Loteria română anunţă că extragerea specială a loteriei bonurilor fiscale va avea loc cu prilejul Anului Nou, sâmbătă, 31 decembrie 2016. La extragere participă bonurile fiscale emise între 17 aprilie şi 15 decembrie 2016. Fondul de premiere este de un milion de lei, sumă din care vor fi acordate cel mult 100 de premii, anunţă un comunicat de presă trimis Redcaţiei.
Selecţia câştigătorilor va fi realizată în două etape. Prima etapă va avea loc pe 31 decembrie, şi va consta în extragerea bilelor care vor desemna luna, ziua şi valoarea bonurilor câştigătoare. Dacă numărul cererilor de revendicare depăşeşte o sută, va fi organizată o a doua extragere, pentru desemnarea celor 100 de câştigători.
Extragerea va fi organizată în studioul TV al Loteriei Române, începând cu ora 17:30. Extragerea este publică şi va putea fi transmisă, în direct, de toate televiziunile interesate, prin preluarea semnalului audio-video de la studioul Loteriei Române.
Extragerea ocazională va avea trei etape, după cum urmează: în prima etapă va fi extrasă o bilă pentru determinarea lunii bonurilor câştigătoare; în cea de-a doua etapă va fi extrasă o bilă pentru determinarea zilei bonurilor câştigătoare; în cea de-a treia etapă vor fi extrase 3 bile pentru determinarea valorii bonurilor câştigătoare.
Rezultatele extragerii vor fi postate pe site-urile Ministerului Finanţelor Publice (MFP), al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi al C.N. "Loteria Română" (CNLR) pentru o perioadă de minimum 30 de zile. La extragere participă toate bonurile fiscale emise în perioada 17 aprilie - 15 decembrie 2016, fără a fi necesară înregistrarea prealabilă a acestora într-o bază de date.
Extragerea va fi realizată cu urnele şi bilele pe care Loteria Română le utilizează pentru tragerile loto şi va fi supravegheată de o comisie de tragere formată din câte un reprezentant al MFP, ANAF şi CNLR. Bilele şi urnele vor fi verificate în prezenţa comisiei înainte de extragere.
Cererile de revendicare pot fi depuse începând cu prima zi după efectuarea extragerii, timp de 30 de zile. Posesorii bonurilor câştigătoare trebuie să depună bonurile fiscale (în original), alături de copia actului de identitate şi de o cerere, la orice administraţie fiscală din structura ANAF.
Un bon fiscal este considerat câştigător doar dacă îndeplineşte cumulativ condiţiile prevăzute de lege, şi are înscrise elementele obligatorii care arată că a fost emis cu un aparat de marcat fiscalizat (de exemplu: logotipul şi seria fiscală ale aparatului de marcat electronic fiscal, data şi ora emiterii, precum şi numărul de ordine).
Fiecare unitate teritorială ANAF, la care se depun bonurile fiscale câştigătoare în prima etapă de selecţie, va elibera o copie a acestora cu menţiunea "conform cu originalul", pe care va fi scris numărul unic de înregistrare. Pentru asigurarea transparenţei, lista cu numerele unice de înregistrare ale cererilor de revendicare va fi publicată pe site-urile MFP şi ANAF. În situaţia în care, după finalizarea perioadei de depunere a cererilor de revendicare, lista centralizatoare cuprinde cel mult 100 de cereri, premiul de un milion de lei este împărţit persoanelor care le-au depus, după verificarea autenticităţii bonurilor câştigătoare.
Dacă în urma centralizării listei bonurilor fiscale pentru care s-au revendicat premiile se constată depăşirea numărului maxim de 100 de cereri de revendicare, va fi organizată a doua extragere în vederea determinării celor 100 de câştigători.
În cazul realizării celei de-a doua etape de selecţie în cadrul Loteriei bonurilor fiscale, va fi extras un număr din lista numerelor unice de înregistrare atribuite bonurilor pentru care au fost revendicate premii. Şi această extragere va fi realizată cu urnele CNLR şi va fi televizată, iar organizarea acesteia urmează să fie anunţată ulterior.
Numărul extras în cadrul acestei trageri va fi primul câştigător.
Pentru desemnarea celui de-al doilea câştigător, se aplică crescător la primul număr extras un pas care are valoarea egală cu ziua emiterii bonului fiscal câştigător. Pentru aflarea celorlalţi câştigători, pasul se adună succesiv la numărul desemnat anterior ca fiind câştigător.
Dacă în urma aplicării acestei proceduri de selecţie se depăşeşte numărul unic maxim atribuit bonurilor fiscale din listă, următorul număr câştigător din listă este dat de diferenţa dintre suma determinată prin aplicarea pasului la baza de referinţă şi numărul unic maxim atribuit şi va continua cu aplicarea pasului până la stabilirea numărului maxim de premii prevăzut de legislaţia în vigoare.
În procesul de aplicare a pasului, numerele selectate ca fiind câştigătoare sunt eliminate din listă.
După stabilirea celor 100 de bonuri fiscale câştigătoare, acestea vor fi centralizate şi transmise în termen de două zile către ANAF în vederea încărcării rezultatelor în "Baza de date privind Loteria bonurilor fiscale", respectiv pentru verificarea autenticităţii bonurilor fiscale câştigătoare de către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, prin direcţiile regionale.