Fabrica Nokia din Jucu, una dintre cele mai ecologice clădiri din lume

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 28 octombrie 2009

Fabrica Nokia din localitatea Jucu (Cluj) a fost certificată de către U.S. Green Building Council (USGBC) cu distincţia LEED Gold, prin care devine una dintre cele mai ecologice clădiri din lume, se arată într-un comunicat oficial al companiei finlandeze.

Odată cu acordarea acestui titlu, fabrica din România a grupului Nokia devine prima clădire din România aleasă drept lider global în domeniul design-ului şi al construcţiei ecologice.

Potrivit sursei citate, fabrica Nokia din Jucu este una dintre puţinele clădiri din lume care a obţinut certificarea LEED Gold şi primul imobil din România recunoscut de USGBC pentru soluţiile ecologice implementate.

La nivel mondial, campusul Nokia din Beijing, China, a fost prima unitate Nokia care a obţinut certificarea LEED Gold, în anul 2008.

Fabrica din Jucu încorporează o gamă de soluţii inovatoare şi sustenabile, precum: economisirea de energie, utilizarea eficientă a apei, transport sustenabil, mediu de lucru superior şi reciclare. De altfel, aproximativ 30 la sută dintre materialele utilizate pentru construirea fabricii erau compuse din materiale reciclate şi materiale adiţionale obţinute local. În plus, aproximativ jumătate dintre deşeurile produse în urma construcţiei au fost recuperate şi reciclate.

USGBC recunoaşte, de asemenea, cele mai bune practici Nokia privind sistemul de gestionare a deşeurilor, care include reciclarea materialelor precum deşeurile de producţie, carton, hârtie, plastic, sticlă şi metale.

Fabrica Nokia din Jucu reprezintă o investiţie de 60 de milioane de euro în România, fiind construită în 2007 şi finalizată în septembrie 2008.

La ora actuală, Nokia este unul dintre cei mai importanţi investitori în domeniul telecomunicaţiilor din România.

În perioada aprilie-iunie 2009, Nokia a înregistrat, la nivel global, un profit net de 380 milioane de euro, în scădere cu 66% faţă de 1,1 miliarde euro în perioada similară a anului trecut. Totodată, cifra de afaceri a scăzut cu 25%, până la 9,91 miliarde euro.

Nokia a livrat 103,2 milioane telefoane mobile în trimestrul al doilea, în scădere cu 15 procente, în timp ce preţul mediu de comercializare a telefoanelor Nokia a scăzut la 62 de euro de la 74 de euro anul trecut.

Forul care a certificat fabrica Nokia de la Jucu, U.S. Green Building Council, are sediul în Washington D.C. şi conţine o comunitate ce include 78 de afiliaţi locali, peste 20.000 de companii şi organizaţii membre şi peste 100.000 de profesionişi acreditaţi LEED.

Consiliul conduce un grup de companii de construcţii de o diversitate surprinzătoare, precum şi militanţi ecologişti, corporaţii şi organizaţii non-profit, oficiali şi cetăţeni implicaţi, profesori şi elevi.

Conform statisticilor, clădirile din SUA sunt responsabile pentru 39% din emisiile de CO2, 40% din consumul de energie, 13% din consumul de apă şi 15% din PIB-ul anual.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu comunic

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb