Factoringul în România, în 2024: Creştere susţinută în sectoarele cheie şi în regiunile economice principale de 9.4 miliarde de euro

A.F.
Companii / 25 februarie

Factoringul în România, în 2024: Creştere susţinută în sectoarele cheie şi în regiunile economice principale de 9.4 miliarde de euro

Asociaţia Română de Factoring (ARF) anunţă rezultatele pieţei de factoring pentru anul 2024, evidenţiind o creştere de 8% faţă de anul precedent, cu un volum total al operaţiunilor de aproximativ 9,4 miliarde de euro. Acest avans confirmă rolul esenţial al factoringului în susţinerea companiilor româneşti într-un context economic marcat de provocări şi volatilitate.

În 2024, piaţa de factoring din România a continuat să înregistreze creşteri semnificative, principalele segmente ale acesteia menţinându-se pe o traiectorie pozitivă. Factoringul intern rămâne liderul pieţei, reprezentând 88% din totalul creanţelor factorizate, cu o creştere de 7,6%, atingând un volum de peste 8,2 miliarde euro. În cadrul acestui segment, factoringul domestic fără regres a dominat, având o pondere de 90%, cu un volum total de 7,43 miliarde euro, ceea ce reflectă o creştere de 7,3% faţă de 2023. De asemenea, factoringul revers a continuat să crească pe aceeaşi traiectorie ascendentă din ultimii ani, ajungând la 3,37 miliarde euro.

În ceea ce priveşte factoringul internaţional, volumul operaţiunilor de export şi import a depăşit 1,13 miliarde euro, înregistrând o creştere de peste 11%. Factoringul de export a totalizat 976 milioane euro (+10% faţă de 2023), iar factoringul de import a fost de 158 milioane euro (+16% faţă de 2023), cu o volatilitate semnificativă în acest sector, explicabilă prin ponderea mare a sectorului Metale, Chimicale, Apă, Reciclare. Serviciile de colectare a creanţelor, atât la nivel intern, cât şi internaţional, au înregistrat o performanţă remarcabilă, ajungând la 190 milioane euro, cu o creştere de 35% faţă de 2023.

În ceea ce priveşte evoluţia principalelor sectoare economice, piaţa de factoring din România a fost în continuare dominată de industriile cheie. Sectorul FMCG (Bunuri de Larg Consum) a rămas cel mai reprezentativ, cu o pondere de 16,3% din totalul pieţei de factoring şi un volum de 1,43 miliarde euro, înregistrând o creştere de 1,5% faţă de 2023. Alte activităţi, care includ domenii precum publicitatea, securitatea şi arhitectura, au reprezentat 16% din total, înregistrând o expansiune semnificativă de 40% faţă de anul precedent. Sectorul Metale, Chimicale, Apă, Reciclare a continuat să aibă o pondere majoritară pe creanţele factorizate la export, cu 58% (562 milioane euro) şi 61% din cele aferente importurilor (97 milioane euro), datorită interesului crescut pentru materii prime şi sustenabilitate.

De asemenea, sectorul Autovehicule, Utilaje şi Echipamente a avut un volum de 1,2 miliarde euro, reprezentând 12,7% din totalul volumelor factorizate, cu o pondere semnificativă în exporturi (20%). În sectorul Silvicultură, Prelucrare Lemn şi Construcţii, factoringul a susţinut investiţiile în infrastructură, atingând 952 milioane euro, ceea ce reprezintă o creştere de 25% faţă de 2023.

Pe regiuni economice, Bucureşti-Ilfov a rămas cea mai puternică regiune, cu 4,56 miliarde euro (50% din piaţa totală), înregistrând o creştere de 7,6% faţă de 2023. Pe locul al doilea se află regiunea Sud-Muntenia (AG, CL, DB, GR, IL, PH, TR) care a înregistrat 992 milioane euro, cu o creştere de 12%, susţinută de expansiunea industriei auto şi a logisticii. Locul al treilea ca volume este ocupat de regiunea Nord-Vest (BH, BN, CJ, MM, SM, SJ), cu o creştere impresionantă de 24%, atingând 988 milioane euro, datorită dezvoltării economice accelerate în acea zonă.

Aceste evoluţii subliniază dinamismul pieţei de factoring din România, care continuă să sprijine diverse sectoare economice în expansiune şi să se adapteze la cerinţele pieţei internaţionale.

Context economic general şi perspective pentru 2025

"Într-un climat economic caracterizat de creştere moderată (+0,9% PIB în 2024, în contextul unei încetiniri economice globale, şi a unei cereri externe reduse), inflaţie ridicată (afectând costurile de finanţare şi forţând companiile să caute soluţii flexibile pentru capitalul de lucru) dar şi volatilitate a pieţelor externe, evoluţia crescatoare din 2024 a pieţei de factoring din România demonstrează rezilienţa şi adaptabilitatea industriei, care continuă să joace un rol esenţial în susţinerea companiilor româneşti, oferindu-le acces rapid la lichidităţi şi soluţii eficiente de gestionare a riscurilor financiare."precizează Bogdan Roşu, Preşedintele ARF.

"Pentru 2025, Asociaţia Română de Factoring estimează că piaţa specifică vă continua să crească, pe fondul unei economii în stabilizare şi a unei nevoi crescute de finanţare flexibilă pentru IMM-uri şi corporaţii. Politica fiscală, dar şi evoluţia conflictelor din regiune, inclusiv poziţionarea noii administraţii S.U.A. cu privire la acestea, cât şi evoluţia economiei Germaniei, principalul partener comercial al României, riscă să influenţeze negativ economia. Rămânem optimişti şi în acest context, conştienţi că, istoric, factoringul s-a dovedit o soluţie esenţială în perioade de incertitudine şi de instabilitate" a concluzionat Bogdan Roşu.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7536
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3029
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0007
Gram de aur (XAU)Gram de aur449.0238

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb