"Factura" pentru Brexit, estimată de Londra la 40 - 45 de miliarde de euro

Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 11 decembrie 2017

"Factura" pentru Brexit, estimată de Londra la 40 - 45 de miliarde de euro

UE şi Marea Britanie, la un acord de principiu asupra dosarelor prioritare ale "divorţului"

Suma la care se va ridica "factura" pentru Brexit, ce va trebui negociată între Londra şi Bruxelles, este estimată la 40-45 de miliarde de euro, a declarat vineri, pentru AFP, un purtător de cuvânt al Downing Street, conform Agerpres.

În 8 decembrie, liderii UE şi cei ai Marii Britanii au anunţat încheierea unui acord de principiu asupra celor trei dosare prioritare ale "divorţului", însă fără să avanseze cifre. Acordul deschide calea unor negocieri cu privire la o perioadă de tranziţie după data ieşirii Marii Britanii din UE (martie 2019) şi asupra unui viitor acord comercial care va reglementa ulterior relaţiile regatului cu Uniunea.

Suma menţionată, privind "factura", este mai mică decât cea pe care o ceruse în octombrie preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care a estimat că factura se va ridica la o sumă situată între 50 şi 60 de miliarde de euro.

Totuşi, ea reprezintă mai mult decât dublul propunerii iniţiale pe care a formulat-o anterior guvernul britanic: circa 20 de miliarde de euro.

"Nu putem calcula exact sumele în chestiune, toate aceste cifre se vor modifica", a dat asigurări, vineri, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, pentru a explica de ce nu a fost comunicată nicio sumă fixă.

Acordul prevede ca Marea Britanie să continue să participe la bugetul anual al UE în 2019 şi 2020, "ca şi cum ar fi rămas în UE".

După această perioadă, Londra va trebui să-şi respecte în continuare angajamentele financiare asumate în cadrul bugetelor anterioare, dar care nu au fost încă achitate. Bugetele anuale europene disting între creditele bugetare şi creditele de angajament, acestea din urmă putând fi eşalonate pe mai mulţi ani.

Acest "rest ce rămâne să fie lichidat", care constituie cea mai mare parte din reglementarea financiară a Brexitului, va fi calculat la 31 decembrie 2020 şi va fi plătit progresiv, pe măsură ce aceste angajamente vor deveni exigibile, cum ar fi fost cazul dacă Marea Britanie rămânea un stat membru.

Londra îşi va asuma totodată progresiv partea sa în plăţi precum pensiile unor funcţionari europeni. "Eventuale pasive" sunt de asemenea luate în calcul: UE s-a trecut garantă a împrumuturilor pentru ţări terţe, iar bugetul european ar putea fi solicitat în caz de neefectuare a plăţii. Acordul stipulează că toate aceste sume vor fi achitate în euro.

Vineri, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a anunţat că ratingul de credit pe care îl atribuie Marii Britanii nu va fi afectat imediat de trecerea la faza a doua a negocierilor privind viitorul relaţiei dintre UE şi Londra, referitoare la comerţ şi perioada de tranziţie.

Imediat după votul din luna iunie a anului trecut în favoarea Brexitului, S&P a retrogradat ratingul Marii Britanii cu două trepte, până la "AA", cu perspectivă negativă.

"Perspectiva negativă reflectă incertitudinile instituţionale şi economice privind negocierile şi viitoarea relaţie a Marii Britanii cu UE după ieşirea ţării din blocul comunitar, în martie 2019", se arată în comunicatul S&P publicat vineri.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, a declarat vineri, în urma unei întâlniri cu premierul britanic Theresa May, că au fost înregistrate "progrese suficiente" în prima fază a negocierii Brexitului, relatează BBC News, conform News.ro.

Theresa May a anunţat că nu va exista o frontieră "dură" între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, iar cetăţenii europeni din Regatul Unit "vor putea să trăiască în continuare ca înainte".

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier: "Vom avea nevoie de o versiune definitivă a acordului de retragere a Marii Britanii în octombrie 2018, adică în mai puţin de un an".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb