Gigantul energetic american, Exxon Mobil Corp, a anunţat ieri seara, că a semnat un acord pe 20 de ani pentru a furniza gaze naturale Zhejiang Energy din China, transmit DPA şi Reuters.
Conform acordului, Exxon va furniza anual un milion de tone metrice de gaze naturale lichefiate (LNG) "pentru a ajuta la satisfacerea necesităţilor energetice ale Chinei", se arată într-un comunicat al firmei americane.
Zhejiang Energy va construi un terminal în Wenzhou pentru a primi gazele, valoarea investiţiei fiind de nouă miliarde de yuani (1,34 miliarde de dolari). Partener al terminalului va fi compania energetică de stat Sinopec din China.
Nu au fost date publicităţii informaţii privind ritmul livrărilor sau preţul.
Anul trecut, statul asiatic a importat 53 de milioane de tone de LNF, conform publicaţiei China Daily.
Exxon Mobil îşi extinde portofoliul de LNG, inclusiv din proiectele aflate în derulare în Mozambic, Papua New Guinea, Qatar şi SUA.
Luna trecută, Exxon Mobil Corp a anunţat că anul viitor intenţionează să îşi majoreze cheltuielile de capital cu 10% până la 16%, semn că grupul vrea să îşi restabilească producţia de petrol şi gaze naturale în pofida presiunilor venite de la investitori pentru majorarea recompenselor, mai scrie presa.
Exxon Mobil estimează un avans de 4 miliarde de dolari în acest an al cheltuielilor sale de capital, care ar urma să ajungă la 30 de miliarde de dolari. Anul următor, Exxon se aşteaptă la cheltuieli între 33 şi 35 de miliarde de dolari şi între 30 şi 35 de miliarde de dolari în următorii ani, până în 2025.
"Societatea are nevoie ca noi să facem aceste investiţii. Poate cel mai mare risc cu care se confruntă industria petrolieră în prezent este nivelul scăzut al investiţiilor", a spus Darren Woods, conform Reuters.
În apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, companiile ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.
OMV Petrom îşi doreşte foarte mult să continue proiectul de gaze din Marea Neagră, însă, deocamdată, nu se întrunesc condiţiile necesare pentru a fi luată decizia de a merge mai departe, a declarat, la finele lunii februarie, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.