Fabricile de ştiri

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 21 octombrie 2010

"Manipularea publicului nu-i de interes public".În emisiunea "Sinteza zilei" de luni, Mihai Gâdea a spus:"Astăzi au fost publicate o serie întreagă de stenograme, de discuţii între un patron al unui post de televiziune şi diverşi ziarişti.În mod normal, eşti tentat să priveşti către acea chestiune şi să o comentezi.Însă, te întrebi dacă nu cumva un astfel de gest este destul de nepotrivit, în condiţiile în care acelea sunt nişte convorbiri private, nu au legătură cu niciun dosar, direct, nu există niciun fel de justificare care să presupună interesul public pe o astfel de chestiune şi te întrebi dacă nu cumva este poliţie politică".

"Manipularea publicului nu-i de interes public".În emisiunea "Sinteza zilei" de luni, Mihai Gâdea a spus:"Astăzi au fost publicate o serie întreagă de stenograme, de discuţii între un patron al unui post de televiziune şi diverşi ziarişti.În mod normal, eşti tentat să priveşti către acea chestiune şi să o comentezi.Însă, te întrebi dacă nu cumva un astfel de gest este destul de nepotrivit, în condiţiile în care acelea sunt nişte convorbiri private, nu au legătură cu niciun dosar, direct, nu există niciun fel de justificare care să presupună interesul public pe o astfel de chestiune şi te întrebi dacă nu cumva este poliţie politică".

"Fabrica de ştiri" a devenit, de trei zile, cel mai nefericit titlu care putea fi inventat pentru o emisiune a televiziunii "Realitatea".

După publicarea stenogramelor care arată că Vîntu a cerut directorilor trustului să-i transforme organele de presă în executanţi ai ordinelor în propriul interes, "Fabrica de ştiri" se înţelege că fabrică ştiri.

Este ruinător pentru credibilitatea unei televiziuni de ştiri.

În una dintre stenograme, Vîntu îi spune şefului "Realităţii TV", Sergiu Toader, că, după eşecul lui Geoană la prezidenţiale, credibilitatea trustului său de presă s-a prăbuşit, dar nu atât de jos pe cât s-au dus televiziunile "Antena" ale lui Dan Voiculescu.

Vîntu spune că a menţinut nişte "supape" ("Radio Guerrilla", Radio "Realitatea FM" şi gazeta "Academia Caţavencu") pe care nu le-a antrenat în lupta contra lui Băsescu. (se înţelege de aici că, spre deosebire, Voicules-cu şi-a băgat toate forţele mediatice în acest război antiprezidenţial).

Vîntu confirmă, astfel, similitudinea dintre acţiunile deliberate de manipulare ale celor două trusturi de presă.

Are valoare, doar, prin explicitul confirmării, pentru că publicul o observase, oricum.

Prăbuşirea de acum a credibilităţii trustului "Realitatea", sub şocul stenogramelor, antrenează şi televiziunile "Antena", unde toată lumea înţelege că Voiculescu a pus la punct acelaşi sistem de manipulare cu cel al lui Vîntu.

Aproape două treimi din mass-media "centrală" a devenit necredibilă.

În acest context, tânărul "domn Gâdea" de la Antena 3 susţine, în clar, în emisiunea "Sinteza zilei" de luni, că stenogramele care confirmă manipularea n-ar fi...de interes public.

Adică, manipularea publicului nu este de interes public.

"Domnu` Gâdea", cred că susţinerile dumneavoastră chiar că nu mai interesează publicul.

Europa cade de pe piedestal

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. domnu' gadea nu prea gandea, domnu'

    Make, in emisiunea aia Gadea a cerut telespe4ctatorilor sa zica ce convorbiri private ar mai dori sa asculte, intre v\cine si cine, ca sa faca un top. Vorba lui, in mod normal esti tentat sa-i ceri sa difuzeze convorbirile private dintre Voiculescu si Gadea. Dar Gadea era linistit, pentru ca Voiculescu nu stie sa vorbeasca. El ii articuleaza doar "mars" si "aport" lui Gadea, care alearga de colo colo si latra bucuros si "fa (frumos)" lui Vrinceanu, care se ridica din patru labe.

    1. Oamenii astia, dupa ce ca nu-s ziaristi si deseori dau semne ca, in mod sincer, sint incapabili de gindire, se mai cred si eroi in "lupta cu dictatorul". Foarte convenabil, prosti, inculti, eroi si cu banii-n buzunar. Cum sa le mai pui si "probleme de constiinta"?!

    make nu te intereseaza interceptarile pentru ca tu vorbesti direct cu cei ce asculta telefoane atunci cind iti dau rezumatul viitorului articol.Vezi ca in citeva zile trebuie sa critici intreg poporul.Pacat ca un ziar strict economic a devenit tribuna unor analfabeti economic(orange party).Banuiesc ca platesc bine din banii furati de la noi.Sa va luati luminari de ei>

    1. erau prea multe opinii pozitive si ai zis sa echilibrezi tu situatia. poate data viitoare o sa combati mai inteligent....

      nu fi trist...o sa se intoarca si red party cu (si) ai lor analfabeti...ai putintica rabdare neicusorule...

    Vantu este rau, este evident pentru oricine, dar ma intreb cine este mai rau? As dori niste stenograme Basescu- Udrea, Basescu-Boc, daca se poate si ceva cu Videanu.

    Eu zic sa infiintati o pagina politica si sa va scrieti acolo opiniile.Vad ca toata mass-media economica s-a transformat inr-una politica.Oricum n-ar fi un lucru rau ca mandatul presedintelui sa fie din nou de 4 ani si procurorii sa fie independenti numiti si nu politic, iar serviciile secrete sa apere interesul ROMANIEI si nu al celor de la putere sau pe cel personal, iar CONSTITUTIA sa fie RESPECTATA LITERA CU LITERA!!!

    corect nenicule make???!  

    1. Stimate domnule "take',cititi,va rog,titulatura acestei pagini.Este sus de tot,scris cu albastru,deasupra titlului articolului.

      In rest,da,am opinii similare cu ale dumneavoastra,poate,doar,un pic mai radicale;de exemplu,sint un admirator al democratiei directe antice ateniene,unde seful cetatii,echivalentul presedintelui, avea un mandat nu de cinci ani,nu de patru si nici de unul,ci de o zi,fiind investit doar cu sarcini simbolice,reprezentative,lipsi t de orice putere.Durata mandatului politic devenea cu atit mai lunga,cu cit functia era situata mai jos in ierarhie si mai usor de controlat de cei guvernati. 

      Democratiile reprezentative sint o porcarie,justificate penibil prin adagioul "este cel mai prost sistem,dar nu avem altul mai bun",prin apel la aritmetica dupa care n-ar exista un stadion suficient de incapator in care sa intre o natiune intreaga sa voteze,concomitent.Argumentul a fost fals si pe cind nu exista electricitate,dar cu atit mai abidir in epoca radioului,televiziunii,interne tului si telefoniei mobile. 

      Vreau sa spun,stimate domnule "take",ca desi,in principiu,sint de acord cu dumneavoastra,ne-am putea,totusi, lipsi de functia de presedinte al tarii,dar si de parlament.

      Bine,hai sa fac o concesie;le-am putea mentine ca ornament istoric, cu cite un mandat de o ora pe an,de Revelion,sa voteze motiunea "An nou fericit!!" 

      Rusine.Esti unul dintre cazurile cind mutra corespunde perfect cu standardul intelectul si anume troglodit(omul cavernelor).

      Rusine.Esti unul dintre cazurile cind mutra corespunde perfect cu standardul intelectul si anume troglodit(omul cavernelor).

    Unii sunteti de groaza, domne daca interceptarile aduc la cunostinta tuturor ca un post de televiziune sau altul ( ziar, radio, etc) ca manipuleaza de ce nu sunt in ordine? Tocmai fac un bine sa stie omul de unde sa se informeze corect. Cei care sunteti impotriva probabil ca sunteti inregimentati politic. Lasati vrajelile , aici nu aveti ce combate...

    realitatea,antena=opozitie;

    b 1,tvr1,etc=putere 

    Draga Make. te opresti cu rationamentul la mijloc, ca toti probasestii care aveti dubla masura. Zici dumneata "de ce sa nu citim stenogramele?" ca sunt totusi de interes public. Ia chiar sa le citim. Uite, ca sa te ajut te trimit direct la sursa de foc> stenograma cu Buscu. Ia citesti'o si vezi daca nu cumva rezulta din acea stenograma ca SI TABARA ADVERSA FACEA ACELEASI MISCARI. Da stiu, de acolo nu avem stenograme, deci nu putem dovedi. Foarte public interesul. DACA TOT L'AU ASCULTAT PE VANTU, de ce nu'mi da si stenogramele lui cu basescu??? cat despre Gadea, inainte de a da verdicte, uita'te pe audiente si zi dup'aia ce si cum intereseaza publicul

    1. Exista trei persoane:intia, a doua si a treia. Dumneavoastra o eliminati pe ultima si va saraciti posibilitatile de exprimare.

      Acceptati,va rog,ca exista si oameni care nu sint nici antiprezidentiali,nici proprezidentiali, ci reactioneaza dupa cum ii taie capul. Nu stiu sa vorbesc despre mine la a treia persoana (tipul asta de exprimare este propriu capetelor incoronate), dar nu sint fan Basescu si nu mi-am gasit un ideal politic nici in restul spectrului (cuvintul exprima bine ce simt in fata politicienilor). 

      Absolut evident ca la B1 se petrece acelasi lucru ca si la Vintu si Voiculescu,dar cu semn schimbat. 

      Audientele?! 

      Stima te domnule "Natafletz",interesati-va, va rog cine,cum si pentru cine lucreaza societatea de masurare a audientelor si spuneti-ne "dup'aia" daca publicul crede ceva din ce spune Gadea. 

      Va imaginati ca daca mass-media este intratit de putreda,la dreapta si la stinga,sus si jos,in fata si in spate,atunci masurarea audientelor a mai ramas sa-si faca treaba onest?

      Ei, draga "Natafletz"?! 

      Nene Make. Sa nu'ti fie cu suparare dar eu nu impartasesc ideea ca massmedia e "atat de putreda". daca ar fi asa, dialogul nostru n'ar avea nicio relevanta, nu? Nu stiu ce meserie ai la baza dar eu la scoala am invatzat sa despic firul in mai mult de 4. Imi pare rau sa'tzi spun dar e o DIFERENTA MAJORA INTRE MANIPULARE SI OPTIUNE POLITICA. Eu chiar ma uit la emisiunile A3 si atentie, spre deosebire de dumneata, eu nu'mi reneg subiectivismul. Da, eu sunt ANTI-BASESCU pana'n prasele...Si? Pe analiza de text iti spun da Gadea face manipulare, dar tot pe analiza de text itzi spun ca BADEA NU FACE MANIPULARE (in termenii definiti in manualul manipularii) ...ca daca opinia lui manipuleaza audienta, asta e altceva... Si acuma, ca sa intelegi de ce am bagat textul de mai sus... Un patron de presa poate cere subordonatilor o anumita linie. NU E ASTA ASA DE PUTRED PE CAT CREZI. Cata vreme piata e libera poate sa existe si Realitatea si B1. D'aia pica si ultimul dumitale argument ca e de interes public sa asculti discutiile private ale unui mogul. E chiar total incorect pentru ca atunci cand o discutie are o miza trebuie sa auzi si cealalta parte. Ce'ar fi ca dupa ce mi'ai sccris dumneata spechul cu nu esti nici pro nici contra sa apara o stenograma in care dumneata ii povestestesti consoartei dumitale cu cine ai votat? Ar mai fi valabila proclamatia? Ca banuiesc ca ai votat totusi, si in cabina ai avut o optiune, nu? Nu dupa cifrele date de cineva pe post iti dai seama de audiente, nene make... cifrele alea nu spun nimic, notorietatea in schimb "se vede" cu ochiul liber. Badea, de exemplu, e trimis la alte emisiuni din trust sa se prosteasca si acolo. DE CE? fiindca mint masuratorii? ca se roaga el de aia sa'l primeasca? Crezi ca'i lipseste expunerea? ...

      Daca mai vrei itzi mai spun. Adevarata manipulare e exact difuzarea stenogramelor si DUMNEATA AI MUSCAT CA ULTIMUL GUVID... Ce vrei sa'mi spui, ca te asteptai ca Vantu sa joace solitaire la trustul lui? Vantu e rechin, se duce unde miroase a sange, asa fac si ceilalti si un om inteligent, nemanipulabil STIE ASTA fara sa vada stenograme. In schimb un om manipulabil poate sa creada ca Vantu traieste pentru a'l distruge pe Basescu si cand colo Vantu i'a FACUT CADOU AL DOILEA MANDAT! Ia sa vedem cine e manipulatul? 

      In occident sunt ziare de traditie care de sute de ani decand exista sunt pro sau contra cuiva. Acolo nici nu tre sa'tzi spuna patronu sa fii cu cineva sau contra cuiva ca nici n'ai ce cauta la publicatia respectiva daca nu esti pe linia ei... Ce sa inteleg ca Le Figaro manipuleaza? sau tre sa vedem intai stenogramele discutiei redactorului sef cu un tanar ziarist cu naravuri stangiste?... vii si aburesti aici de parca n'ai fi ziarist... ai curaj sa stenografiezi o discutie de la voi din redactie sa vedem cum e cu independenta editoriala?

    Bravo Make ! de data asta o spun nerautacios ; ma mir si ma bucur de atitudinea ( de sanga imprejur) a lui Make.  

    Si-o fi ras omul barba ? nu ne va mai vinde barbi.  

     

    Asta trebuie sa faceti, sa explicati clar cititorilor ce si cum - lasati gargara; poate-l convingi si pe maestrul Codita s-o "codeasca" ( nu coteasca !) putin.

    Ati taiat capul gadelui !. 

    1. Imi pare rau sa fiu laudat pentru ceea ce nu am facut.Raspunsul de la nr.15 este potrivit si pentru dumneavoastra.

      Tare ma tem ca in viitor va voi dezamagi, cind opiniile noastre vor fi divergente.

      Oricum,multumesc pentru atentie! 

    Domnu' Gadea este intr-un proces mare de racolare a unor ziaristi ca sa faca, dupa cum declara, cea mai buna emisiune de reportaj din Romania...nu stiu care era baiul "Reporter special" (pe care a desfiintat-o si care, dupa mine, era foarte buna). Promite oamenilor salarii foarte mari si...libertate. Oare cum o fi definind domnia sa "libertatea"?

    1. Si ce cap de mare manager sa ai sa-l lasi pe moise guran sa plece (cred ca era singura emisiune "libera") si sa aduci niste scursuri de la alte tv (platite de vreo trei ori mai mult) sa faca reportaje "libere"! Asa patron, asa angajat!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb