Perspectivele slabe privind evoluţia cererii interne şi, implicit, a fluxurilor comerciale din pieţele emergente sunt de aşteptat să genereze un ritm mai mic de creştere a PIB-ului acestor economii în 2014, se arată în raportul trimestrial EY - Rapid-growth markets forecast (RGMF).
Rain Newton-Smith, Consultant economic senior EY pentru Rapid-Growth Markets Forecast, a declarat: "Previziunile noastre pentru pieţele emergente au fost revizuite în scădere semnificativă faţă de iulie 2013. În ciuda creşterii constante din ultimii câţiva ani, pieţele emergente au fost grav afectate de presiunile externe. Scăderea cererii interne şi îngrijorările legate de deficienţele structurale vor contribui, de asemenea, la încetinirea creşterii".
Potrivit unui comunicat remis redacţiei, intrarea în zona de risc a determinat o depreciere accentuată a multor monede din pieţele emergente, o creştere bruscă a costului obligaţiunilor şi performanţe slabe ale acţiunilor. Conform studiului EY, pentru anul viitor este de aşteptat o creştere de doar 4,7%, considerabil mai mică decât valoarea de 5,7% prognozată în iulie 2013. Această scădere este determinată de revizuirile în scădere pentru America Latină şi Asia.
"Guvernele statelor emergente trebuie să introducă reforme structurale şi să relaxeze restricţiile de reglementare pentru a restabili încrederea investitorilor. Ar fi oportun ca aceste măsuri să fie demarate acum, de vreme ce S.U.A. şi-a amânat recent programul de relaxare a politicilor monetare pentru anul viitor şi se observă un optimism sporit în pieţele dezvoltate care poate genera fluxuri de capital către pieţele cu creştere rapidă. Este crucial pentru pieţele emergente să profite din plin de deprecierea monedelor lor pentru a obţine beneficii în sectoarele care exportă şi să devină mai competitive prin operarea schimbărilor de politici care se impun", arată raportul EY.
"India, Indonezia, Turcia şi Brazilia se confruntă atât cu deprecierea bruscă a monedelor lor, cât şi cu înăsprirea politicilor monetare, pe fondul unei creşteri slabe ca urmare a presiunilor externe. Toate aceste ţări, la fel ca Argentina şi Egipt, prezintă elementele de vulnerabilitate ale monedei şi sunt sensibile la alte crize financiare, potrivit hărţii cu puncte fierbinţi realizată în cadrul studiului. Aceasta face un clasament al pieţelor emergente vulnerabile în funcţie de şapte indicatori de risc", potrivit sursei citate.
Prin contrast, ţările din Orientul Mijlociu, cum ar fi Arabia Saudită, Qatar şi Emiratele Arabe Unite înregistrează o creştere robustă, cu rate scăzute ale datoriei guvernamentale şi ale datoriei externe, precizează analiştii EY.