"Facilităţile unui proiect de lux pot contribui la majorarea valorii investiţiei cu circa 30%"

A CONSEMNAT EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 20 septembrie 2023

"Facilităţile unui proiect de lux pot contribui la majorarea valorii investiţiei cu circa 30%"

(Interviu cu Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence)

Diversitatea facilităţilor oferite într-un proiect de lux poate contribui la o majorare a valorii investiţiei cu aproximativ 30%, ne-a spus Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, într-un interviu. Potrivit acestuia, procentual, segmentul de locuinţe de lux din România reprezintă acum 20% din totalul ofertei de locuinţe pentru acest an, în comparaţie cu aproximativ 6% în anii anteriori, ceea ce reprezintă o evoluţie semnificativă. În ciuda acestei creşteri, oferta rezidenţială de lux nu a reuşit să acopere în întregime cererea, prin urmare există potenţial de creştere, apreciază domnia sa, adăugând că majoritatea proprietăţilor din acest segment sunt concentrate în zona de nord a capitalei.

Reporter: Numărul autorizaţiilor de construire din prima jumătate a anului în curs a scăzut cu aproape 25%, potrivit INS. Cum se simte acest trend în piaţa imobiliară?

Andrei Cantaragiu: Scăderea numărului de autorizaţii de construcţie este determinată de două motive principale. În primul rând, cererea pe segmentul rezidenţial mass market s-a redus semnificativ, ca urmare a creşterii dobânzilor la creditele ipotecare. Potenţialii cumpărători ezită să achiziţioneze locuinţe noi din cauza costurilor mai mari ale împrumuturilor.

În al doilea rând, scăderea numărului de autorizaţii este rezultatul unei politici mai restrictive a autorităţilor în ceea ce priveşte eliberarea acestor autorizaţii pentru construcţii. Iar acest lucru a generat un climat de incertitudine în piaţă. Mulţi dezvoltatori sunt descurajaţi să mai construiască şi preferă să evite riscurile financiare asociate cu aşteptarea prelungită a autorizaţei.

Reporter: Consideraţi că acesta este începutul unei crize în domeniu?

Andrei Cantaragiu: Este dificil de prezis, având în vedere factorii diverşi care influenţează piaţa imobiliară, precum şi evoluţia sa în primul semestru al anului. Pe de o parte, atât volumul tranzacţiilor, cât şi cel al creditelor ipotecare acordate de bănci au înregistrat o scădere semnificativă de aproximativ 20-30%, iar ritmul de dezvoltare în segmentul rezidenţial a încetinit în aceeaşi perioadă.

Pe de altă parte, paradoxal, preţurile locuinţelor nu s-au redus atât de mult cât se aşteptau potenţialii cumpărători. Doar preţurile apartamentelor din Bucureşti şi Iaşi au înregistrat scăderi, în alte oraşe precum Cluj Napoca, Braşov şi Timişoara acestea au crescut.

Este posibil să apară corecţii uşoare ale preţurilor, însă nu vom vedea scăderi majore, de 30 - 50%, aşa cum s-a întâmplat în criza anterioară. Piaţa este încă susţinută de segmentul celor cu venituri ridicate şi de cererea în creştere pentru chirii. În plus, dezvoltatorii dispun de resurse financiare mai substanţiale, ceea ce îi ajută să facă faţă mai bine cererii scăzute din acest moment.

Reporter: Cum au evoluat preţurile din domeniul imobiliarelor de lux?

Andrei Cantaragiu: Preţurile pe segmentul imobiliar de lux au fost ajustate în funcţie de inflaţie, de majorările costurilor materialelor de construcţii şi de cele din energie. În Bucureşti, preţul pe metru pătrat porneşte de la 2.000-3.000 de euro şi poate ajunge până la 7.000 de euro. Acest preţ variază în funcţie de suprafaţă, finisaje, facilităţi, precum şi de zona în care este situată proprietatea.

Reporter: Ce presupune un imobil de lux şi cu cât creşte investiţia în raport cu facilităţile aduse unei astfel de locuinţe (lift, piscină, spaţii dedicate educaţiei şi relaxării etc.)?

Andrei Cantaragiu: Un imobil de lux se remarcă printr-un mix de elemente. În primul rând, acest tip de proprietate dispune de suprafeţe generoase, compartimentări inteligente şi ferestre ample, toate asigurând un nivel ridicat de confort. Adiţional, locuinţa este dotată cu spaţii exterioare pentru relaxare, precum terase şi grădini private. Construcţia unui imobil de lux se bazează pe utilizarea de materiale sustenabile şi inovatoare, integrând în acelaşi timp dotări şi tehnologii de ultimă generaţie. Designul modern şi finisajele rafinate completează caracterul exclusivist al proprietăţii.

Localizarea constituie un alt factor esenţial pentru imobilele de lux, fiind situate în zone bine cotate ale oraşului. Aceste locaţii sunt caracterizate prin atmosfera liniştită şi apropierea de natură, în timp ce oferă un acces facil către punctele de interes din oraş, precum zonele de birouri, zona centrală, şcoli, centrele comerciale şi altele.

De asemenea, proprietăţile de lux sunt însoţite de facilităţi concepute exclusiv pentru rezidenţi, inclusiv piscină, spa, sală de fitness, lounge, acces securizat şi parcare privată, toate contribuind la crearea unui stil de viaţă exclusivist în cadrul unei comunităţi private.

Diversitatea facilităţilor oferite într-un proiect de lux poate contribui la o majorare a valorii investiţiei cu aproximativ 30%.

Reporter: În segmentul pe care îl acoperiţi, există o tendinţă de încetinire a cererii?

Andrei Cantaragiu: În ciuda unui context economic marcat de inflaţie şi de îngrijorări privind o posibilă recesiune, interesul pentru segmentul imobiliar de lux se menţine susţinut. Cererea este generată de către clienţii cu venituri semnificative, care au acumulat economii şi sunt interesaţi să achiziţioneze proprietăţi de lux, fie în scop investiţional, fie personal. Piaţa imobiliară de lux din Bucureşti este atractivă mai ales pentru investitorii străini datorită raportului calitate-preţ mai avantajos faţă de alte oraşe europene. O vilă în ansamblul nostru Bonton Luxury Villas oferă un randament de aproximativ 8%, depăşind media pieţei, iar valoarea proprietăţii tinde să crească în timp, ceea ce o transformă într-o investiţie atractivă şi fără riscuri.

Reporter: Care este raportul dintre cerere şi ofertă?

Andrei Cantaragiu: Procentual, segmentul de locuinţe de lux din România reprezintă acum 20% din totalul ofertei de locuinţe pentru acest an, în comparaţie cu aproximativ 6% în anii anteriori, ceea ce reprezintă o evoluţie semnificativă. În ciuda acestei creşteri, oferta rezidenţială de lux nu a reuşit să acopere în întregime cererea, prin urmare există potenţial de creştere. Majoritatea proprietăţilor din acest segment sunt concentrate în zona de nord a capitalei.

Cumpărătorii sunt mult mai informaţi şi educaţi în ceea ce priveşte conceptul de lux decât acum câţiva ani. Aceştia înţeleg şi apreciază standardul superior de locuire oferit de un imobil de lux şi au dezvoltat abilitatea de a identifica elementele care confirmă calitatea unui proiect imobiliar. Cumpărătorii sunt selectivi şi îşi alocă timp pentru a analiza cu atenţie opţiunile disponibile pe piaţă atunci când decid să investească într-o astfel de proprietate.

În ceea ce priveşte oferta, tendinţa dezvoltatorilor este de a oferi un pachet complet pentru a răspunde nevoilor şi dorinţelor potenţialilor cumpărători. Aceasta înseamnă locaţii de top, ultracentrale şi exclusiviste, locuinţe cu spaţii generoase, construcţii şi finisaje de excepţie, alături de o gamă variată de facilităţi. Atât apartamentele de tip penthouse, cât şi vilele sunt căutate şi apreciate de cumpărătorii avizaţi.

Reporter: Care sunt perspectivele pietei imobiliare de lux?

Andrei Cantaragiu: Piaţa imobiliară de lux din România prezintă perspective promiţătoare de creştere, atât în ceea ce priveşte diversitatea proiectelor, cât şi evoluţia preţurilor. Bucureştiul se numără printre capitalele europene care beneficiază cu cele mai competitive preţuri pentru locuinţe comparativ cu alte metropole europene.

În ceea ce priveşte oferta de proprietăţi, putem anticipa că vor apărea proiecte care se vor distinge prin inovaţie, unicitate şi care vor alinia segmentul de lux din România la standarde internaţionale. Dezvoltatorii vor continua să exploreze şi să implementeze tehnologii de vârf, sustenabile şi concepte inovatoare în designul şi construcţia proiectelor de lux, cu scopul de a oferi cel mai înalt nivel de confort şi de a contribui la crearea unui mediu înconjurător mai favorabil.

Reporter: Ce detalii ne puteţi oferi despre proiectele pe care le dezvoltaţi?

Andrei Cantaragiu: Proiectul nostru rezidenţial, denumit Bonton Luxury Villas, este situat în Pipera, beneficiind de o poziţionare excelentă, chiar în spatele Şcolii Americane şi aproape de pădurea Băneasa. Ansamblul cuprinde un total de 66 de vile de lux, cu dotări moderne şi facilităţi integrate - club privat cu piscină şi sală de sport. Conceptul proiectului îmbină avantajele unei locuinţe uşor accesibile cu siguranţa şi liniştea asigurate de o comunitate restrânsă şi, în plus, se remarcă prin arhitectura modernă, calitatea superioară a construcţiei şi a materialelor folosite.

Vilele au fost proiectate pentru a acomoda familii extinse, dar şi personal auxiliar, cum ar fi o bonă internă. Acestea au suprafeţe între 353 mp şi 404 mp şi dispun de până la şapte camere spaţioase, incluzând zona de living şi dining, dormitoare cu băi şi dressinguri proprii, birou şi 2-3 terase. La parter, acestea au grădini de până la 200 mp. Opţional, fiecare vilă poate fi dotată cu lift interior, un element unic pe piaţă, din ce în ce mai dorit de cumpărători. Valoarea totală a investiţiei în acest proiect depăşeşte 19 milioane de euro.

Prima fază a proiectului, alcatuită din 36 de vile, a fost vândută aproape în întregime, iar cumpărătorii sunt în mare parte străini, cu o proporţie de 70% cumpărători finali faţă de 30% investitori. În prezent, ne aflăm în faza a doua de dezvoltare, care cuprinde 30 de vile. Acestea sunt deja ridicate şi se află în proces de finisare, urmând să fie complet finalizate în 2024. Preţurile pentru vilele din a doua fază a proiectului încep de la 449.000 + TVA.

Reporter: Ce alte proiecte intenţionaţi să derulaţi?

Andrei Cantaragiu: Incertitudinile persistente din mediu economic şi geopolitic ne-au determinat să ne reevaluăm strategia de dezvoltare, prin urmare nu avem în plan să demarăm noi proiecte în perioada imediat următoare.

Pe termen lung, ne concentrăm obiectivele de dezvoltare în zona centrală şi de nord a Bucureştiului, unde avem o experienţă de peste zece ani. Aceste zone sunt preferate de către cumpărători, întrucât oferă numeroase avantaje, precum accesul facil către diverse locaţii, proximitatea faţă de şcolile internaţionale şi de cele mai mari zone de natură ale capitalei - Parcul Herăstrău şi Pădurea Băneasa.

Reporter: Mulţumesc!

(Interviu preluat din revista BURSA Construcţiilor)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cerem premium peste “lux” care devine demodat sau ceva normal in 5-10 ani…

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb