Facebook, Alphabet şi Twitter au susţinut marţi, în faţa unei comisii a Congresului Statelor Unite, că nu discriminează conţinutul din motive politice, transmite Reuters, potrivit news.ro.
Republicanii conservatori din Congres au criticat companiile de media socială pentru că ar elimina o parte din conţinut din motive politice, acuzaţie pe care companiile au respins-o.
Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Reprezentanţilor, republicanul Bob Goodlatte, a spus că după o audiere care a avut loc în aprilie Congresul a "observat numeroase eforturi din partea acestor companii pentru îmbunătăţirea transparenţei", dar a atras atenţia asupra poveştilor care circulă despre eliminarea conţinutului.
Goodlatte a întrebat dacă aceste companii "se folosesc de puterea lor pe piaţă pentru filtrarea deciziilor astfel încât să fie favorizat conţinutul preferat de companii".
Reprezentantul democrat David Cicilline a criticat audierea şi a spus că Facebook "de doi ani a dat înapoi pentru a se apăra şi a tempera dispoziţia conservatorilor" şi a dat ca exemplu eşecul Facebook de a elimina paginile care promovează teoriile conspiraţioniste nedovedite.
"Nu există dovezi că algoritmii reţelelor sociale sau rezultatele motoarelor de căutare sunt configurate împotriva conservatorilor. Este o invenţie promovată de maşinăria de propagandă conservatoare pentru a convinge alegătorii de o conspiraţie care nu există", a spus Cicilline.
Facebook a anunţat la începutul acestui an că l-a angajat pe fostul senator republican Jon Kyl pentru a consilia compania în ceea ce priveşte posibilele voci părtinitoare împotriva conservatorilor.
Directorul Facebook pentru managementul politicilor globale, Monika Bickert, a declarat în comisie că vrea să trateze toate grupurile în mod egal şi a explicat de ce efectuează diverse controale.
"Dorim să ne asigurăm că ne facem treaba bine", a spus Bickert, adăugând că Facebook se consultă cu o mare varietate de grupuri.
Democraţii au spus că atenţia comisiei trebuie să se concentreze pe ameninţările asupra proceselor electorale venite din partea hackerilor ruşi. Reprezentantul democrat Jerrold Nadler a cerut fără succes o şedinţă privată a comisiei pentru a discuta despre Rusia.
Juniper Downs, director pentru politici publice la nivel global şi relaţii cu guvernul la YouTube, divizie a Google, a spus că aceasta nu discriminează conservatorii.
"A da prioritate conţinutului unei ideologii politice în detrimentul alteia ar intra în contradicţie fundamentală cu obiectivul nostru de a oferi servicii adresate tuturor", a spus aceasta.
Directorul pentru strategie al Twitter, Nick Pickles, a spus că reţeaua de socializare nu îi discriminează pe conservatori şi că ia decizii neutre.