Extinderea Uniunii Europene, cu cele 10 noi state care au aderat la UE în luna mai 2004, a majorat diferenţele dintre salariile acordate în cele 25 state membre UE, potrivit unui studiu dat publicităţii la sfîrşitul săptămînii trecute de Oficiul european pentru statistică, Eurostat.
Studiul arată că în timp ce salariul mediu în ţările "bogate" din UE s-a ridicat la aproximativ 1.200 euro brut, în luna ianaurie 2005, în cele 10 noi state membre UE din Europa Centrală şi de Est s-a situat undeva între 100 şi 200 euro. Astfel, dacă se face un raport între Luxembourg, ţara din UE cu cel mai mare salariu minim pe economie, aproximativ 1.467 euro, şi Letonia, ţara din UE cu cel mai mic salariu minim pe economie, aproximativ 116 euro, raportul este de 1 la 13.
În schimb, studiul Eurostat arată că în materie de salariu minim pe economie, diferenţele în interiorul "vechilor" state membre s-a redus în prezent la raportul 1 la 3. Raportul reflectă situaţia între salariul minim pe economie din ţările "bogate" din UE, care cuprinde, printre altele, Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Olanda şi Belgia şi salariul din Spania, Portugalia şi Grecia, ţări care au aderat la UE în anii '80, unde acesta se situează undeva între 400 şi 700 euro. Germania şi ţările scandinave nu au un salariu minim pe economie fixat prin lege, astfel încît aceste ţări nu sînt incluse în studiul Eurostat.
Cu toate acestea, distanţa dintre salariile din noile şi vechile state membre se atenuează considerabil dacă se ţine cont de salarii în funcţie de puterea de cumpărare, adică ţinînd cont de costul vieţii în fiecare din cele 25 state membre UE. Acest factor este mai favorabil noilor state membre, unde costul vieţii este considerabil mai redus decît în vechile state membre. În aceast caz raportul între salariul din Luxemburg şi cel din Letonia este de 1 la 5.