Fabrici clandestine de ţigarete, descoperite de poliţişti

G.D.
Miscellanea / 14 iulie 2022

Fabrici clandestine de ţigarete, descoperite de poliţişti

La datele de 12.07.2022 şi 14.07.2022, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, ITPF Iaşi şi ITPF Sighetu Marmaţiei, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de combatere a macro-criminalităţii economico-financiare, brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Târgu Mureş şi Iaşi,au efectuat 20 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Ilfov, Iaşi, Suceava, Botoşani şi Bistriţa Năsăud în vederea destructurării unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de producerea de produse accizabile care intră sub incidenţa regimului de antrepozitare, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, contrabandă în modalitatea înstrăinării sub orice formă a mărfurilor aflate în tranzit vamal şi trafic de droguri de risc, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, în cauză, s-a reţinut că, în cursul anului 2020, pe teritoriul României s-a constituit şi a acţionat în mod coordonat un grup infracţional organizat, compus din cetăţeni români şi ucraineni, specializat în activităţi de producere clandestină de ţigarete. În acest scop, membrii grupului au înfiinţat pe raza judeţului Iaşi o fabrică de producere de ţigarete, sub diferite mărci de producător bine cotate, dotată cu o linie de producţie foarte performantă şi cu un nivel ridicat de calitate a ţigaretelor rezultate.

Tutunul necesar prelucrării şi producerii ţigaretelor contrafăcute era introdus în ţară de către membrii grupului sub aparenţa realizării unor activităţi de tranzit, având ca destinaţie finală beneficiari din Ucraina. În realitate, tutunul era transportat şi depozitat în incinta fabricii clandestine din judeţul Iaşi, iar tranzitul mărfii era ulterior închis fictiv.

În procesul de realizare a ţigaretelor contrafăcute, membrii grupării aduceau în România grupuri de cetăţeni ucraineni, care erau cazaţi în incinta fabricii clandestine, iar după finalizarea procesului de producţie aceştia se întorceau în Ucraina.

Cantităţile de ţigări astfel contrafăcute erau ambalate şi comercializate en-gros către diferiţi clienţi ai grupării, subliniază sursa citată.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate în cauză au fost identificate mai multe linii de producere clandestine de ţigarete, cantitatea de 1,5 tone de tutun pregătit pentru prelucrare, 2.319.000 de ţigarete, fără timbru fiscal de acciză, 10.000 de ţigarete vrac, 227 de cutii conţinând blanchete (cartoane), 2 cutii cu pulbere de tutun, rezultată din procesul de producţie, 123 de bucăţi carton din interiorul pachetului, 359 de role hârtie şi 364 de bucăţi folie transparentă de 12 cm.

În cursul zilei de 12.07.2022 a fost indisponibilizat un autocamion în care erau transportate ţigări contrafăcute, încărcate de la fabrica clandestină din judeţul Iaşi, disimulate prin metoda capac, ocazie cu care au fost depistate 480 baxuri a câte 80 cartuşe fiecare bax, totalizând astfel un număr de 384.000 pachete ţigări, reprezentând 7.680.000 ţigarete.

De asemenea, a rezultat că unii dintre membrii grupului infracţional organizat şi-au extins activitatea infracţională pe linia traficului de droguri de risc, la una dintre percheziţiile domiciliare fiind depistată cantitatea de 7.5 kg de canabis destinat comercializării.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Structura Centrală au fot conduse, în vederea audierii, un număr de 13 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale, faţă de 12 din acestea dispunându-se măsura reţinerii.

Acţiunea beneficiază de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de combatere a macro-criminalităţii economico-financiare, brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Târgu Mureş şi Iaşi şi poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, ITPF Iaşi şi ITPF Sighetu Marmaţiei, Autoritatea Vamală Română şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei "Vlad Ţepeş".

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie, se mai arată în comunicat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb