EY Attractiveness Survey: Ţara noastră a înregistrat o creştere de 86% a numărului de proiecte ISD în 2022

F.D.
Miscellanea / 18 decembrie 2023

Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România

Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România

România a înregistrat o creştere de 86% a numărului de proiecte ISD în 2022, ceea ce o situează pe locul al cincisprezecelea în rândul celor mai atractive destinaţii europene pentru investiţii, în urcare cu şapte locuri faţă de anul precedent, se arată în studiul de atractivitate EY România, efectuat în prima parte a anului 2023.

Deşi România nu este izolată de turbulenţele economice şi geopolitice globale, a dat dovadă de o rezilienţă mai mare decât ţările vecine şi a înregistrat o redresare accentuată a investiţiilor străine începând cu 2020. ISD au totalizat 10 miliarde de euro în 2022, o creştere de 12,3% faţă de recordul de 8,9 miliarde de euro din anul precedent.

România rămâne încă în urma Poloniei şi Serbiei în rândul pieţelor din Europa Centrală şi de Est. Cu toate acestea, investitorii au spus că sunt mai încrezători în perspectivele de evoluţie şi 63% dintre cei intervievaţi au declarat că intenţionează să investească în România în 2023, faţă de 53% la momentul sondajului din 2022.

Această încredere sporită s-a reflectat şi în faptul că aproape de două ori mai mulţi lideri de business au spus că intenţionează să investească peste 100 milioane de euro în 2023 (14%) în România, aproape dublu faţă de anul trecut (7%). Majoritatea (72%) au rămas, totuşi la intenţia de a investi mai puţin de 10 milioane de euro.

Dezvoltarea unor proiecte de investiţii bancabile şi scalabile este esenţială pentru transformarea economică a României în următorii ani. Fondurile în valoare de 80 miliarde de euro disponibile prin programele UE pentru intervalul 2021-2027 ar trebui să fie catalizatorul schimbării şi să acţioneze ca un multiplicator prin stimularea unor investiţii suplimentare din partea sectorului privat. Provocarea constă în faptul că România nu are un palmares bun în absorbţia unor astfel de fonduri.

Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România şi Moldova şi Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală şi de Sud-Est şi Regiunea Asiei Centrale: "În ciuda provocărilor globale, România demonstrează o remarcabilă rezilienţă economică şi un grad ridicat de atractivitate pentru investiţii. Cu o creştere impresionantă a investiţiilor străine directe, ţara noastră se afirmă ca un pol esenţial pentru investitori, oferind oportunităţi excelente în sectoare cheie, precum tehnologia, sustenabilitatea şi energiile regenerabile. Acesta este momentul ca România să-şi consolideze poziţia pe harta investiţională europeană".

Proiectele ISD 2022 au fost foarte concentrate în cinci oraşe, care au atras 71% din totalul proiectelor. Bucureşti (35%) a rămas destinaţia preferată de investitori, urmat de Iaşi (13%), Cluj-Napoca (12%), Timişoara (7%) şi Braşov (4%). Investiţiile în patru dintre aceste oraşe au fost, de asemenea, foarte concentrate într-un singur sector, software şi servicii IT: 63% în Cluj-Napoca, 60% în Timişoara, 48% în Bucureşti şi 33% în Iaşi.

Germania s-a clasat pe primul loc în rândul ţărilor care au investit în România în 2022, atât ca număr de proiecte, cât şi ca număr de locuri de muncă create. Pe primele trei locuri în topul numărului de investiţii s-au situat şi Statele Unite ale Americii (SUA) şi Elveţia, în timp ce Serbia şi Irlanda au ocupat, la egalitate, locul al doilea ca număr de locuri de muncă create. Cele cinci proiecte în care au investit Serbia (4) şi Irlanda (1) au creat fiecare câte 1.000 de noi locuri de muncă în sectorul software şi al serviciilor IT.

O modalitate de a debloca potenţialul României pentru atragerea de ISD

Deblocarea potenţialului de creştere al întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), care reprezintă motorul economiei româneşti, este esenţială pentru menţinerea poziţiei competitive a României pentru investiţii. Susţinerea IMM-urilor a fost invocată ca fiind principala prioritate de către respondenţii din studiu (45%), urmată de sprijinirea sectorului de tehnologii avansate şi a inovării (38%), multe din aceste firme fiind în faza de start-up şi scale-up în economia IMM-urilor. Având în vedere că investitorii globali şi, din ce în ce mai mult, consumatorii, acordă o atenţie tot mai mare măsurilor ESG adoptate de companii (34%), este esenţial ca România să promoveze pe plan intern politici şi atitudini de protecţie a mediului şi să se asigure că fiecare oportunitate de investiţii respectă aceste criterii .

Ce factori modelează atractivitatea României ca destinaţie pentru investiţii

România ar trebui să îşi valorifice punctele forte în materie de competitivitate şi, în acelaşi timp, să ia măsuri rapide pentru a găsi soluţii în domeniile în care investitorii consideră că are un dezavantaj. Sectorul software şi al serviciilor IT a reprezentat fundaţia investiţiilor străine directe în ultimii ani şi, în acest context, este important ca România să continue să dezvolte competenţele digitale şi mediul propice necesare pentru a asigura disponibilitatea forţei de muncă de care au nevoie viitorii investitori străini. În acelaşi timp, România trebuie să facă mai multe eforturi pentru a îşi consolida reţeaua de startup-uri tehnologice şi instituţii de cercetare, să asigure o mai bună protecţie a drepturilor de proprietate intelectuală şi să încurajeze guvernul şi autorităţile de reglementare să stimuleze transformarea digitală. Acordarea importanţei cuvenite acestor factori este esenţială pentru a susţine investiţiile străine directe în sectorul de tehnologii avansate din România.

Deşi războiul din Ucraina nu a fost identificat ca un factor de impact asupra planurilor de investiţii ale respondenţilor în studiul din 2023, aceştia au indicat apartenenţa României la Uniunea Europeană şi NATO ca fiind cel mai important atu al său (28%). Acest lucru demonstrează că preocupările legate de securitate rămân prioritare şi că investitorii percep că apartenenţa la aceste organizaţii are o pondere semnificativă în atractivitatea unei ţări, în special în perioadele de incertitudine. România joacă un rol important în sistemul economic şi de securitate al Europei, având posibilitatea de a-şi îmbunătăţi şi mai mult poziţia prin maximizarea utilizării fondurilor disponibile pentru a susţine transformarea şi a spori rezilienţa în aceste domenii.

Pentru ca România să îşi menţină poziţia competitivă şi să îşi amelioreze în continuare atractivitatea în rândul investitorilor semnificativi la nivel european, este esenţial să stimuleze dezvoltarea economică şi tehnologică, să reducă birocraţia şi să se asigure că investitorii consideră cadrul juridic al ţării ca fiind transparent şi stabil. Acest lucru va contribui la crearea unui mediu favorabil pentru investitori, crescând probabilitatea ca numărul proiectelor de investiţii să crească peste nivelul record anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb