Strugurii sunt vedetele fiecărei toamne. În perioada 30-31 august, comuna Sânmartin va găzdui un eveniment deosebit dedicat strugurilor de masă şi de vin, oferind publicului şansa de a descoperi şi gusta peste 50 de soiuri nobile. Expoziţia este organizată cu un scop educativ, oferind participanţilor posibilitatea de a învăţa direct de la experţi despre diversele soiuri de struguri şi modul în care acestea pot fi cultivate cu succes.
• Eveniment educaţional
Daniel Boţa, organizatorul principal al expoziţiei, a subliniat că evenimentul este conceput pentru a aduce consumatorii în contact direct cu produsul, oferind o experienţă concretă şi palpabilă. "Este un altfel de eveniment, unul tangibil, concret, în care fiecare să aleagă ce soi de strugure e mai potrivit pentru personalitatea lui," a declarat Boţa în cadrul unei conferinţe de presă.
Pe lângă scopul comercial, organizatorii îşi propun să educe publicul prin activităţi practice, cum ar fi cursuri de legumicultură ecologică, tăierea viţei-de-vie şi introducerea în cultura vinului. Partenerii evenimentului includ Facultatea de Protecţia Mediului - Departamentul Agricultură şi Horticultură, Asociaţia pentru Cultura şi Civilizaţia Vinului Millesime, şi compania bihoreană Danvert.
• Degustări şi consultanţă pentru micii producători
Pe parcursul celor două zile, specialiştii de la Danvert vor oferi degustări gratuite de struguri şi must, alături de consultanţă pentru micii producători interesaţi de cultivarea soiurilor nobile. Acesta este un aspect esenţial, având în vedere că în judeţul Bihor există încă multe vii hibride, care nu oferă calitatea dorită. Prin intermediul expoziţiei, participanţii vor putea descoperi cele mai potrivite soiuri pentru zona lor şi vor primi sfaturi despre cum să înlocuiască viile hibride cu cele nobile.
• Soiuri Unice
În cadrul expoziţiei, vor fi prezentate atât soiuri de masă, cât şi de vin, inclusiv varietăţi rare şi unice, cum ar fi soiul Bakator, specific zonei Crişana. Printre soiurile de masă care vor fi disponibile pentru degustare se numără Eva, Comoara Panoniei, Muscatul de august, Italia, Afuz Ali şi Victoria. Pentru vin, vizitatorii vor putea degusta renumitele Fetească albă, Fetească regală, Fetească neagră, Traminer şi Pinot Gris, alături de soiuri apirene (fără sâmburi) precum Sultanina, Jupiter şi Regina Saba. Dorin Popa, preşedintele Asociaţiei pentru Cultura şi Civilizaţia Vinului Millesime, a explicat diferenţele esenţiale dintre strugurii de masă şi cei de vin, evidenţiind importanţa crocanţei şi a echilibrului dintre aciditate şi dulceaţă la soiurile de masă.
Citiţi aici despre compania Purcari Wineries PCL
• Viitor pentru agricultura locală
Mihai Cărbunar, un profesor specializat în legumicultură şi cultivator de struguri în sistem ecologic, a subliniat potenţialul Bihorului de a deveni un important producător de struguri de masă: "Cred că Bihorul are potenţial şi pentru strugurii de masă, ca să ieşim pe piaţă cu produs local de Bihor,".
Expoziţia va fi deschisă publicului între orele 8 şi 20, oferind o platformă pentru educaţie şi schimb de experienţe între producători, consumatori şi experţi în domeniu. Organizatorii speră să transforme acest eveniment într-o tradiţie anuală, cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene.
Expoziţia de struguri de la Sânmartin nu este doar o ocazie de a descoperi şi degusta soiuri de struguri de calitate, ci şi o oportunitate de a educa publicul despre importanţa culturii viticole. Evenimentul demonstrează angajamentul organizatorilor de a promova produsele locale şi de a îmbunătăţi calitatea producţiei viticole din Bihor. Cu un potenţial mare de dezvoltare, strugurii de masă şi cei de vin pot deveni un element central al agriculturii bihorene, contribuind la economia locală şi la sănătatea consumatorilor.