General al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Cosmin Cătălin Peşteşan.

Art Safari şi Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti au inaugurat Art Safari Airport Museum pe data de 30 martie, în zona de îmbarcare a Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti.

Airport Museum a luat naştere din inţiativa comună a Art Safari şi a Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti şi este rezultatul unui parteneriat cultural prin care se doreşte promovarea artei româneşti, atât istorice, de patrimoniu, cât şi contemporane. Urmând modelul marilor aeroporturi din lume - San Francisco, Istanbul, Amsterdam ori Shanghai - care expun în terminalele lor importante exponate reprezentative pentru istoria şi arta ţării gazdă, vitrinele expoziţionale din aeroportul bucureştean vor contribui la comunicarea identităţii naţionale prin artă vizuală şi la înfrumuseţarea experienţei călătorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb